Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Betere wereld 12 jul 2017
Leestijd: 1 minuut

Eindelijk: Nederland krijgt er natuur bij

Het lijkt er soms op dat ieder braak stukje grond wordt volgebouwd, en dat elk stukje groen plaats moet maken voor een geasfalteerde weg. En ja, er wordt ook veel gebouwd, en er worden veel wegen aangelegd. Maar er is nu gelukkig ook goed nieuws: Nederland krijgt er natuur bij! In Noord-Holland komt er 57 hectare natuur bij. Om je een beetje een idee te geven: één hectare is net iets groter dan een voetbalveld.

De uitbreiding vindt plaats bij de Houtrakpolder, een natuur- en recreatiegebied dat tussen Amsterdam en Haarlem ligt. “De Houtrakpolder was oorspronkelijk een deel van het Oer-IJ dat onder invloed van de Zuiderzee zout was,” meldt de provincie. “Daardoor is de polder nu nog brak en komt er bijzondere natuur voor.”

Een goede zaak

Er wordt maar liefst €900.000 uitgetrokken om het natuurgebied te realiseren. De reden? Met het nieuwe stuk natuur hoop de provincie de biodiversiteit te vergroten en een rijker leefgebied te creëren voor diersoorten zoals padden, lepelaars, kluten, blauwborstjes, steltlopers en zelfs garnalen.

Goed nieuws voor de dieren dus, maar ook een beetje voor ons. Het natuurgebied krijgt een eigen voedselbos en er worden nieuwe fiets- en wandelpaden aangelegd, waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor fietsers tussen Amsterdam, Haarlem en Spaarndam-Assendelft. Leuk voor een fietstochtje dus. En als je er een beetje snel bij bent kun je ook nog ’s uitkijken over de polder met een drankje in de hand. Op het Groene Schip – een 30 meter hoge terp waarin Afvalzorg bodemas van afvalenergiecentrales verwerkt – komt tijdelijke horeca.

Meer informatie vind je op de website van de provincie Noord-Holland.

Meer lezen?

Is dit dé oplossing voor meer groen in de stad?

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Eindelijk: Nederland krijgt er natuur bij
Sluiten