5 lessen die we kunnen leren van de Netflix-serie Love Is Blind

Normaal gesproken ben ik geen fan van realityprogramma’s als Temptation Island en De Bachelorette en ook binge-watchen is niet aan mij besteed (waar halen mensen de tijd vandaan?). Dus toen Love Is Blind op Netflix in mijn ‘Beste keuzes voor jou’-rijtje kwam te staan, had ik niet direct de neiging om erop te klikken. Ware het niet dat een paar van mijn vriendinnen zó enthousiast waren (Malu, ik ben obséssed, je móét dat kijken!), dat ze me wisten over te halen.

En daar ging ik. Voor de bijl. Na één aflevering kon ik niet meer stoppen. Volledig geïntrigeerd keek ik de serie in één weekend uit.

Mocht je niet weten waar ik het over heb, Love is Blind is een sociaal experiment, waarbij 15 vrouwen en 15 mannen in kleine pods (hokjes) zitten en ‘daten’ met steeds een andere kandidaat, zonder dat ze elkaar kunnen zien. Wanneer er sprake is van een wederzijdse klik, kunnen ze hun gesprekspartner ten huwelijk vragen. Pas als er aan de andere kant ‘ja’ wordt geantwoord, krijgen ze elkaar fysiek te zien.

Guilty pleasure zonder schuldgevoelens

Maar dan begint het pas echt. Binnen 10 dagen verloven 5 stellen zich (!) en gaan ze op honeymoon naar Mexico, waar ze in een romantische bubbel kunnen onderzoeken of er naast een emotionele connectie, ook een fysieke aantrekkingskracht is. Vervolgens verhuizen ze naar appartementen, ontmoeten ze elkaars vrienden en familie en plannen ze hun bruiloften. Allemaal binnen 3 weken.

Must read: De psychologie achter waarom we Temptation Island graag kijken

Er is (uiteraard) een hoop drama, maar de kandidaten zijn allemaal vastberaden om een partner te vinden en dat ongegeneerde enthousiasme is aandoenlijk om naar te kijken.

Daarbij staat consent (instemming) centraal in deze show. De mensen bepalen zelf welke volgende stap ze zetten en worden nergens toe gedwongen. Love Is Blind is dus een guilty pleasure waar je zonder schuldgevoelens naar kunt kijken, in tegenstelling tot De Villa en Love Island, die van de buis werden gehaald na asociaal gedrag, onder invloed van liters alcohol.

Wat kunnen we leren van Love Is Blind?

Love is Blind is ‘light entertainment’ te noemen, maar zeker geen pulp. En al helemaal niet als we er ook nog lessen uit kunnen halen.

Hierbij hebben we 5 dingen onder elkaar gezet, die we kunnen leren van de show. Voor de mensen die Love Is Blind nog niet hebben gezien en nog willen gaan kijken: pas op voor eventuele spoiler alerts!

1. Liefde op het eerste gezicht bestaat niet

Natuurlijk kan er een onmiddellijke aantrekkingskracht zijn, maar dat is nog geen liefde. Je kunt onmogelijk een persoon op een diep emotioneel niveau leren kennen binnen een paar minuten. Zelfs niet binnen een paar uur of een paar dagen.

Eén van de redenen waarom we denken dat we snel verliefd kunnen worden, is dat we ons vaak aangetrokken voelen tot mensen die vergelijkbare kenmerken hebben als onze ouders. We herkennen iets in die persoon, wat kan leiden tot ‘ik heb het gevoel alsof ik jou al járen ken’. Dit is een natuurlijk onderdeel van het relatieproces, maar duurt niet eeuwig.

Ook lezen: Waarom we settelen voor de verkeerde persoon (en waarom dat niet erg is)

Het is onvermijdelijk dat je je op een gegeven moment gaat irriteren en realiseert dat je partner niet perfect is. Vanuit hier ga je samen kijken of je over deze hobbels heen kunt stappen en kunt groeien in de liefdesrelatie.

