Alrik de Jong
Alrik de Jong Betere wereld 23 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse ontwerpster komt met energie opwekkende backpack

De innovatieve Nederlandse ontwerpster Pauline van Dongen heeft een rugzak ontworpen met heel veel kleine zonnecellen, zodat je energie kunt opwekken als je op pad bent. De rugzak, Radius genaamd, is bedoeld om je smartphone of andere apparatuur mee op te laden tijdens het wandelen of fietsen. Op de backpack zit een riem bevestigd vol kraaltjes, die als zonnepaneel functioneren.

“Ieder kraaltje is een kleine bolvormige zonnecel die in de stof is geweven. Zo ontstaat er een uniek textiel voor het opwekken van energie”, zegt de ontwerpster. Aan de binnenkant van de rugzak zit een kabeltje verwerkt die je kunt aansluiten op je telefoon.

Het is niet het eerste technische, energiebesparende fashion item dat Pauline van Dongen heeft ontworpen. Zo maakte ze eerder al een solar windbreaker, intelligent spijkerjack en een rits aan andere slimme items.

De Radius-rugzak is in samenwerking met Studio Eva X Carola en het Santoni Innovation Center in het Chinese Shanghai ontworpen. De Chinese startup Sphelar Power is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de kralen.

Het gaat om een conceptmodel en het is nog niet bekend wanneer de rugtas op de markt komt. Meer informatie over haar andere projecten vind je op de website van Pauline van Dongen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse ontwerpster komt met energie opwekkende backpack
Sluiten