Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psychologie 21 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom willen we steeds weer de nieuwste telefoon?

Ik weet nog goed hoe ik een paar jaar geleden de nieuwste iPhone kocht. Dat was destijds een flinke hap uit mijn portemonnee, maar ik nam mezelf voor om er jáááren mee te doen. Amper twee jaar later was mijn scherm gebroken, vond ik de camera niet meer goed genoeg en was ik toe aan een nieuwe. Hoe komt dat eigenlijk, dat we steeds weer de nieuwste telefoon willen?

De aantrekkingskracht van een nieuwe telefoon: het heeft bijna iets magisch. Het is natuurlijk leuk om met een gloednieuw toestel in je handen te lopen, een toestel dat uitgerust is met de nieuwste snufjes. Tot het moment dat er een nieuwere telefoon op de markt komt, die nog véél aantrekkelijker is.

Dit psychologie achter steeds de nieuwste telefoon willen

Benieuwd waar die drang naar de nieuwste gadgets vandaan komt? Er zijn een aantal factoren die dit verklaren.

1. Het zit in in ons brein

Neurowetenschappers van de Universiteit van Oxford hebben vastgesteld dat het brein genetisch voorgeprogrammeerd is om gedrag te vertonen dat ons een hogere sociale status verleent. Wie een hogere sociale status heeft, vergroot immers zijn kansen om bij een groep te horen.

Lees ook: Is de mens wel gemaakt om constant gelukkig te zijn? Evolutionaire psychologie zegt van niet

Door op zoek te gaan naar de nieuwste gadgets (om op die manier onze sociale status en positie in de groep veilig te stellen), beloont ons brein ons met de vrijstelling van dopamine, een geluksstofje.

Kortom: gedrag dat de sociale status beloont (zoals een nieuwe telefoon aanschaffen) wordt beloond in het brein.

2. Neuromarketing speelt hierop in

Punt 1 is natuurlijk extreem relevante informatie voor marketeers. Het is zelfs zo dat er een onderzoeksgebied is – neuromarketing – dat neurologische experimenten uitvoert op proefpersonen om het koopgedrag van klanten beter te begrijpen (op vlak van wat er zich in de hersenen afspeelt).

Dit vind je vast ook interessant:  Marketing is a bitch (want nee, niet alles met een lachende aardbei op de verpakking is gezond)

Op basis van de resultaten van die experimenten creëren marketeers marketingcampagnes die slim inspelen op ons verlangen naar nieuwe producten. De reclames die we zien versterken als het ware onze nood aan sociale status en een veilige positie in een groep.

3. Het heeft te maken met hoop

Daarnaast blijkt ook hoop een factor te zijn die maakt waarom we zo verknocht zijn aan de nieuwste technologie. Dat zit zo: omdat we de laatste jaren zodanig veel technologische verandering hebben gezien, zitten we onbewust opgezadeld met de hoop dat elke nieuwe technologische innovatie ons leven nóg meer positieve zin zal veranderen.

Must read: Spullen en status maken niet gelukkig, maar wat dan wel? 

Kortom: we hebben hoop dat de nieuwste telefoons ons leven nog gemakkelijker, nog efficiënter, nog luxueuzer en nog aangenamer zal maken. De laatste jaren hebben ons immers geleerd dat – zolang je maar genoeg geld betaalt – het nieuwste model altijd gelijk staat aan een gemakkelijker leven.

En zo kopen we onbewust steeds de nieuwste iPhone (of toch liever een Samsung?) of de nieuwste Smartwatch. Of daar iets mis mee is? Daar moet je vooral zelf over oordelen, maar het kan nooit kwaad om stil te staan bij de manier waarop marketing ons aanzet tot koopgedrag.

Daarnaast is er ook heel wat te zeggen over een minimalistische levensstijl die juist draait om enkel de dingen die jij écht belangrijk vindt. Wil je daarover meer te weten komen? Luister dan naar onze podcast met Jelle Dierckx over minimalisme en duurzaamheid.

Meer over spullen en ontspullen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Waarom willen we steeds weer de nieuwste telefoon?
Sluiten