Newspresso
Newspresso Body 23 apr 2016

Must reads uit de internationale pers over je gezondheid

Liza Jansen, oprichter van Newspresso, tipt tweewekelijks de must reads voor Bedrock uit de internationale pers. Deze week: de sugar conspiracy, hoe je 100 jaar wordt en de keerzijde van een gezonde levensstijl.

De suiker samenzweerders

Ja, ja, we get it. Suiker is slecht. Er is al veel over geschreven, maar wist je dat een Britse professor dit in de jaren ’70 al doorhad? Hij schreef er zelfs een bestseller over. Helaas werd hem de mond gesnoerd door de voedingsindustrie en ging zijn reputatie ten onder. Not sweet. Maar als ‘suiker is gif’ bij de vooruitstrevenden in het hippie-tijdperk al bekend was, waarom hebben de wetenschap, voedingsdeskundigen en overheid zo lang ‘Vermijd vet!’ als voedingsadvies gepromoot? Schokkend; de hypothese ‘vet is slecht’ is nooit grondig getest én lijkt opzettelijk in stand te zijn gehouden, blijkt uit deze longread. Het resultaat? Een record aantal mensen met dichtgeslipte aderen die niet meer in hun vliegtuigstoel passen. (The Guardian)

De mythe van gezond leven

Neem je net een slok van je powersmoothie met amandelmelk, lees je opeens dat een gezonde levensstijl eigenlijk helemaal niet zoveel bijdraagt aan een gezonder leven. Daar ga je met je goede gedrag. Artsen en overheden geloofden alsmaar dat roken, ongezond eten en weinig beweging leidden tot een slechte gezondheid en dus het hier van afzien, een positief effect heeft. Nu wijzen recentere onderzoeken uit dat: “By prioritizing lifestyle over the fundamental causes of disease, we risk ignoring the factors that are genuinely making people sick.” Zoals kankerverwekkende stofjes in de lucht bijvoorbeeld. (Wired)

+ Is 100 worden één van je levensdoelen? Dan Buettner vertelt je hoe je dat doel kunt bereiken in zijn TED-praatje How to live to be 100+, dat al meer dan 2,7 miljoen keer bekeken is.

Daag jezelf uit, dat geeft de economie een boost

Een boek schrijven, je motorrijbewijs halen, een cursus kostuumontwerpen volgen en jezelf trainen om een supermens te worden. Sommigen doen dit allemaal tegelijkertijd, zonder last te hebben van motivatie fatigue. Hoe kan dat toch? “Door de adrenaline van het avontuur”, aldus dit artikel over ‘the economic value of adventure‘. “The business equivalent of building muscle is trying new things.” (New York Times)

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Must reads uit de internationale pers over je gezondheid
Sluiten