2. Zeg wat je wilt van je partner

Er is regelmatig gebrek aan communicatie in de show. Kandidaat Lauren merkt bijvoorbeeld dat ze Cameron niet duidelijk kan zeggen dat ze twijfelt over de bruiloft, omdat ze bang is om haar vrijheid op te geven. In plaats van dat Cameron het gesprek met haar aangaat en vraagt waar haar twijfels vandaan komen, glimlacht hij alleen maar en wordt hij stilletjes boos.

Zowel Lauren als Cameron  zouden er baat bij hebben om hun gevoelens te delen met hun partners. Dat is natuurlijk spannend en zeker als je elkaar nog niet zo lang kent, kan het moeilijk zijn om je kwetsbaar op te stellen. Maar je ontzegt je partner ook de kans om je beter te leren kennen en de kans om te laten zien dat ze je willen supporten.

3. Je bepaalt zelf hoe je je relatie inricht

Laten we even teruggaan naar Lauren en Cameron. Hij verwacht dat Lauren bij hem intrekt als ze eenmaal getrouwd zijn, maar Lauren wil haar eigen appartement liever niet opgeven. Ze brengt het idee naar voren om haar appartement aan te houden en Cameron lijkt niet blij met dat idee.

De vraag is nu, waarom is zij zo bang om haar onafhankelijkheid te verliezen? En waarom heeft hij zo sterk de behoefte om Lauren in zijn huis te hebben (in plaats van samen een nieuw huis te betrekken).

Ook lezen: Is dit de reden waarom millennials op late leeftijd trouwen?

Nu zouden ze kunnen kijken naar andere mogelijkheden van samenleven, want ook getrouwde koppels kiezen er soms voor om apart te wonen. Zoals Gwyneth Paltrow, die de halve week alleen woont naast haar man.

Niet dat Lauren en Cameron nu apart moeten gaan wonen, maar ze kunnen zich wel afvragen hoe ze willen dat hun relatie eruit ziet, ongeacht wat ‘iedereen’ doet of misschien wel verwacht.

4. Vergelijk jezelf niet met andere stellen

Tijdens de show voelt Jessica zich onzeker over haar relatie met Mark, nadat ze de andere koppels heeft zien zoenen en knuffelen. Maar ze heeft de videobeelden niet gezien, waarin Giannina en Damian elkaar in de haren vliegen, of van Kelly die toegeeft dat ze zich niet echt seksueel aangetrokken voelt tot Kenny. (Echt, hoezó niet?! Maar dat terzijde).

Mensen zijn niet perfects, dus relaties zijn ook niet perfect. Maar onze cultuur en vooral social media schept vaak dat plaatje, waarin mensen moeiteloos ‘nog lang en gelukkig’ met elkaar leven. En natuurlijk, relaties kunnen prachtig, spannend en leuk zijn, maar het kost ook actieve en consistente inspanning van beide partijen om dit mogelijk te maken.

5. Zorg eerst voor jezelf

Een paar kandidaten vertellen in de show dat ze zich lange tijd depressief en verloren hebben gevoeld en dat dit komt door het ‘alleen zijn’. Ze lijken zich erop te verheugen dat hun nieuwe partner deze gevoelens zal wegnemen. Het probleem is alleen dat – zelfs als hun relatie langer standhoudt – dit soort gevoelens van depressie en eenzaamheid weer terug zullen komen.

Het goede nieuws is dat het niet uitmaakt of je nu in een relatie zit of niet, je kunt altijd aan jezelf werken! Je concentreren op je eigen geluk en gezondheid zal je veel helpen in je relaties, zowel nu als in de toekomst.

En nu maar hopen dat Netflix snel met een tweede seizoen komt!

Meer over de liefde?

Reageer op artikel:
5 lessen die we kunnen leren van de Netflix-serie Love Is Blind
Sluiten