Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 24 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

New York heeft nu een zero waste wijnbar en wij zijn fan

Wanneer je én wijn kan drinken én bijdraagt aan de zero waste movement, dan zijn wij blij. Héél blij, want in dit geval zit je dan ook in New York, Brooklyn. De allereerste zero waste wijnbar van New York is een feit. Staat New York binnenkort op de planning? Ga dan zéker even langs bij deze duurzame wijnbar.

Geen bamboe bekertjes of groene decoratie, maar juist het karakter van een klassieke wijnbar, maar wél een duurzaam concept. Wat wil je nog meer?

Een gezellige en klassieke bar

Hoewel je juist zou verwachten dat een zero waste-wijnbar het heel graag aan de grote klok wil hangen dat ze duurzaam zijn (want: trend), zie je dat juist níét terug, schrijft de duurzame editor van MindBodyGreen.

De manager van Rhodora (zo heet de tent in kwestie) meent zelfs dat mensen er de hele avond zijn zonder in de gaten te hebben dat ze middenin een zero waste experiment te zitten.

Must read: Vliegen is heilig (of toch niet?)

bar’s open at 5 today…pouring last of summer’s Susu BTG while it lasts bc we love you (? @lizclayman)

194 Likes, 2 Comments – Rhodora Wine Bar (@rhodora_wine_bar) on Instagram: “bar’s open at 5 today…pouring last of summer’s Susu BTG while it lasts bc we love you (?…”

En laten we eerlijk zijn, dat is best een fijn concept. Want hoe mooi alle groene concepten ook zijn, gezellig zijn ze zelden. Duurzame interieurs zijn vaak wit, groen en kaal. En dat is best zonde, want dat schrikt een grote doelgroep af.

Enfin, terug naar dit geweldige concept in the Big Apple.

Must read: 7 feitjes over voedselverspilling die je nog niet kende

Rhodora: de zero waste-wijnbar in New York

Fijn dat het er gezellig is, maar wat doet de wijnbar precies om zero waste te zijn? Allereerst valt het al op dat er geen prullenbakken zijn (ja, dat lees je goed). Wat er gebeurt met de producten die overblijven? Die worden hergebruikt of gerecycled. Geen zorgen: de voedselresten worden niet opnieuw gebruikt, maar gaan beneden rechtstreeks de composthoop in.

Wegwerpplastic is er sowieso verboden: dus geen plastic bestek, rietjes of bekers. Neemt een klant afval mee naar binnen dan is een soort nooddoos. Het afval dat daarin zit wordt door een lokaal bedrijf, TerraCycle, gerecycled.

Lees ook: Zero waste leven: zo doe je dat met eten (thuis én buiten de deur)

En de wijnen? Yup, die zijn ook zero waste. Althans, die worden naar eigen zeggen afvalvrij geserveerd (alhoewel ik even niet kan bedenken hoe die níét afval vrij geserveerd kunnen worden). Oh, én nog meer goed nieuws: er worden natuurwijnen (wijnen zonder of met zo min mogelijk sulfiet) geserveerd!

come check out our ever-rotating wine wall! open for drinks and snacks starting at 2 PM today. ? @lizclayman

176 Likes, 5 Comments – Rhodora Wine Bar (@rhodora_wine_bar) on Instagram: “come check out our ever-rotating wine wall! open for drinks and snacks starting at 2 PM today. ?…”

De ingrediënten worden door het personeel op lokale markten gekocht, zoals kaas en eieren. Die producten nemen ze mee in grote bakken die ze erna weer kunnen terugbrengen en opnieuw gebruikt kunnen worden. Producten die van buiten de stad komen, worden allemaal verpakt in recyclebaar of composteerbaar materiaal. Tot het toiletpapier aan toe!

Inspireren van bedrijven

Het liefst werkt de wijnbar samen met bestaande concepten, maar soms lukt het ze ook bedrijven te inspireren die wel wíllen veranderen om een kleinere ecologische voetdruk achter te laten, maar niet weten hoe. Hun linnenbedrijf heeft nu bijvoorbeeld dag gezegd tegen de plastic wegwerpverpakking.

Vind je vast ook interessant: Zero waste leven tip: maak je eigen schoonmaakmiddelen

De schoonmaker is zo creatief en flexibel om een extra blokje om te gaan op en de lege flessen op te vullen bij de wijnbar in plaats van nieuwe te kopen. Met een beetje creativiteit kom je al een heel end!

Hopelijk worden andere cafés en restaurants in New York (en andere steden natuurlijk) ook geïnspireerd om creatief met het maatschappelijke afval probleem om te gaan!

Adres van Rhodora in New York
197 Adelphi St,
Brooklyn, NY 11205
Verenigde Staten

Open van maandag tot donderdag van 17.00u tot 00.00u, vrijdag van 17.00 tot 01.00u, op zaterdag van 14.00u tot 01.00u en op zondag van 14.00u tot 00.00u.  

Meer goede initiatieven:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
New York heeft nu een zero waste wijnbar en wij zijn fan
Sluiten