Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Planeet 23 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Niet zo’n fan van kamperen? Dit is waarom je het vaker zou moeten doen

Met een tentje de natuur in, koken op een enkel pits gasstel en ’s avonds bij het kampvuur naar de sterrenhemel kijken: de een vindt het fantastisch, de ander vindt het niets. Toch zouden we vaker nee moeten zeggen tegen luxe resorts en ja tegen kamperen. Het is namelijk hartstikke goed voor onze gezondheid. Voor Bedrock Travel zoeken we geregeld leuke kampeerplekjes op. Dat wíj kamperen leuk vinden, is je vast niet ontgaan. Maar vind jij het wel leuk? Zo niet: lees dan deze redenen waarom je het vaker zou moeten doen.

6 redenen om meer te kamperen

Laat de volgende 6 redenen vooral de aanleiding zijn om je citytrip Londen eens om te wisselen voor een weekendje kamperen.

1. Meer zuurstof

Woon je midden in de stad, dan is de kans groot dat de lucht die je inademt niet zo schoon is. Zoek daarom wat vaker de schone lucht op. De extra zuurstof en de lage niveaus van verontreinigende stoffen in de natuur hebben een aantal voordelen voor de gezondheid: het geeft je immuunsysteem een extra boost en vermindert stress.

2. Je bent niet connected

In een tijdperk waarin we 24 uur per dag connected zijn, is kamperen een verademing. Er bestaat niet zoiets als een telefoonpaal diep in de bossen, en dat is maar goed ook. Uit onderzoek blijkt dat als je omringd bent door veel technologie dit tot angstgevoelens kan leiden en slechtere slaap.

Must read: De nadelen van technologie: je telefoonverslaving en hoe die je productiviteit naar beneden haalt

Uit een ander onderzoek van de Universiteit van Londen blijkt dat tijd doorbrengen in de natuur zorgt voor een betere focus en probleemoplossende kwaliteiten. De auteurs van de studie merken op dat het resultaat te maken kan hebben met het unpluggen van technologie. Thuis heb je misschien moeite met je telefoon wegleggen, maar als je gaat kamperen heb je simpelweg geen keus.

3. Je kunt waarschijnlijk beter slapen

Het fijne van kamperen is: je hebt niet eens een wekker nodig. Je gaat naar bed als het donker wordt, en wordt vanzelf wakker als de zon opkomt. Je lichaam past zich aan. Uit een studie van de Universiteit van Colorado blijkt dat hoe beter je je houdt aan het schema van de zon, hoe meer kans je hebt naar bed te gaan en wakker te worden op een redelijke tijd.

Onderzoekers hielden kampeerders voor een week onder controle en vonden dat het slapen zonder kunstlicht hielp met het resetten van hun circadiane ritmes en ze minder suf maakte.

4. Je verbrandt calorieën

Als je gaat kamperen dan beweeg je automatisch veel. De vele wandel- en fietstochten houden je hart en longen gezond. En niet te vergeten: je verbrandt er veel calorieën mee.

5. Goed voor je stemming

Dat kamperen goed voor je fysieke gezondheid is, is redelijk obvious, maar onderzoek toont ook aan dat beweging je mentale gezondheid een boost kan geven. Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan vonden dat slechts een paar minuten wandelen in de natuur depressieve symptomen kan verminderen.

Ook interessant: Je stemming verbeteren? Doe elke dag iets creatiefs

Dit komt doordat tijd doorbrengen in zonlicht je melatonine level verlaagt; de chemische stof die je moe maakt en gevoelens van depressie kan geven. Een andere studie van de Stanford Universiteit toont aan dat tijd spenderen in de natuur kan helpen bij piekeren en obsessief negatief denken, dat kan leiden tot psychische problemen.

6. Het kan een gevoel van ontzag oproepen

Als mens zijn we gericht op het wonderbaarlijke; we voelen ons genoodzaakt om te stoppen en genieten van de zonsondergang of staren naar de sterrenhemel. En welke plek is daar nou beter voor geschikt dan de natuur? Onderzoek suggereert dat wow-momentjes ons gelukkiger en inventiever kunnen maken.

Meer over kamperen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Niet zo’n fan van kamperen? Dit is waarom je het vaker zou moeten doen
Sluiten