Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Better World 26 sep 2018

Max (25) van NextBrush maakt duurzame tandenborstels van bamboe

Zero waste: de ideale levensstijl waarbij je op een plasticdieet gaat en geen afval produceert. Maar waar begin je? En hoe ver ga je? In deze rubriek nemen The Issue en Bedrock je mee in het zero waste-leven van personen en organisaties. Zij delen hun weg, tips en toekomstdromen.

Dit keer slepen we je mee in het bedrijf dat biologisch afbreekbare tandenborstels maakt, namelijk: NextBrush. De meesterbreinen achter dit concept zijn drie economiestudenten. We spreken Max Stam (25), één van de oprichters van NextBrush, over de bamboe tandenborstel en zero waste.

Hoe kwamen jullie op het concept?

“Met twee andere vrienden – Jordi Talhout (24) en Patrick Kuijper (23) – heb ik NextBrush opgericht. Patrick keek naar een programma over mondzorg in Nederland. Hij was toen 17 jaar oud en al mega kritisch. ‘Dat kan milieuvriendelijker’, dacht hij. We zijn ons gaan verdiepen in de footprint die een plastic tandenborstel achterlaat. En het blijkt dat 1,5 miljard tandenborstels in de zee drijven. Dat is zo ongelofelijk veel; daar moesten we iets aan doen.”

Toen hebben jullie als student zijnde NextBrush opgericht. Kennen jullie elkaar ook van de studie?

“Nee, we kennen elkaar van de middelbare school. Patrick was er toen al mee begonnen en Jordi en ik sloten iets later aan. Inmiddels zitten we alle drie op het HBO, waar we allemaal een andere economische studie volgen. Ieder heeft zijn eigen specialisme. Jordi zit in de logistiek, Patrick is goed in het inkoopproces en ik doe de marketing, die vooral gericht is op samenwerkingen.”

Waarom vonden jullie het nodig om NextBrush op te richten?

“Patrick was de eerste in Europa die ermee begon. Hij zag in dat het een heel makkelijk product is om milieuvriendelijk te maken. Vroeger poetsten we onze tanden met hout en waren de haartjes van de borstel van varkenshaar. Dus waarom zouden we het nu van plastic maken? Maar we sluiten niemand buiten. Wij bieden graag een oplossing die voor iedereen aantrekkelijk is. Met varkenshaar haken al veel mensen af bij het idee, bijvoorbeeld door geloofsovertuiging. Daarom zijn onze tandenborstels gemaakt van bamboe en BPA-vrij Nylon. BPA is een chemische stof die gebruikt wordt om plastic en kunststof elastisch te maken. Een heel grote hoeveelheid hiervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.”

“Alle sterren staan nu goed om iets met duurzaamheid te doen”

Waarom geloven jullie dat NextBrush meewerkt aan een zero waste levensstijl?

“NextBrush is een heel makkelijk opstapje naar zero waste. Het is niet moeilijk om bij te dragen aan een beter milieu: dat kan iedereen. We willen daarom ook iedereen bereiken. Samen maken we allemaal kleine stapjes met een zo groot mogelijke impact.”

Wat is de missie van NextBrush?

“Consumenten bewust maken van hoe zij bijdragen aan een beter milieu. We willen ‘de gewone mens’ zoals jij en ik, bewust maken dat alle kleine beetjes helpen. Mensen wíllen wel milieuvriendelijker leven, maar het vervangende product moet wel minstens zo goed zijn als het conventionele. Daarom maken wij producten die beter voor het milieu én vervangbaar zijn voor de plastic tandenborstel. Hierbij hoort ook een prijs die overeenkomt met die van de normale tandenborstel.”

Hadden jullie van tevoren verwacht dat een bedrijf opgericht door studenten zo succesvol zou worden?

“We verbazen ons iedere dag weer over hoever we zijn gekomen. De groei die we in de afgelopen drie jaar hebben doorgemaakt, hebben we te danken aan de consument. Maar ook zeker aan ons eigen inzicht en doorzettingsvermogen. We hebben hard gewerkt. Daar hoorden lange avonden doorwerken en slapeloze nachten zeker bij. Gelukkig hadden we de tijd mee: alle sterren staan nu goed om iets met duurzaamheid te doen.”

“Zero waste leven is al moeilijk genoeg, dus wij houden die drempel laag”

Veel mensen poetsen elektrisch. Denk je die mensen ook om te krijgen?

“In sommige gevallen wel. Veel mensen die elektrisch poetsen, doen dat niet áltijd. Bij een weekendje weg of op een festival wordt vaak een handtandenborstel gebruikt. Wij hopen – dat ook al kiezen mensen ervoor om elektrisch te poetsen – hun ‘normale’ tandenborstel dan in ieder geval wél van bamboe is.”

Leven zonder afval? Alles over dé 5 R’s van een zero waste-leven

Jullie verkopen nu voor 98% biologisch afbreekbare tandenborstels. Zijn jullie van plan om in de toekomst nog meer te doen op het gebied van zero waste?

“Ja, zeker. We willen uitbreiden naar een complete mondzorg-lijn. Deze lijn moet milieuvriendelijk zijn, maar ook net zo goed als de conventionele producten. Er zijn nu nog weinig milieuvriendelijke oplossingen en wij zien daar mogelijkheden. Zoals voor tandpasta en mondwater.”

Hoe kunnen wij als ‘de gewone mens’ deelnemen aan zero waste door jullie actie?

“‘De gewone mens’ is precies onze doelgroep. Voor ons product hoef je niet veel te doen: het is verkrijgbaar in elke gespecialiseerde drogist in Nederland, zoals een Etos of de Natuurwinkel. Zero waste leven is al moeilijk genoeg, dus wij houden die drempel graag laag.”

Het grootste probleem van zero waste gaan is misschien wel dat we niet weten waar te beginnen. Wat is jouw gouden tip voor een zero waste levensstijl?

“Voeg iedere maand een product toe die je huishouden duurzamer maakt. Zo houd je het vol. Maak er een spelletje van voor jezelf, zodat het je weinig aanpassingsvermogen kost. Als iedereen kleine stapjes blijft maken, besparen we samen zeeën van plastic.”

Ook benieuwd hoe je zero waste en kleding (kopen) aan elkaar koppelt? In dit interview lees je over mode en zero waste.

Meer lezen over de zero waste lifestyle?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Max (25) van NextBrush maakt duurzame tandenborstels van bamboe
Sluiten