Alrik de Jong
Alrik de Jong Betere wereld 8 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Engeland plant met 50 miljoen bomen een nieuw megabos

De noordelijke helft van Engeland, van Liverpool tot Hull, heeft van kust tot kust een breedte van 160 kilometer en is behoorlijk verstedelijkt. Maar het is ook de plek voor Engelands megabos met 50 miljoen nieuwe bomen: Northern Forest.

Northern Forest is een langetermijnproject. Begin 2018 bevestigde de Britse overheid het project van natuurbeschermorganisaties The Woodland Trust en The Community Forest Trust te steunen. 50 miljoen bomen worden geplant in een gebied van ongeveer 22.000 hectare. Geschatte kosten: 565 miljoen euro.

woodland trust, northern forest, bos, megabos, bomen

Het project zal de vijf gevestigde bossen in dit gebied met elkaar verbinden. “Het wordt een groene muur die de noordelijke helft van Engeland van kust tot kust met bos bedekt. Northern Forest moet de habitat woorden voor dieren die in het wild gedijen en voor mensen zich in de natuur willen vermaken”, aldus de Britse milieuminister Michael Gove.

Het belang van veel bomen

Schone lucht, mooie natuur, nieuwe mogelijkheden om te fietsen en te mountainbiken. Daar kan niemand wat op tegen hebben. Maar er moet natuurlijk wel actie ondernomen worden. En dat is precies wat The Woodland Trust doet. De organisatie beschermt oude bossen en plant nieuwe. Zo simpel kan het zijn.

Vanwege de groei van de bevolking en de dramatische aanwas van nieuw groen is er volgens The Woodland Trust dringend behoefte aan drastische veranderingen. “Onze visie is een bosrijk Groot-Brittannië, voor mensen en dieren”, aldus de organisatie op haar website.

Het bos zal volgens de voorspellingen 7 miljoen ton CO2 per jaar opnemen en 190.000 huizen beschermen tegen overstromingen. Er is voor dit gebied gekozen om de maximale voordelen uit de luchtkwaliteit, water, recreatie en biodiversiteit te halen. Het moet de Engelse economie uiteindelijk 2 miljard euro gaan opleveren.

Northern Forest in 2032

De 50 miljoen nieuwe bomen moeten in 2032 allemaal geplant zijn. Naast milieuvoordelen moet het bos ook recreatiemogelijkheden bieden en wordt een gedeelte gereserveerd voor de houtindustrie. De eerste financiering werd in januari 2018 door de Britse overheid toegekend.

Check naast dit bos ook deze megatrends als antwoord op global warming.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Engeland plant met 50 miljoen bomen een nieuw megabos
Sluiten