Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Body 21 dec 2018

Neuspeuteren: is het écht zo ongezond?

Degene die zeggen dat ze het niet doen, doen het waarschijnlijk stiekem ook. Iedereen doet het wel eens. Of nou ja, bijna iedereen. Al is het met een zakdoekje. Ik heb het over neuspeuteren. En dan zijn er ook nog mensen die het daarna vrolijk opeten. Bij de gedachte alleen al krijg ik braakneigingen. Maar stel ik me niet gewoon aan? Want het blijkt dus helemaal niet zo ongezond te zijn.

Het kan in ieder geval geen kwaad. Sterker nog: het wordt zelfs aangeraden door de Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger. Droog snot werkt in de darmen als een medicijn, zegt hij. Maar dit idee mag je meteen weer van de baan schuiven. Want er komt nog meer bij kijken en volgens de Amsterdamse hoogleraar Fokkens is het nergens voor nodig, schrijft de Volkskrant.

Neuspeuteren: ongezond of niet?

Is het nu dus ongezond of niet? Ja en nee. Snot is gezond, omdat het zorgt voor een balans tussen gunstige en potentieel schadelijke bacteriën. Maar het neuspeuteren kan wel klachten veroorzaken. En het opeten erna is al helemaal niet nodig. We krijgen toch wel snot binnen in ons lichaam, doordat we elke dag minstens een halve liter per dag doorslikken.

Wait, what? Volgens Fokkens werkt de neus als een airconditioner die de ingeademde lucht verwarmt en reinigt. De trilhaartjes voeren het geheel van slijm, bacteriën en eventueel schadelijke stoffen af via de neus- en keelholte en dat slikken we in. We zouden daarom ook altijd door onze neus moeten ademen.

Dit is wat vervuilde lucht met jouw gezondheid doet (en hoe je het kunt aanpakken)

Waarom je beter niet moet neuspeuteren

Neuspeuteren (en het opeten) is dus compleet overbodig. Volgens Fokkens zitten er inderdaad afweerstoffen in slijm, maar met die halve liter snot die je per dag doorslikt krijgen we het sowieso al binnen. (Lekker…)

Peuteren in je neus zorgt alleen maar voor problemen. De binnenkant van de neus gaat gemakkelijk kapot. Er kunnen dan wondjes en korstjes ontstaan. Uiteindelijk kan er een wondje ontstaan in de voorkant van het neustussenschot. Dan ben je gevoeliger voor infecties. Sommige mensen hebben zelfs een gat in hun tussenschot, omdat ze telkens het korstje weer open krabben. Ai…

Wat mag dan wel?

Stel, je hebt echt last van je neus, omdat ‘ie heel droog is bijvoorbeeld. Mag je de binnenkant van je neus dan helemaal niet meer aanraken? Eigenlijk beter niet, nee. Als je neus droog is, kun je het beste spoelen met zout water.

Ook kun je altijd een zalfje gebruiken. Geen Purol of crèmes, want deze irriteren het slijmvlies. Maar ga voor echt speciale neuszalf of voor vaseline. Een stuk gezonder voor je neus én het voorkomt braakneigingen van je medemens.

Meer over je gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Neuspeuteren: is het écht zo ongezond?
Sluiten