Niet oké: er worden per jaar miljoenen nieuwe kledingstukken vernietigd
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F07%2FAA-1.png)
De sale-periode staat bij veel vrouwen met een grote ‘X’ in de agenda genoteerd. Een periode waarin veel kleding met 30%, 50% en, als je geluk hebt, 70% is afgeprijsd. Maar die kleding wordt niet afgeprijsd omdat de winkelketens jou een koopje gunnen, maar omdat er extreem veel kleding over blijft. Wat na de sale nog in de rekken blijft hangen, wordt vernietigd. De Nederlandse modesector houdt per jaar ongeveer 21,5 miljoen gloednieuwe onverkochte kledingstukken over. Naast het verlies van omzet, brengt dit enorme gevolgen voor het milieu met zich mee. MVO Nederland stelde Conclusr aan om onderzoek te doen naar hoeveel kleding er in Nederland overblijft na de sale. De conclusie? Ruim 4,2% van de kleding wordt niet verkocht.
Power van grote modeketens
Waarom er zoveel kleding overblijft? Het zou te wijten zijn aan verkeerde kledingmaten, pasvormen of kleur. Wat opvallend is, is dat de grotere ketens hier minder last van hebben dan kleine winkels.
Omdat de grote modeketens zoveel power hebben, kunnen ze sneller inspelen op de behoefte van de klant.
Goede doelen
Nu denk je, waarom sturen we niet al die overgebleven kledingstukken naar mensen die het echt nodig hebben? Goed idee, alleen krijgt bijvoorbeeld Afrika inmiddels zoveel overgebleven kledingstukken, dat ze niet meer weten wat ze er mee aan moeten.
Reken maar uit, als Nederland alleen al 21,5 miljoen kledingstukken per jaar opstuurt…Frans Tilstra, communicatieadviseur bij MVO Nederland, bevestigt dit probleem: “Het is een doekje voor het bloeden. Steeds meer Afrikaanse landen roepen die stroom aan afgedankte kledingstukken vanuit het Westen ook een halt toe. Zo heeft Kenia onlangs gezegd: we hoeven die kleding niet meer. Het ontregelt hun eigen kledingindustrie.”
Verbranden
Wat gebeurt er dan met de kleding die niet naar armere landen wordt opgestuurd? Sommige stukken worden omgevormd tot een nieuwe product, zoals poetsdoeken. Maar een groot deel van de kledingstukken gaat de verbrandingsoven in.
Maar liefst 1,23 miljoen nieuwe stukken komen op deze manier tot hun eind. Nog een verrassende bevinding is dat het meestal de veel duurdere merken zijn die zo worden vernietigd: “Ze willen niet dat hun kleding voor heel lage prijzen weggaat, omdat mensen het dan gaan associëren met lagere prijsklassen.”
Must read: 8 regels voor het behouden van een compacte kledingkast
Tilstra vertelt aan OneWorld.nl: “Dat laatste is wel de meest schrijnende en aller slechtste oplossing om van de kleding af te komen.” Het is uiteraard niet iets waar kledingmerken trots op zijn: “Je snapt dat de merken zich hiervoor schamen.
Het is zeer moeilijk om dit soort informatie überhaupt los te krijgen. Vandaar dat het onderzoek anoniem is.” Naast de grote schade voor het milieu, verliezen de merken er ook behoorlijk wat omzet door. Maar liefst 313,5 miljoen euro per jaar in Nederland.
Minder consumeren
We kunnen met zijn allen vingers wijzen naar de grote modeketens, maar waar het uiteindelijk op neer komt is dat wij, de consument, zoveel kledingstukken kopen. Per jaar worden er 330 miljoen nieuwe kledingstukken verkocht in Nederland, wat neerkomt op 20 kledingstukken per persoon, per jaar.
Lees ook: A serious fashion challenge: journalist Malu koopt een jaar lang geen kleding
Is dit echt noodzakelijk? Als wij allemaal eerst bij onszelf ten rade gaan, kunnen we misschien pas écht een verschil gaan maken.
Meer over de mode-industrie
- Dit zijn de echte slachtoffers van de mode-industrie
- Dit is dé manier om Nederlandse duurzame mode-ondernemingen te steunen
- 3 modeontwerpers over de toekomst en waarde van sustainable fashion