Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 29 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Ben je een natuurmens? Deze studie verklaart waarom

Zielsgelukkig worden van een hike, met liefde uren wandelen over bospaadjes, stranden of door de duinen. Vakanties worden steevast geboekt naar prachtige natuuruuren. Herkenbaar? Voor jou als natuurmens is de natuur een must in je leven. Toch heeft de een daar meer behoefte aan dan de ander. Hoe kan dat eigenlijk?

Of je nou een stads- of een natuurmens bent of misschien wel allebei, over het algemeen geldt: de mens wordt gelukkig bij het zien van de kleur groen.

Dat is logisch te verklaren: de natuur geeft de mens een veilig gevoel, omdat het de kleur is die ons herinnert aan waar en hoe we jáááren geleden leefden.

Sterker nog: het is de plek waar we verreweg het langst hebben geleefd als je kijkt naar de geschiedenis van de mens. Het is pas sinds een paar honderd jaar dat we in huizen zijn gaan wonen.

Lees ook: In Canada wordt tijd in de natuur nu voorgeschreven als medicijn

Kijk je naar de geschiedenis van de mens, dan is dat relatief gezien heel kort. De natuur geeft ons daarom een vertrouwd gevoel.

Toch bestaat er een verschil tussen je goed voelen in de natuur (want wie voelt zich niet instant opgeladen na een wandeling als je hoofd vol zit? Of als je even niet met je drukke baan en leven bezig bent, maar op vakantie niet meer doet dan wandelen, zwemmen en mooie stranden bezoeken?), en echt van de natuur houden en het bewust nodig hebben om je goed te voelen.

Onderzoek naar liefde voor de natuur

Waarom sommige mensen meer van natuur houden dan anderen, werd onderzocht door de National University of Singapore. Om het onderzoek goed uit te voeren, werd de studie gedaan met tweelingen. En wat bleek?

Volgens de onderzoekers van de studie blijkt dat zo’n 35 tot wel 50 procent van de connectie die we voelen, aangeboren is.

Must read: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Zo bleek uit de resultaten van het onderzoek dat identieke tweelingen meer met elkaar gemeen hadden als het ging om het ervaren en genieten van de natuur, dan niet-identieke tweelingen.

Daaruit konden de onderzoekers concluderen dat de liefde en de connectie voor de natuur en de manier waar op je de natuurlijke wereld ervaart, voor een deel genetisch te bepalen is.

Andere factoren

Andere factoren die meespelen zijn ook de manier hoe je bent opgevoed, je omgeving en de cultuur waarin je je begeeft.

Is jouw cultuur dichtbij de natuur, en is het normaal om veel tijd door te brengen in de bergen of te leven aan de zee, dan zul je logischerwijs meer waarde hechten aan de natuur dan wanneer je in een miljoenenstad woont waarin je omgeving doorgaans weinig tijd doorbrengt in de natuur en dit niet onderdeel uitmaakt van je opvoeding en cultuur.

Kortom

Ons advies? Duik de natuur in. Hoe druk je ook bent. Sterker nog: hoe drukker je bent, hoe meer baat je zult hebben bij de helende kracht van bomen, wind, bergen en de zee. In Japan bestaat er zelfs een woord voor jezelf onderdompelen in de natuur: forest bathing.

Er zijn namelijk ontelbaar veel voordelen aan jezelf blootstellen aan de natuur, zowel fysiek en mentaal. Dus, waar wacht je nog op? De natuur in!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️