Redactie
Redactie Mind 7 jan 2019

Neurochirurg Eben Alexander weet het zeker: het eeuwige leven bestaat

Eben Alexander raakt in 2008 in een extreme coma en beleeft een bijna-doodervaring. Een groot deel van zijn hersenen was uitgeschakeld, maar toch heeft hij bewust dingen meegemaakt en gezien. Door deze ervaring weet hij dat er een hemel is en dat het bewustzijn onafhankelijk van het brein functioneert en doorleeft na de fysieke dood. Dit interview tussen Katja Schuurman en Eben Alexander verscheen eerder in de glossy DOOD.

Hoe weet u zeker dat er een hemel is?

“Ik heb tijdens mijn coma dingen gezien en bewust meegemaakt. Ik was in de hemel. Na mijn bijna-doodervaring heb ik geprobeerd de inzichten in te passen in mijn conventionele, materialistische ideeën over de relatie brein-bewustzijn. Ik ben neurochirurg en heb meer dan twintig jaar in de wetenschap geleefd dat het bewustzijn alleen functioneert dankzij de hersenen. De bijna-doodervaring gooide alles wat ik wist en had geleerd compleet overhoop.

Mijn overtuiging was dat onze zintuigen en ons brein ons een beeld van de realiteit geven. En dat is dus niet het geval! Kwantumfysica en moderne wetenschap stellen dat bewustzijn hét fundament is. Niet de materie of het lichaam is leidend, het bewustzijn regeert; het genereert alles wat leeft in het universum. Dát is wat experimenten in de kwantumfysica ons aantonen.”

Volgens de kwantumfysica bestaat er geen lineaire tijd. We zouden op meerdere plekken tegelijk kunnen zijn. Ook ons begrip van ruimte schiet enorm tekort; er lijkt geen einde aan tijd te zijn. Hierin ergens ligt mijn hoop op eeuwig leven besloten. Kan ik in de kwantumfysica het eeuwig leven vinden?

“Inderdaad. Onze zielen komen steeds weer terug. Reïncarnatie is een belangrijk deel in het kunnen begrijpen van een hemel. Voor mijn bijna-doodervaring vond ik dit nonsens. Maar mijn eigen ervaring bewijst dat bewustzijn bestaat, onafhankelijk van een lichaam, van hersenen, van tijd. Maar bijvoorbeeld ook het onderzoek van wetenschapper Ian Stevenson levert bewijs. Hij onderzocht bij 2.500 jonge kinderen de herinneringen aan hun vorige levens. Zij wisten dingen die ze eigenlijk niet zouden kunnen weten…

Maar de conventionele wetenschap, waarvan ik ook deel uitmaakte vóór mijn coma, verwerpt dit onderzoek, omdat het niet past in het model ‘hersenen-verstand-bewustzijn’. Tegelijkertijd is er in dat kamp niemand die precies weet hoe de hersenen bewustzijn creëren. En waarom weten ze dat niet? Omdat het niet kan! Alles werkt namelijk andersom; bewustzijn is het fundament in het universum!’

U lijkt Copernicus die tegen de heersende orde in de zon in het centrum plaatste. Wanneer neemt de wetenschap bewustzijn als uitgangspunt?

“We zijn dichtbij! Maar ik verwacht dat het nog enkele tientallen jaren duurt voordat mijn theorie wetenschappelijk bewezen wordt. Ik kan het niet helpen dat de realiteit veel complexer is dan de huidige kleuterschoolgedachte dat het brein bewustzijn creëert…”

De kracht van sterven en waarom we (stiekem) allemaal met de dood bezig zijn

Kunt u bewijzen dat u in een hemel geweest bent?

“Mijn bijna-doodervaring én mijn achtergrond als arts bewijzen het. Toen ik terugkwam na twee weken coma wist ik niet wie ik was, ik herkende mijn familie niet, ik had geen herinneringen, geen taal. Na verloop van tijd kwam alles terug. En méér: inzicht in de werkelijke realiteit, in de hemel. Ik zie mij gesteund door twee belangrijke, diep wetenschappelijke boeken: Irreducible mind en Beyond Physicalism van Edward Kelly c.s. Zij schetsen een compleet beeld van de aard van realiteit, van bewustzijn.”

Wetenschappers zoals Aubrey de Grey houden zich bezig met het genezen van ouderdom; ze rekken het fysieke leven. Is dat zinvol?

“We moeten niet aan materie, aan ons lichaam vasthouden. We moeten het idee loslaten dat je je lichaam bent. Ik ben zó véél méér. We zijn al eeuwige wezens.”

Toch ben ik bang dat ik na mijn dood mijn dierbaren niet meer zie…

“Het is niet makkelijk om te communiceren met degenen die de fysieke wereld hebben verlaten. Maar het kán, bijvoorbeeld door meditatie. Fysiek doodgaan betekent niet het einde van jouw verbintenis met geliefden. Er is één bewustzijn en we maken daar allemaal deel van uit; je blijft verbonden met jouw dierbaren.”

Is iedereen welkom in de hemel?

“Ja! Christenen, moslims, boeddhisten, atheïsten, sceptici… Mensen die ‘goed’ en mensen die ‘verkeerd’ hebben geleefd… Iedereen kan naar binnen. We zijn allen één in het universum.”

En dieren?

“Ook! Wij onderscheiden ons graag van dieren, omdat we kunnen praten. En koken! Ons vermogen om te spreken, zit ons in de weg om de werkelijkheid écht te kunnen zien. Mensen, katten, muggen… Wij zijn allen deelnemers aan het universum…”

Meer lezen over de dood?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Neurochirurg Eben Alexander weet het zeker: het eeuwige leven bestaat
Sluiten