Nederlandse bedrijven gaan groente telen in de woestijn

Vijf Nederlandse bedrijven gaan groente telen in de woestijn van Abu Dhabi. De groenten en kruiden worden gekweekt in speciale kassen en bunkers.

Geen vliegtuigen en pesticiden

De bedrijven – Delphy, Grow Group, Levarht, Rijk Zwaan en Philips Lighting – verwachten 4.000 ton per jaar te telen. Het gaat om een duurzaam experiment, dat er onder meer voor moet zorgen dat er geen vliegtuigen meer nodig zijn om groente en fruit te transporteren en geen pesticiden nodig zijn om het voedsel te beschermen tegen insecten.

Maar groente telen in een woestijn of andere droge, hete gebieden is natuurlijk niet het makkelijkste klusje. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van twee gecompliceerde type kassen; horizontale en verticale.

Groente telen onder de grond

De horizontale kassen zijn de glazen bouwwerken die we kennen. Hierin worden kruiden en sla verbouwd. Sneller dan normaal, omdat er gebruik wordt gemaakt van het grote aantal zonuren in de woestijn. De verticale kassen zijn beter te omschrijven als bunkers.

groente, kweken, woestijn

In de ondergrondse kassen – waar (baby)bladgroenten verbouwd gaan worden – wordt gebruik gemaakt van drie kleuren LED-verlichting. Het dieprode licht maakt de fotosynthese mogelijk. Het blauwe licht zorgt ervoor dat het groen minder snel beschadigt. En het witte licht zorgt voor ontkieming.

Door het lichtrecept groeien de groenten sneller dan normaal en is de kwaliteit volgens de bedrijven zelfs beter. Daarnaast maken de lampen het mogelijk groenten in verschillende lagen boven elkaar te kweken; zo kunnen boeren veel groenten op een klein oppervlak kwijt. De geoogste groenten kunnen binnen een dag in de supermarkt komen te liggen.

Zonne-energie in de woestijn

De grote hoeveelheid kunstlicht en noodzakelijke koeling verbruiken natuurlijk heel veel energie. Daarom worden er grote zonnepanelen bij het complex geplaatst.

“Ik verwacht dat ons kostenpeil en energieverbruik gelijk of lager zal zijn dan bij de huidige manier van kweken”, aldus een van de initiatiefnemers in Trouw Groen.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Nederlandse bedrijven gaan groente telen in de woestijn
Sluiten