Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 14 apr 2021
Leestijd: 6 minuten

Welke natuurlijke zonnebrand past bij jouw huidtype? Doe de test!

De zon mag zich dan nog maar voorzichtig laten zien, je huid beschermen tegen de stralingen van de zon is belangrijk. Sterker nog: niet alleen in de zomermaanden wil je je huid beschermen tegen de zon, in de maanden ervoor en erna óók. Maar hoe weet je welke (natuurlijke) zonnebrand past bij jouw huidtype?

Van weinig dingen worden we in Nederland zo blij als de zon. Wanneer ‘ie zich na een paar regenachtige maanden weer laat zien, worden de korte broeken en teenslippers massaal uit de kast getrokken.

Elk jaar verbaas ik me er weer over waar ‘al die mensen toch ineens vandaan komen’ wanneer je de terrassen – of naja nu parken – weer vol ziet stromen. Zodra de zon er is, kruipt iedereen uit z’n holletje gekropen om de zonnestralen en vitamine D gulzig op te nemen.

Maar hoe lekker die zonnestralen ook zijn, het is goed om te weten dan direct zonlicht veel huidschade kan aanrichten.

Schade van de zon op je huid

We schreven al eerder over dat de huid van je billen hét levende bewijs is dat huid die minder wordt bloot gesteld aan de zon een stuk gladder, strakker en elastischer is. Rimpels of vlekken? Die zijn nergens te bekennen. En dat komt puur doordat je billen amper (of zelfs nooit) in het zonlicht komen.

De huid van je lichaam zou er dus net zo uitzien als je iedere dag zonnebrandcrème zou gebruiken, of altijd bedekte kleding zou dragen.

Welke zonnebrand gebruik jij? Zo schadelijk is (reguliere) zonnebrand voor het koraal

Van huidveroudering tot huidkanker

De zon maakt niet alleen dat je huid sneller veroudert (de zon is met 90 procent de grootste aanstichter van huidveroudering!), het is ook een grote factor in het stijgende aantal mensen dat huidkanker krijgt, lezen we bij Dr. Jetske Ultee. Zelfs zó erg dat de komende jaren een kwart van de Nederlanders te maken zal krijgen met huidkanker.

Ook zorgt de zon voor schade aan je ogen. Uit onderzoek is gebleken dat lange blootstelling aan uv-straling het risico op o.a. staar verhoogt. Er wordt geschat dat zo’n 20 procent van de gevallen van staar komt door zonschade. Kies dus een duurzame zonnebril!

Ook in de winter maanden

Oké dat de zon schadelijk is voor onze huid, is wel duidelijk. Zelf in de wintermaanden is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon, omdat de zon ook in de winter huidschade kan veroorzaken. Dat we niet verbranden in de winter wil namelijk niet zeggen dat de zon geen schade kan aanrichten, dat komt door de UVa-straling die de zon in de winter uitstraalt.

Zonnebrand zonder schadelijke stoffen: deze natuurlijke zonnebrands wil je hebben

Beschermen dus, maar hoe kies je?

Moet je dan echt élke dag smeren, ook al kom je maar eventjes buiten, bijvoorbeeld in de winter? Dat hangt af van je huidtype, vertelt dermatoloog Dick van Gerwen eerder aan BEDROCK. “Mensen met lichte huidtypes dienen zich beter te beschermen tegen schadelijke UV stralen dan mensen met een getinte huid.

Goed om te weten welk huidtype je hebt dus en welke – het liefst natuurlijke – zonnebrand daarbij past. Je huid is immers je grootste orgaan en letterlijk de beschermingslaag van je lichaam, dus die wil je goed beschermen.

Dit zijn de 6 huidtypen met bijpassende natuurlijke zonnebrand:

Huidtype 1: lichte huid

Dit huidtype heeft een lichte huid, vaak rood of blond haar met lichte ogen. Ook kun je dit huidtype herkennen aan dat het snel verbrandt, niet zo snel bruin wordt en vaak sproetjes heeft.

Tip: bescherm je huid goed tegen de zon met tenminste SPF30, draag beschermende kleding en blijf uit de zon wanneer deze het sterkst is.

Deze zonnebrand van Sensitive Sun Protection komt met minerale filters en biedt bescherming tegen UVA- en UVBstraling.

