Nederland en Zweden slaan de handen ineen en verwijderen zelfklevende etiketten op voeding

Stickers op fruit en groenten lijken misschien een onwaarschijnlijke reden tot bezorgdheid over het milieu, maar als je alle stickers over de hele wereld bij elkaar optelt, dan zijn dat er heel wat. Al langere tijd wordt er daarom gezocht naar een oplossing, en die lijkt nu gevonden.

Het Nederlandse bedrijf Nature & More (distributeur van verse biologische groente en fruit) en de Zweedse supermarktketen ICA hebben hun krachten gebundeld om een nieuw systeem te testen. Het idee is om zelfklevende etiketten op biologische avocado’s en zoete aardappelen te vervangen voor laser-markering.

De techniek – welke de naam ‘natuurlijke branding’ heeft gekregen – maakt gebruik van een sterk licht om zo het pigment uit de huid van producten te verwijderen. Zodra de huid (ofwel de schil) van het product wordt verwijderd is ook de markering onzichtbaar. En no worries; de techniek zou geen invloed hebben op de houdbaarheid van de producten of de kwaliteit van het eten.

Winst voor het milieu

Hoeveel plastic het nou echt bespaart? Door gebruik te maken van ‘natuurlijke branding’ op alle biologische avocado’s, denkt de Zweedse supermarktketen in 1 jaar 200 km plastic van zo’n 30 cm dik te besparen. Daarbij komt dat de lastertechnologie zorgt voor minder dan 1% van de CO2-uitstoot die nodig is om een sticker van vergelijkbare grootte te produceren.

Als de technologie overal ter wereld zou worden toegepast, dan zou er aanzienlijk minder papier, inkt en lijm nodig zijn. En dat betekent vanzelfsprekend een enorme besparing in plastic, energie én CO2-uitstoot.

Meer lezen?

Nieuwe wasmachine kopen? In Zweden betalen ze je liever om de oude te repareren.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Nederland en Zweden slaan de handen ineen en verwijderen zelfklevende etiketten op voeding
Sluiten