Zo geef je niets op als je kiest voor duurzamer leven
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F04%2Fduurzamer-01.jpg)
Groen leven is voor sommigen best een abstract iets. Moet je opeens gaan leven als een hippie in een soort commune? En mag je dan niks meer eten met E-nummers? Onzin; je hoeft eigenlijk niks op te geven als je voor duurzaam gaat. Kleine veranderingen kunnen namelijk al een grote impact maken: denk aan al die plastic flesjes inruilen voor een Dopper. Daarvan ervaar je zelfs eerder positieve dan negatieve gevolgen, aangezien er ook kleine plastic deeltjes zitten in bijna elk plastic flesje.
Door zo’n simpele gedragsverandering krijg je dus zelf geen schadelijke stoffen binnen én help je de natuur een handje. Herbruikbare koffiebekers kunnen bijvoorbeeld ook een goede gedragsverandering zijn, zeker als je dagelijks koffie haalt. Op deze schaal van veranderingen valt er veel te behalen, zonder dat je ook maar iets hoeft op te geven. En we hebben nog een paar tips voor je.
Uitgebreid boodschappen doen
Als je echt fanatiek op weg bent met duurzamer leven, en misschien wel richting zero waste wil gaan, is het een goede zet om van je wekelijkse boodschappen een leuk uitgebreid moment te maken. Klinkt misschien een beetje gek, maar je kunt er echt van genieten om bijvoorbeeld met aandacht al je groenten en fruit uit te zoeken. Mooie seizoensproducten zijn niet alleen beter voor het milieu dan geïmporteerde producten, maar zijn ook leuk als je van koken houdt – extra inspiratie! Je steunt bovendien ook lokale ondernemers als je bij hen koopt, in plaats van bij grote ketens.
Dit vind je vast ook leuk: DGTL festival zet met ‘zero food waste’ grote stap naar volledige circulariteit.
Vette vegaburgers als alternatief
Je hoeft dus echt niet meteen heel sober te gaan leven als je een duurzamer leven wilt leiden – buiten smaakvolle seizoensproducten zijn er nog een heleboel andere dingen. Als je bijvoorbeeld vegetarisch wil eten, zijn er heel lekkere vleesvervangers. In Amsterdam heb je zelfs de Vegan Junkfood Bar, waar je toch nog van die lekkere, vette burgers kunt genieten. We vonden de lekkerste vega(n) burgers van Amsterdam en Rotterdam!
Je relaxte spamomentjes hoef je ook niet op te geven: als je voor duurzame, dierproefvrije producten van bijvoorbeeld Lush kiest, belast je de aarde minimaal. Het is dus gewoon een kwestie van kiezen voor goede, duurzame alternatieven.
Tweedehands als eerste keuze
En dit kun je ook doorvoeren in je kleding. Maak van tweedehands altijd je eerste keuze, om zo je modebewuste ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Er is een heel schala aan mogelijkheden, van betaalbare items bij Episode en United Wardrobe tot tweedehands designerstukken. Een kledingruil kan ook leuk zijn om bijvoorbeeld met je vrienden te doen. Zeker als zij een goede smaak hebben, kom je zo makkelijk op een duurzame manier aan toffe items. Inmiddels betekent tweedehands allang niet meer dat kleding vies of oud is, dus eigenlijk heb je geen reden meer om dit niet te doen.
Kortom, je geeft eigenlijk helemaal niets op als je kiest voor duurzamer leven. Genieten kan nog steeds – en het idee dat je je inzet voor een betere wereld, maakt natuurlijk ook veel goed.
Meer tips voor een duurzaam leven?
- Duurzaam met je eten omgaan wordt een eitje met deze tips tegen voedselverspilling
- 5 concrete voorbeelden waarom jouw acties bijdragen aan duurzaamheid
- 3 x tips om duurzaam op reis te gaan (ook als je wél het vliegtuig pakt)