Is dit de nieuwe trend onder de plantaardige melksoorten?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F02%2FAA-7.jpg)
Bij de redactie op Bedrock zijn we er als de kippen bij als het aankomt op trends in het vegan food-landschap. Deze week werd onze aandacht getrokken door doperwtenmelk (ja, dat lees je goed). Move over haver-, soja- en amandelmelk!
Goed nieuws voor mensen die (af en toe) veganistisch eten, lactose-intolerant zijn óf graag nieuwe dingen proberen. De laatste jaren hoefden we al niet te klagen over het steeds groeiende aanbod in plantaardige melk, maar zelfs daar komen alsmaar meer soorten bij.
Steeds meer plantaardige melken
We herinneren ons nog goed hoe melk op basis van noten erg in opmars kwam de laatste jaren, en al helemaal te gek werd het toen ook havermelk een meer dan prima vervanger van koemelk bleek te zijn. Nu voorspelt Whole Foods (in Amerika) dat melk gemaakt van doperwten binnen de kortste keren haar plaats zal veroveren naast de veganistische producten in de supermarkt.
“Maak je een grapje?’’, zien we je denken. Nope, integendeel. De melk wordt gemaakt van gele doperwten die zorgen voor een romige en lichtzoete smaak. Daarnaast ziet de melk er gewoon wit uit, in tegenstelling tot wat je zou verwachten. Net zoals koemelk dus, maar dan 100 procent plantaardig.
Goed voor gezondheid en milieu
Naast een lekkere smaak heeft de doperwtenmelk ook allerlei voordelen voor onze gezondheid. Qua suikergehalte doet de erwtenmelk het bijvoorbeeld veel beter dan koemelk met zo’n 40 procent minder suikers. Daarnaast bevat een glas erwtenmelk evenveel eiwitten als een glas koemelk, wat trouwens veel meer is dan in amandelmelk. Een perfecte oplossing voor veganisten dus, die op moeten letten dat ze genoeg eiwitten binnen krijgen.
Ook wat milieu betreft stoot doperwtenmelk amandelmelk van de troon, aangezien voor de productie van amandelmelk erg veel water nodig is. Voor het produceren van doperwtenmelk is daarentegen 86 procent minder water nodig.
#ripplemilk
De melk wordt trouwens ook wel eens Ripple melk genoemd, aangezien Ripple het eerste bedrijf was dat de melk produceerde. Zo ben je weer helemaal mee als je de volgende keer #ripplemilk op Instagram ziet verschijnen.
Klinkt allemaal als muziek in de oren? Vinden wij ook. Toch zullen we nog even geduld moeten hebben voordat het goedje in de Nederlandse supermarkten verschijnt. Het oorspronkelijk Amerikaanse product zou als eerste haar intrede maken in de UK. Wij vermoeden in elk geval dat het niet lang zal duren voordat ook de rest van de Europa de trend zal oppikken.
Meer lezen over plantaardige melk?
- Zelf havermoutmelk maken doe je zo!
- Deze 5 feitjes over amandelmelk wil je weten
- 7 plantaardige alternatieven voor koemelk (en de pros en cons)