Nourished
Nourished Verzorging 26 jul 2021
Leestijd: 5 minuten

De zoektocht naar een goede, natuurlijke zonnebrand

De zon: het is noodzakelijk om te kunnen leven, maar tegelijkertijd is ‘ie ook de grootste vijand van onze huid. Doordat het aantal dodelijke gevallen van huidkanker toeneemt, worden we ons steeds meer bewust van het belang van zonnebrand. Hoe kunnen we onszelf en ons gezin het beste beschermen tegen schadelijke zonnestralen, zónder onze huid in te smeren met mogelijk gevaarlijke gifstoffen en chemicaliën die in veel zonnebrands zitten?

We helpen je een eindje op weg met de zoektocht naar een goede, natuurlijke zonnebrand.

Chemische vs. fysische zonnefilters 

Zonnebrand is onder te verdelen in twee categorieën, afhankelijk van de actieve ingrediënten spreken we van: chemische of fysische filters.

De meest zonnebrands vallen onder de groep van chemische filters zoals waarschijnlijk ook de meeste zonnebrands die jij kent. Chemische filters worden in de bovenste laag van je huid geabsorbeerd.

Wanneer UV-stralen dan in je huid proberen te dringen, raken ze deze chemische filter, de zonnestralen worden dan verspreid en omgezet in minder schadelijke UV golflengtes met een lagere sterkte.

Waarom het tijd is nu écht te kiezen voor natuurlijke producten, experts leggen uit

Zonnebrands die tot de fysische categorie behoren, blijven op het huidoppervlak liggen en reflecteren schadelijke UV stralen en weerkaatsen deze voordat ze de huid kunnen binnendringen. Ook al lijkt het of deze zonnebrands iets moeilijker uit te smeren zijn en soms een lichte witte waas achterlaten, zijn ze zonder twijfel degene met de minste negatieve bijwerkingen voor je huid. 

Nadeel van een chemische filter

De grootste zorg bij zonnebrandcrème met een chemische filter is dat we deze meermaals per dag aanbrengen over ons hele lichaam. En dat is waar het tricky wordt, want sommige ingrediënten worden niet alleen door onze huid geabsorbeerd, maar komen ook in onze bloedsomloop terecht.

Zowel bij onderzoek naar mensen als bij dieren heeft aangetoond dat sommige ingrediënten uit conventionele zonnebrands met chemische filter als hormoonontregelaars kunnen functioneren in ons lichaam. Dit kan leiden tot hormonale, reproductieve en ontwikkelingsproblemen, zoals vertraagde puberteit bij mannen, menstruatiestoornissen en een lager geboortegewicht.

Tijd voor een duurzame zonnebril? Dit zijn onze 9 favoriete merken

Uit studies is ook gebleken dat sommige van deze chemicaliën in staat zijn om de bloed-placenta barrière te doorbreken en zo terechtkomen in zowel de moedermelk als in de omgeving van het ongeboren kind.

Ingrediënten om te vermijden 

Uit het meest recente onderzoek kunnen we afleiden dat de meest verontrustende chemicaliën tot de benzophenone groep behoren, al zijn er heel wat andere ingrediënten om te vermijden zoals:

    • Salicylzuur: kan zijn in de vorm van octyl salicylate, ethylhexyl salicylate, homomenthyl salicylate, en triethanolamine salicylate.
    • Benzofenon en benzoaat: andere vormen zijn glyceryl aminobenzoate, amino benzoic zuur, Ethyl-4-bis amino benzoate, avobenzone, en butyl-methoxydibenzoylmethane BP-3.
    • PABA: hieronder valt amyl dimethyl PABA, glyceryl PABA, ethyl dihydroxypropyl PABA, en octyldimethyl PABA.
    • OMC, cinnamaat: en alles wat eindigt met deze term.
    • Eusolex, helioplex, meradimate, parsol 1789, sunzerse OT, 4-MBC

De zoektocht naar een goede, natuurlijke zonnebrand

Het goede nieuws is dat er een grote vooruitgang is wat betreft fysische zonnebrands en er tegenwoordig een hele selectie aan effectieve kwaliteitsproducten. Dat maakt jouw leven een stuk makkelijker! Twee van onze favorieten zijn:

Little Urchin

De zonnebrands van Little Urchin, deze zijn ontwikkeld door Chris Matthews, een vader die wantrouwig werd over zonnebrand nadat zijn dochter thuiskwam van de kinderopvang helemaal volgesmeerd met chemische zonnebrand. Hierdoor begon hij met de ontwikkeling van zijn eigen zonnebrand.

De Little Urchin Natuurlijke Zonnebrand is geschikt voor het hele gezin vanaf 6+ maanden, is SPF30, beschermt tegen UVA & UVB straling en is tot wel 3 uur waterbestendig. Hierdoor ideaal voor een dagje aan het strand of het zwembad. In hun assortiment zit ook een getinte zonnebrand die geweldig is voor het gezicht.

Welke natuurlijke zonnebrand past bij jouw huidtype? Doe de test!

De zonnebrand geeft je een mooie, natuurlijke teint en is tegelijkertijd ook te gebruiken als een foundation met SPF30 bescherming en is ook 3u waterbestendig. Deze zonnebrand is perfect voor dagelijks gebruik, op het strand, in de zon en op kantoor.

{SIMPLE as that}

+ Opgericht door de Australische apotheker Danielle Glover, de {SIMPLE as that} 100% Natuurlijke Zonnebrand biedt bescherming tegen zowel UVA & UVB stralen dankzij de slimme samenstelling van een zinkoxide filter. Deze heerlijke, zachte zonnebrand is rijk aan antioxidanten, door de toegevoegde Groene Thee, Rosehip Olie & Red Raspberry Olie.

Voor degene onder jullie met baby’s en kinderen is de 100% Natuurlijke Kids & Baby Zonnebrand een perfecte match. Deze zonnebrand bevat Kamille Olie voor de gevoelige huid, laat geen witte waas achter en is gemakkelijk aan te brengen!

Slip, Slop, Slap 

Denk vooral niet dat zonnebescherming enkel uit een tube kan komen, het blijft nog altijd belangrijk om jezelf te beschermen op andere manieren. Zoals het dragen van beschermende kleding wanneer je in de zon loopt of naar het strand gaat, een hoed draagt op zonnige dagen en natuurlijk een mooie zonnebril.

Welke zonnebrand gebruik jij? Zo schadelijk is (reguliere) zonnebrand voor het koraal

Vergeet ook niet om uit de zon te gaan op de warmste momenten van de dag, tussen 12.00u en 15.00u, verplaats naar een fijne plek onder een boom of ga zitten in de schaduw van een parasol. En zoals ze in het zonnige Australië zeggen, “Slip on a shirt, Slop on sunscreen & Slap on a hat” of anders gezegd: “trek een t-shirt aan, zet een hoed op, en breng je zonnebrand aan.” Slip, Slop, Slap!

Dr Erin Hawken BSc BCh (Hons) en Floor Hendriks (Bsc Hons) zijn de oprichters van nourished.nl, een one-stop online boetiek gespecialiseerd in clean beauty en natural living. Zij bieden proactieve, niet-oordelende educatie, een community en een platform met goed onderzochte Clean & Green Beauty en Lifestyle producten. Zij nemen graag het research gedeelte uit handen, zodat jij dit zelf niet hoeft te doen. Zo wordt het maken van een eerlijke keuze makkelijk en betrouwbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
De zoektocht naar een goede, natuurlijke zonnebrand
Sluiten