Joanne Wienen
Joanne Wienen Mind 1 sep 2016

Next level uitgaan: feesten met een hoger doel

Ja, er wordt gedanst en gelachen, maar dit is méér. Er zijn steeds meer initiatieven waarbij bewust kan worden gefeest, zoals het gloednieuwe festival Sterrenstof. We zijn bewuster over de voordelen van gezonde voeding, weten dat het goed voor ons is om regelmatig te sporten en kennen de noodzaak van duurzaamheid. En nu zelfs ons feestgedrag een ‘bewuste make-over’ krijgt, moet de grootste criticus erkennen: dit gaat verder dan een hype, dit is gewoon een bewustwordingsrevolutie.

Een goed begin is het halve werk

Maar eerst even een stapje terug. Ja, je las het goed: ook uitgaan is aan verandering onderhevig. Zo schreven we vorige week al over de trend om nuchter te feesten. Bijvoorbeeld op zogeheten morning raves, alcoholvrije feesten die niet ‘s avonds laat, maar in de vroege morgen worden georganiseerd. Een bekend fenomeen in steden als New York, Los Angeles en Londen, maar ook in onze eigen hoofdstad geen vreemd concept meer. Zo zijn er in Amsterdam regelmatig Morning Gloryville-events, een concept waarbij ‘s ochtends kan worden gedanst op de beats van dj’s, maar ook aandacht is voor wellness met yoga, massages en healing.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Blootsvoets dansen

De bewustwording in het uitgaan is niet geheel nieuw. Zo is er in Amsterdam al jaren Club Lite, een nachtclub waar mensen volgens de organisatie niet alleen komen om te dansen, maar ook om ‘hun ziel te voeden’. In Club Lite vinden verschillende events en feesten plaats, bijvoorbeeld op het gebied van dans (van tantrisch tot techno), yoga en zang. De enige dresscode: kom blootvoets.

Aardse ritmes en kosmische concepten

Wie zich weleens in het nachtleven heeft gestort, weet dat het uitgaan niet direct een plek is waar diepe gesprekken worden gevoerd over de zin van het leven of het ontstaan van het heelal (of wel, maar meestal ben je dat de volgende dag weer vergeten). Zo niet bij Sterrenstof, een initiatief van Pllek, Pressense en Knowledge Matters. Gijs van der Grinten van Pressense: “Wij merken dat steeds meer mensen behoefte hebben om de kern van hun lichaam en geest te ontdekken met gelijkgestemden. Dat uit zich bijvoorbeeld in groeiende interesse voor meditatie, de Wim Hof-methode, gezonde en bewuste voeding, duurzaamheid, spiritualiteit, de aarde, ruimte en buitenaards leven. Allemaal thema’s – door ons kosmische concepten genoemd – waar we op Sterrenstof lezingen, workshops en seminars over aanbieden.”

Zo zijn er seminars over nieuwe geneeskunde, lucide dromen, kun je een cursus mediteren doen en is er een uitgebreid kinderprogramma. Dit laatste omdat het slaan van een brug tussen generaties door de organisatie zeer belangrijk wordt gevonden. In een notendop: een feest voor mensen die met open blik kijken naar filosofie, theologie, astronomie, spiritualiteit en maatschappelijke reflectie én bovendien houden van vernieuwende dansbare muziek.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Dansen voor verbinding

Want natuurlijk is Sterrenstof ook gewoon een festival waar gedanst kan worden, maar dan wel met een bewuste gedachte. Gijs – die zelf ook als dj Guy Gravier op het festival zal draaien – legt het uit: “Het klinkt misschien wat zweverig, maar onze muzikale programmering is een afwisselende mix van live artiesten en dj’s met een vernieuwende, ritmische en exotische uitgangssituatie, ook wel de aardse ritmes genoemd. Zo willen we mensen verbinden door middel van beweging en zoveel mogelijk positieve frequenties verspreiden.”

Leven in balans

Dit festival vind plaats bij Pllek, dat naast Sterrenstof nog thuis is voor meer initiatieven waarbij bewustzijn een grote rol speelt. Naast het biologische menu met streekproducten en seizoensgroenten (bewust uit eten) zijn er regelmatig events en activiteiten die aansluiten bij de culturele programmering waarin bewustzijn een grote rol speelt. Zo is er bijvoorbeeld elk weekend yoga en zijn er regelmatig specials met massages, detox cocktails en ‘bewuste’ films.

Bewuste festivals

De Nederlandse evenementenbranche is met meer dan achthonderd festivals en 23 miljoen bezoeken per jaar een belangrijke sector voor de economie. Onderwerpen als duurzaamheid, innovatie en sociale verandering staan steeds vaker en hoger op de agenda. Naast Sterrenstof, zijn organisaties als ADE en ID&T ook druk bezig met deze ontwikkelingen. Zo had DGTL tijdens Pasen dit jaar voor het eerst een 100% vegetarische festivalcatering en bespaarde daarmee volgens eigen berekening 14 miljoen liter water en 52 ton CO2-uitstoot. Mysteryland heeft tussen 2011 en 2015 gezorgd voor 44% minder CO2 uitstoot, 31% minder dieselverbruik en 49% afvalvermindering. Dekmantel is het eerste grote festival met een volledig klimaatneutrale energievoorziening met biodiesel van Goodfuels. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van hard cups; bekers die je koopt en waar je bij inlevering statiegeld voor terugkrijgt. En de Greenbattery wordt steeds meer toegepast: een grote batterij die wordt opgeladen met windenergie zodat er minder aggregaten nodig zijn.

Kortom: there ain’t no party like a conscious party.

Wil je graag naar het Sterrenstof? Vul hieronder je gegevens in en maak kans op twee kaarten.
[contact-form-7 id=”16894″ title=”Sterrenstof”]

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Next level uitgaan: feesten met een hoger doel
Sluiten