Tom Hofland
Tom Hofland Listen 14 mrt 2017

Podcast: Hoe dan? met partijleider Marianne Thieme

Daar is hij dan! De allereerste aflevering van onze nieuwste podcastserie Hoe dan?

De komende vijf weken gaan we op zoek naar makkelijke antwoorden op lastige vraagstukken. Bedrock redacteur Tom Hofland interviewt daarvoor vijf prominente Nederlanders die in 10 minuten proberen praktische en concrete antwoorden te geven op lastige vragen. Soms zijn die vragen groot (hoe blijf ik voor eeuwig bij mijn partner?) en soms heel precies (hoe kan ik beter slapen?). Vandaag stellen we de vraag: hoe zet ik mijn idealen om in daden?

Marianne Thieme

Degene die deze vraag gaat beantwoorden is Marianne Thieme: Nederlandse dierenrechtenactiviste, juriste, publiciste en politica. Wij kennen haar natuurlijk vooral als het gezicht van de Partij voor de Dieren. Ze begon ooit als lobbyist van bont voor dieren, maar kwam er al snel achter dat ze via de politiek sneller en beter voor veranderingen kon zorgen.

Herken je dat? Dat je je wel graag in zou willen zetten om van alles in de maatschappij aan te kaarten en te verbeteren, maar het toch niet doet? Omdat je apathisch wordt door de overvloed aan slecht nieuws. En als je dan hebt besloten om iets te kopen met een bepaald keurmerk, blijkt de helft van die keurmerken pure greenwashing te zijn. Zonde vinden wij het om overal maar je schouders over op te halen en met oogkleppen door het leven te gaan. tijd dus om een expert in te schakelen.

Vaak zijn er redenen die je er van weerhouden om een stap te zetten richting diervriendelijkheid of duurzaamheid, omdat je denkt ‘ja wat moet ik dan? Het leven wordt minder leuk.’ Maar idealistisch zijn en leuk leven kan hand in hand gaan.

Geïnspireerd geraakt door het interview met Marianne? In haar boek De Kanarie in de kolenmijn beschrijft zij samen met Ewald Engelen wat er in Nederland zou moeten gebeuren als we écht duurzame verandering willen zien.

Volgende week spreken we met neuropsycholoog Erik Scherder en stellen we hem de vraag hoe we onze hersenen fit kunnen houden.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Podcast: Hoe dan? met partijleider Marianne Thieme
Sluiten