Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 27 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Dingen die je beter niet kunt doen als ouder

Opvoeden is lastig en voor iedereen verschillend. Andere mensen hebben altijd een mening over hoe je het doet en moet doen; of je wel of geen borstvoeding moet geven, of je hard of juist zacht moet praten als je kind in de buurt is, of je streng doch rechtvaardig moet zijn of toch altijd met zachte hand.
Grote kans dat je al die adviezen helemaal zat bent en het gewoon liever zelf wilt doen – en dat begrijpen we ook. Maar tegelijkertijd zijn er inmiddels ook dingen bewezen door de wetenschap, die daarmee van meningen in feitelijke adviezen zijn veranderd. En als je die wel wilt opvolgen, moet je deze dingen in ieder geval níet doen als ouder, schrijft Psychology Today.

Het huiswerk van je kinderen maken

Oké oké, dit is wel een paar fases verder dan borstvoeding geven, maar toch. Gaat je kind al naar school? Grote kans dat je weleens in een situatie komt waarin hij of zij je hulp vraagt met huiswerk. Als je kind het niet begrijpt als jij het uitlegt, is het waarschijnlijk verleiding om het voor te doen – oftewel: zijn huiswerk te maken. Waarschijnlijk voel je je dan juist heel behulpzaam.

Maar dat is niet zo’n goed plan, zeggen psychologen. Hoewel jij je behulpzaam voelt, ontneem je je kind eigenlijk een kans om zelf iets te leren en zich te ontwikkelen. Eigenlijk geeft het dus aan dat je niet genoeg vertrouwen hebt in je kind om het zelf te doen, waar hij of zij niet alleen lui, maar ook onzeker van wordt. Houd het daarom gewoon bij het uitleggen van de opdracht en als het niet lukt, laat je kind dan nadenken over welke stappen hij of zij heeft gezet (zonder te verklappen welke fout waren).

Dit vind je vast ook interessant: Zijn (extreem) betrokken ouders juist behulpzaam of belemmerend?

Vaak buitenshuis eten

Het ene kind moet je bij een vriendje ophalen, het andere moet meteen daarna door naar zwemles. In het hectische ouderleven is het vaak verleidelijk om iets buiten de deur te eten, of dat nou een zelf gesmeerde boterham met pindakaas of een afhaalmaaltijd van de McDonald’s is.

Thuis eten kost daarentegen wat meer moeite, maar levert wel meer dingen op. Zo is het vaak gezonder, maar is het ook onmisbaar voor de familieband. Als je met het hele gezin aan tafel zit, kunnen iedereens dag en gevoelens op een luchtige of wat minder luchtige manier besproken worden. Misschien hebben je kinderen daar niet altijd zin in, maar het is wel onmisbaar voor een goede emotionele band. Buiten de deur heb je veel meer afleiding.

Is het toch wat lastig met de tijd? Zorgt dan dat je van tevoren iets maakt; houd bijvoorbeeld een kookdagje in het weekend (samen met je kinderen!) en vries het resultaat in. Ook weekboodschappen doen kan al heel erg helpen.

Je kinderen te lang laten opblijven

‘Ah, kijk ze nou eens schattig met hun autootjes spelen. Zullen we ze maar een halfuurtje later naar boven brengen?’ Een keertje kan dat best, maar er zijn veel ouders die het belang van slaap standaard te weinig prioriteit geven. For the record: slaap is niet alleen belangrijker dan stomme filmpjes kijken, maar óók belangrijker dan huiswerk.

Waarom het leven sneller lijkt te gaan als we ouder worden

Het is namelijk geen fabeltje dat kinderen meer slaap hebben dan wij om op krachten te kunnen komen. Daarnaast worden moeie kinderen heel chagrijnig, en geen enkele ouder heeft daar zin in. Bij veel ouders gaat het op jonge leeftijd nog wel goed (kinderen tussen de 5 en 12 moeten elf à twaalf uur slaap per nacht krijgen), maar vervolgens laten ze hun kinderen veel te vroeg hun eigen bedtijd bepalen; ook tieners moeten nog 8,5 uur per nacht slapen.

Billenkoek geven

Hoewel er waarschijnlijk nog maar weinig ouders zijn die hun kinderen fysiek pijn doen, moet toch gezegd worden dat ook billenkoek én andere vormen van zware straf niet helpen. Op de korte termijn zullen kinderen zich inderdaad gehoorzamer gedragen, maar daartegenover staan nadelen die veel groter zijn. Zware straffen zijn over het algemeen niet de manier om kinderen discipline aan te leren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat kinderen die billenkoek hebben gekregen, later vaker misdaden begaan omdat ze gewend zijn om dingen op te lossen met geweld.

Meer lezen over opvoeden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Dingen die je beter niet kunt doen als ouder
Sluiten