Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 28 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Het échte verhaal van Syrische vluchtelingen zie je in de docu Salam Neighbor op Netflix

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: Salam Neighbor. Een tijdje geleden schreven we al over de documentaire Living On One Dollar, waarin vier vrienden de uitdaging aan omgaan om elke dag te leven op een dollar, acht weken lang. Een indrukwekkende film, maar dat is niet de enige documentaire die de makers produceerden. Drie jaar later brachten ze de docu Salam Neighbor uit, inmiddels ook al bekroond met meerdere prijzen. De titel betekent ‘Hallo buurman’, maar ‘salam’ betekent óók ‘vrede’.

Salam Neighbor

In Salam Neighbor reizen twee Amerikanen af naar Syrië – preciezer: een vluchtelingenkamp in Syrië. Daar leven ze een maand lang samen met 85.000 anderen, die halsoverkop uit hun woonplaats zijn vertrokken door al het geweld in het land. In totaal zijn meer dan 4,8 miljoen mensen uit Syrië gevlucht om aan de oorlog te ontsnappen. De vluchtelingen vertellen hun echte verhaal, zoals je dat misschien nog nooit hebt gehoord – de twee filmmakers zijn immers de eersten ooit die in een tent in een vluchtelingenkamp mochten wonen.

Het doel van de docu is om de wereld te verbinden met vluchtelingen. Want we horen dan wel de getallen en we zien beelden, maar we weten maar weinig van hun echte leven. ‘Syrians, even if we are refugees, are productive ans hard workers’, zegt één van hen. En zo is het maar net.

De boodschap van Salam Neighbor is dan ook duidelijk: ‘We are not just Syrians and Americans, but we really are neighbors.’ 

Je kunt Salam Neighbor bekijken op Netflix.

Meer documentaires op Netflix

Netflix staat vol met documentaires die je moet zien. Wat dacht je van deze 6 docu’s over bewust leven en het klimaat of één van de 8 beste food-documentaires van het moment?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Het échte verhaal van Syrische vluchtelingen zie je in de docu Salam Neighbor op Netflix
Sluiten