Body 23 nov 2016 Lisanne de Vaan

Niet zo’n fan van kamperen? Dit is waarom je het vaker zou moeten doen

Met een tentje de natuur in, koken op een enkel pits gasstel en ’s avonds bij het kampvuur naar de sterrenhemel kijken: de een vindt het fantastisch, de ander vindt het niets. Toch zouden we vaker nee moeten zeggen tegen luxe resorts en ja tegen kamperen. Het is namelijk hartstikke goed voor onze gezondheid.

Meer zuurstof

Woon je midden in de stad, dan is de kans groot dat de lucht die je inademt niet zo schoon is. Zoek daarom wat vaker de schone lucht op. De extra zuurstof en de lage niveaus van verontreinigende stoffen in de natuur hebben een aantal voordelen voor de gezondheid: het geeft je immuunsysteem een extra boost en vermindert stress.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Je bent niet connected

In een tijdperk waarin we 24 uur per dag connected zijn, is kamperen een verademing. Er bestaat niet zoiets als een telefoonpaal diep in de bossen, en dat is maar goed ook. Uit onderzoek blijkt dat als je omringd bent door veel technologie dit tot angstgevoelens kan leiden en slechtere slaap. Uit een ander onderzoek van de Universiteit van Londen blijkt dat tijd doorbrengen in de natuur zorgt voor een betere focus en probleemoplossende kwaliteiten. De auteurs van de studie merken op dat het resultaat te maken kan hebben met het unpluggen van technologie. Thuis heb je misschien moeite met je telefoon wegleggen, maar als je gaat kamperen heb je simpelweg geen keus.

Onder de sterrenhemel slapen

Je kunt waarschijnlijk beter slapen

Het fijne van kamperen is: je hebt niet eens een wekker nodig. Je gaat naar bed als het donker wordt, en wordt vanzelf wakker als de zon opkomt. Je lichaam past zich aan. Uit een studie van de Universiteit van Colorado blijkt dat hoe beter je je houdt aan het schema van de zon, hoe meer kans je hebt naar bed te gaan en wakker te worden op een redelijke tijd. Onderzoekers hielden kampeerders voor een week onder controle en vonden dat het slapen zonder kunstlicht hielp met het resetten van hun circadiane ritmes, en ze minder suf maakte.

Je verbrandt calorieën

Als je gaat kamperen dan beweeg je automatisch veel. De vele wandel- en fietstochten houden je hart en longen gezond. En niet te vergeten: je verbrandt er veel calorieën mee.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Goed voor je stemming

Dat kamperen goed voor je fysieke gezondheid is, is redelijk obvious, maar onderzoek toont ook aan dat beweging je mentale gezondheid een boost kan geven. Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan vonden dat slechts een paar minuten wandelen in de natuur depressieve symptomen kan verminderen. Dit komt doordat tijd doorbrengen in zonlicht je melatonine level verlaagt; de chemische stof die je moe maakt en gevoelens van depressie kan geven. Een andere studie van de Stanford Universiteit toont aan dat tijd spenderen in de natuur kan helpen bij piekeren en obsessief negatief denken, dat kan leiden tot psychische problemen.

Het kan een gevoel van ontzag oproepen

Als mens zijn we gericht op het wonderbaarlijke; we voelen ons genoodzaakt om te stoppen en genieten van de zonsondergang of staren naar de sterrenhemel. En welke plek is daar nou beter voor geschikt dan de natuur? Onderzoek suggereert dat wow-momentjes ons gelukkiger en inventiever kunnen maken.

Meer lezen?

De natuur verkleint de kans op een depressie (en slechts 30 minuten per dag is genoeg).

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer verhalen zoals deze? Let's keep in touch!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt

Reageer op artikel:
Niet zo’n fan van kamperen? Dit is waarom je het vaker zou moeten doen
Sluiten