Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Body 26 aug 2016

Niets is wat het lijkt: waarom ‘natuurlijk eten’ niet betekent wat je denkt

Heerlijk, een hapje eten. We hebben alleen vaak geen flauw idee wat we dagelijks naar binnen stoppen. Wat we wél weten is dat E-nummers slecht voor ons zijn, snoepgoed en gefrituurde snacks ook en alles waar een lange lijst aan ingrediënten in zitten is ook niet al te best. Maar wat weten we nou écht over waar ons eten uit bestaat?

We nemen er even de volgende video bij:

Marketingtrucs

In dit filmpje van ASAP Science wordt duidelijk hoe weinig wij weten over waar ons eten uit opgemaakt is. Zo nemen ze een blauwe bes als voorbeeld. Daar zitten een rits ingrediënten en chemicaliën in waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Verrassend? Nee, niet per se, want alles om ons heen is opgebouwd uit verschillende stoffen.

Must read: Marketing is a bitch (want nee, niet alles met een lachende aardbei op de verpakking is gezond)

Maar waarom dan dit filmpje? Ze proberen duidelijk te maken dat grote bedrijven allerlei marketingtrucs uit de kast trekken om ons ervan te overtuigen dat iets zogenaamd gezond is. Zo plakken ze trots op het etiket: ‘geen chemicaliën,’ of zeggen ze in hun advertenties dat je niets moet eten dat bestaat uit ingrediënten die je niet kunt uitspreken. Beetje tegenstrijdig dus.

Niets is chemical free

Ook leggen ze in het filmpje uit dat het belangrijk is om na te denken over dat de ‘slechtheid’ vaak ligt in de ‘hoeveelheid’ van een bepaalde stof dat in een product zit. Uiteraard zijn man made stoffen vaak slechter dan natuurlijke.

Lees ook: Waarom tampons en maandverband vol plastic en chemicaliën zitten (en welke alternatieven niet)

Maar een voorbeeld is de pitjes van een appel. Daar zit een dodelijke stof in, die ook wordt gebruikt voor het gif van een dodelijke injectie. Uiteraard moet je extreem veel pitjes eten voordat je het (on)gewenste effect hebt; maar even ter illustratie.

Voordat je vrolijk fluitend een hap neemt van je roze koek: dit filmpje raadt absoluut niet aan dat het gezond is om dit soort voeding te eten. Wat het wel probeert duidelijk te maken is dat ons eten gecompliceerd is en niet alles zo zwart-wit is als we zouden willen. Denk dus twee keer na voordat je in de slimme marketingtrucs van grote multinationals trapt. Want, niets is chemical free.

Meer over voeding?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Niets is wat het lijkt: waarom ‘natuurlijk eten’ niet betekent wat je denkt
Sluiten