Rosa Bertram
Rosa Bertram | LinkedIn Love 13 feb 2020

Ready for Valentine? Doe dit in elk geval níet, tipt een psychotherapeut

Of je wacht – al dan niet stiekem – met smart op de stapel liefdesverklaringen die vanochtend (hopelijk) op je deurmat zijn gevallen, kan niet wachten eíndelijk die roos op je bureau aan te treffen, het lieve smsje van je scharrel te openen óf je krijgt niets anders haatneigingen bij het horen van het V-woord. “Een commerciële dag, puur bedacht door Hallmark!,” sneer je tegen iedereen die het wel of niet wilt horen. Valentijnsdag, wat moeten we ermee?

Dat is een vraagstuk waarover we waarschijnlijk tot in het einde der tijden blijven discussiëren, of je nou wel of niet van een potje (commerciële) romantiek houdt.

Wat je wél moet doen is dus misschien niet even makkelijk (stuur je nou wel of niet een appje naar je vlam of is het daar te pril voor? Koop je een cadeautje voor je lief of is het onzin?), maar er is in elk geval één ding dat je niet wilt doen op de befaamde dag, deelt psychotherapeut Hilay Jacobs Hendel op MindBodyGreen.

Wat je níet wilt doen op Valentijn

Sad but true: in haar Amerikaanse praktijk komt Jacobs Hendel met grote regelmaat vrouwen tegen die moeite hebben hun break-up verwerken of het moeilijk hebben met single zijn. Dat is natuurlijke niet het verdrietige gedeelte, maar hoe zij daarover denken wel. En een dag als Valentijn vergroot die onzekerheid en angst aanzienlijk, vertelt ze.

Leestip: Dus dit is de reden waarom je nog single bent (aldus een psycholoog)

Ondanks dat deze vrouwen heus wel wéten dat Valentijn voornamelijk is bedoeld voor commerciële doeleinden – hoewel de echte onstaansgeschiedenis een stuk onromantische en ouder is dan je misschien denkt, lazen we op Psychology Today – hebben veel vrouwen het moeilijk met V’day.

“Ik zou over m’n break-up moeten zijn”, “het zou me niet moeten uitmaken of ik een relatie heb of niet”, “ik zou happy single moeten zijn”, “ik zou een romantische partner moeten hebben” of “ik zou een cadeau moeten krijgen op Valentijn.” Allemaal gedachten die gebaseerd zijn op ‘hoe het zou moeten’.

Ons brein kan er niks mee

Hoe het ‘zou moeten’ is vaak al van kinds af aan bijgebracht door onder andere opvoeding, schoolboeken en televisie/films. Het is  immers dé manier om mee te doen in de maatschappij en daar lekker makkelijk in te passen. Maar, een ‘zou moeten’ zorgt vaak voor gevoelens van schaamte. En schamen voor hoe je je voelt? Dat schiet niet op.

Must read: Bedrock Reads: waarom vrijgezel zijn juist leuk en leerzaam is (de voorgelezen versie!)

Een uitspraak als “ik zou inmiddels over mijn relatie moeten zijn,” daar kan het brein precies niks mee. Jezelf vertellen dat je gedachten niet zo zouden moeten zijn, gaat niet veranderen hoe jij je ook daadwerkelijk voelt, aldus Jacobs Hendel.

Sterker nog: het legt nog meer druk op wat je fout doet, wat er weer voor zorgt dat je nog minder contact maakt met jezelf en je je wellicht nóg eenzamer voelt.

Tips voor je mentale gezondheid op Valentijn

Wat we dan wél nodig hebben? Tips voor onze mentale gezondheid, speciaal op Valentijnsdag. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar meer mensen (ja, ook mannen) kampen onbewust met gedachten over hoe hun leven eruit zou moeten zien volgende de maatschappij. Volgens hun omgeving. Zonde!

Het is daarom hoog tijd, tipt de Amerikaanse psychotherapeut, om te accepteren wat je voelt in plaats van hoe het allemaal zou moeten. Dat doe je met deze tips:

  • Geef jezelf de tijd om te rouwen na je break-up tot het vanzelf, op een natuurlijk manier minder wordt. Wist je dat single zijn kan aanvoelen als rouwen?
  • Plan een empowerment dag op de 14e van februari! Je kan ‘m helemaal invullen zoals jij dat wilt met de dingen waar jij energie van krijgt.
  • Boek een yogaklas of juist een HIIT-klasje.
  • Plan een etentje met vrienden (want met wie kan je de dag van de liefde beter vieren dan met je meest dierbare vrienden?)
  • Trakteer jezelf op een (plasticvrij!) cadeautje.
  • Boek een massage in (huid-op-huid contact zorgt voor een boost aan geluksstofjes!).
  • Doe iets attents voor een totaal vreemde: betaal de take away koffie voor degene achter je, laat een ander zitten in de trein naar je werk en glimlach naar iemand op de fiets.

Erkennen en accepteren hoe je je écht voelt en oké zijn met je diepste gevoelens (ook al zijn die soms verdrietig), maakt dat je je beter voelt. Wedden dat V’day zo toch best oké wordt?

Meer over de liefde?

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Ready for Valentine? Doe dit in elk geval níet, tipt een psychotherapeut
Sluiten