Huidtype 2: lichte huid, iets donkerder haar

Dit huidtype heeft een lichte huid, maar vaak wat donkerder haar dan huidtype 1. Donkerblond of bruin haar en een lichte huid is typerend voor huidtype 2. Je verbrandt, maar wordt wel bruin. Een beetje langzaam, maar het gebeurt wél.

Tip: ook voor dit huidtype is het belangrijk jezelf goed tegen de zon te beschermen, de heetste uurtjes van de dag te vermijden en een goede zonnebrand te gebruiken, tenminste met een SPF30.

Deze zonnebrand van Naif is voor je gezicht, helemaal natuurlijk, vegan, oceaanvriendelijk en waterproof. De zonnebrand bevat natuurlijke, minerale UV-filters op basis van zinkoxide (non-nano).

Skip deze chemische ingrediënten (en gebruik natuurlijke zonnebrand)!

Huidtype 3: zongebruinde huid

Je herkent huidtype 3 aan een ‘gemiddeld donkere kleur’, deze mensen hebben vaak donkerblond of bruin haar en zijn bruin door de zon. Dit huidtype verbrand niet zo snel en wordt snel donkerder in de zon.

Tip: doordat dit huidtype niet zo snel verbrandt, ben je misschien geneigd niet zoveel te smeren of jezelf lang bloot te stellen aan de zon. Toch loopt dit huidtype even goed kans op huidschade, dus wil je je huid beschermen op de heetste uren van de dag en een goede zonnebrand gebruiken.

Deze dagcrème met van Paula’s Choice met minerale zonnefilter beschermt je gezicht met SPF30 tegen huidschade, blauw licht en milieuschade.

Huidtype 4: getinte huid

Huidtype 4 heeft altijd een getinte huid en donker haar, dat kan donkerbruin of zwart zijn. Dit huidtype kan lichte ogen hebben.

Tip: dit huidtype verbrandt aanzienlijk minder snel, maar de zon kan nog steeds schade aanbrengen aan je huid. Bescherm je huid daarom ook tussen 12.00u en 15.00u en smeer je regelmatig in met een natuurlijke SPF30, bijvoorbeeld die van Naif, Paula’s Choice of Sensitive Sun Protection hierboven.

Dit is het (schokkende) effect van de zon op je huid

Huidtype 5: donkere tot lichtbruine huid

Dit huidtype is te herkennen aan de van nature lichtbruine huid met zwart haar. Verbranden doe je bijna niet.

Tip: je huid verbrand een stuk minder snel, maar again: je kan nog stééds huidschade oplopen. Smeren dus! Een factor20 volstaat, bijvoorbeeld deze fijne, natuurlijke  zonnebrand van Earth-line (gemaakt van non-nano minerale filters) met argan en SPF20. Ook is deze zonnebrand oceaan- en koraalvriendelijk en vegan.

Huidtype 6: donkerbruine tot zwarte huid

Je herkent dit huidtype aan de donkerbruine tot zwarte kleur en zwart haar. Dit huidtype verbrandt vrijwel niet.

Tip: dit huidtype verbrand dan bijna niet, de zon heeft nog steeds effect op je huid. Daarom wil je je huid het liefste beschermen; een SPF20 is een goede bescherming voor jouw huidtype.

Deze natuurlijke  zonnebrand van Earth-line (gemaakt van non-nano minerale filters) met argan met SPF20 bijvoorbeeld, deze zonnebrand dus is oceaan- en koraalvriendelijk én vegan.

Je kunt ook huidkanker krijgen door gebrek aan zonlicht

En m’n portie vitamine D dan?

Wees nu niet bang dat je niet aan je vitamine D komt, het is namelijk niet zo de vitamine D je lichaam niet kan binnendringen doordat er zonnebrand op je huid zit, lezen we op Dr. Jetse Ultee. Ook dat hoeft dus geen reden te zijn om je niet in te smeren.

Het KWF zegt hierover dat de zon wel nodig is voor vitamine D, maar dat 15 tot 20 minuten blootstelling daarvoor ruim voldoende is. Daarnaast kan je vitamine D ook uit voeding halen, zoals vette vis, avocado en visolie (kies liever voor algenolie, vissen halen de omega-3-vetzuren namelijk uit de algen, een veel snellere en vegan optie dus!).

Dus, geniet van de zon, maar vergeet niet te smeren ;-).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Welke natuurlijke zonnebrand past bij jouw huidtype? Doe de test!
Sluiten