Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Society 20 jul 2019

Zien: The Mask You Live In op Netflix laat de (heftige) gevolgen van ons idee van mannelijkheid zien

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: The Mask You Live In, over ons idee van ‘mannelijkheid’ en de rol die dat speelt in het opvoeden van jongens.

Van ‘jongens huilen niet’ tot ‘wees een vent’: jongens krijgen al van kleins af aan te horen wat er van ze verwacht wordt. Geen emoties laten zien, altijd sterk zijn en noem zo maar op. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen van dat concept van mannelijkheid?

Must see: The Mask You Live In op Netflix

Dat wordt onderzocht in The Mask You Live In, een documentaire van de makers van Miss Representation (de docu over het beeld van vrouwen in de media die we eerder al tipten).

Uit de docu blijkt al snel dat het idee van mannelijkheid vrij star is, en dat niet alleen: het idee dat nu bestaat, vraagt ook van jongens dat ze hun mannelijkheid keer op keer bewijzen en altijd een spreekwoordelijk masker moeten dragen. Jongens en mannen gedragen zich allemaal zoals hun omgeving dat ook doet, zonder te letten op wat ze zelf willen.

Dit vind je misschien ook interessant: De echte man, wie is dat eigenlijk? Mannelijkheid is een mysterieus fenomeen

De documentaire biedt dus interessante sociologische en psychologische inzichten in mannelijkheid, zoals de uitspraak dat onze cultuur bepaalde dingen (zoals empathie) als vrouwelijk heeft bestempeld en die dingen dan ook niet waardeert. Maar naast academici en experts worden er ook jongens geïnterviewd, en dat maakt de impact pas echt duidelijk.

Geen hulp voor mentale problemen

Kleine jongetjes vertellen bijvoorbeeld dat ze hun pijn en emoties niet mogen laten zien, iets oudere jongens noemen dat ze met niemand kunnen praten over hun problemen omdat van ze verwacht wordt dat ze geen hulp zoeken.

Dat komt binnen, maar niet zoveel als de gevolgen die dat heeft. Meer dan de helft van de jongens in de VS durft bijvoorbeeld ook geen hulp te vragen voor psychische klachten, met meer zelfmoorden tot gevolg.

The Mask You Live In – Trailer

From the team behind “Miss Representation,” “The Mask You Live In” explores America’s narrow definition of masculinity and the harm it causes boys and men. Bring this important topic to your school, community or workplace: http://therepresentationproject.org/film/the-mask-you-live-in-film/

Het doel van de docu is dan ook duidelijk: er moet iets drastisch veranderen om deze ‘jongenscrisis’ te stoppen, en dat begint bij de opvoeding. Hoewel we iedereen The Mask You Live In zouden aanraden, is ‘ie voor ouders dus nog extra interessant.

Zien? Je bekijkt de 1,5 uur lange docu hier op Netflix.

Meer documentaires zoals The Mask You Live In:

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zien: The Mask You Live In op Netflix laat de (heftige) gevolgen van ons idee van mannelijkheid zien
Sluiten