Summer is coming! Zo geniet je veilig van de zon
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F05%2FBanner_Zo-geniet-je-veilig-van-de-zon.jpg)
Last van keuzestress nu je op zoek bent naar een nieuwe zonnebrand om je te beschermen deze zomer? Het seizoen van alle soorten en maten zonnebrandcrèmes is weer geopend, maar welke keuze maak jij? En wat voor impact heeft die keuze op je gezondheid? Eén ding is duidelijk, je insmeren met een zonnebrandcrème is een must wanneer je wilt voorkomen dat je huid verbrand.
De natural skincare experts van het clean beauty platform Nourished delen met BEDROCK hoe je zo veilig mogelijk van de zomerzon kunt genieten én waar je op moet letten wanneer je op zoek gaat naar dé perfecte zonnebrand.
Blootstelling aan uv-straling
Let bij het kiezen van een SPF crème ofwel zonnebrandcrème allereerst op de woorden UVA en UVB. Voor volledige bescherming tegen de zon wil je dat je keuze zowel UVA- als UVB-bescherming biedt.
Het verschil tussen UVA- en UVB-stralen
Een standaard SPF beschermt je huid tegen UVB-stralen van de zon, deze stralen worden in verband gebracht met huidverbranding, omdat ze de oppervlakkige lagen van de huid binnendringen.
UVA-bescherming is eigenlijk net zo belangrijk als UVB. UVA-stralen kunnen tot diep in de huidlagen doordringen en deze beschadigen, waardoor vroegtijdige huidveroudering ontstaat. Een handig ezelsbruggetje: UVB staat voor burning rays en UVA staat voor aging rays en dat wil je beide voorkomen… toch?!
Factor, for once and for all
Alsof de keuze nog niet moeilijk genoeg was, stuiten we vervolgens op de factor. Ook hiervoor zijn er uiteenlopende mogelijkheden van een factor 10 tot 50+ en alles daartussen. Maar hoe werkt het nou precies? Laten we het hier for once and for all voor je uitleggen.
Zó werken factors in je creme of zonnebrand
Wat je waarschijnlijk wél weet is dat de factor aangeeft in hoeverre de SPF jou beschermd, SPF staat voor Sun Protection Factor. Dit cijfer is een relatieve maat, die aangeeft hoeveel langer iemand die beschermd is mét zonnebrandcrème, in de zon kan blijven in vergelijking met iemand zonder bescherming.
Dus stel je huid zou binnen 10 minuten verbranden zonder bescherming dan duurt het met een factor 20 (x 10 = ) 200 minuten, met een factor 30 = 300 minuten en met een factor 50 = 500 minuten voordat je verbrand.
Het verschil tussen een factor 30 en factor 50
Je bent met een factor 50 dus iets langer beschermd dan met factor 30. Verder filtert een SPF 30 ongeveer 97 procent van de UVB-stralen en een SPF 50 filtert ongeveer 98 procent, een minimaal verschil dus. Er is geen enkele zonnebrand die 100 procent van de zonnestralen kan tegenhouden, maar laten we eerlijk zijn 98 procent komt aardig dichtbij.
Chemische filters
Naast een goede bescherming wil je er natuurlijk ook zeker van zijn dan je zonnebrand niet schadelijk is voor je gezondheid. Je smeert je immers dagelijks in en vaak meerdere malen per dag, dus een zonnebrandcrème op basis van natuurlijke en ‘schone’ ingrediënten is een grote plus!
Er bestaan chemische en minerale/fysische filters die je huid beschermen. De meest goedkope en meest voorkomende filter is een chemische filter, deze filters staan erom bekend dat ze tot diep in de huidlagen doordringen en worden teruggevonden in bloed-, urine- en zelfs in moedermelk.
Waarom het belangrijk is om je huid dagelijks te hydrateren (ook jullie, mannen)
Laboratoriumonderzoek toont aan dat UV-filters hormonen kunnen blokkeren of nabootsen en kunnen leiden tot huidallergieën bij frequent gebruik (Environmental Working Group).
De absolute no go ingrediënten
Ingrediënten die je echt absoluut wilt vermijden vanwege hun schadelijke stoffen volgens de Australische Dermatoloog Dr. Natasha Cook zijn: alle stoffen die onder de benzofenon groep vallen. De stoffen die hierbij horen zijn o.a.:
- Salicylaten
- Benzofenon
- Benzoate
- PABA,’s
- Cinnamate en alle andere stoffen die hierop eindigen.
Natuurlijke bescherming
Gelukkig bestaan er ook minerale/fysische filters die je huid beschermen tegen straling van de zon. Deze fysische filters bestaan uit minerale deeltjes zoals Titanium Dioxide of Zinc Oxide die een laagje op de huid vormen en zo het zonlicht reflecteren in plaats van dat ze worden geabsorbeerd in de huid.
Bruin worden zonder zon is dé Australische hype van dit moment
Zo ben je volledig beschermd zonder de onnodige bijeffecten van schadelijke stoffen en zonder invloed te hebben op je (hormonale) gezondheid, een win-win dus!
Onze favoriete minerale/fysische zonnebrandcrèmes op een rij:
Er bestaan veel verschillende soorten natuurlijke zonnebrandcrèmes, dus delen we een aantal van onze favorier=ten voor je:
- Little Urchin 100% Natuurlijke Zonnebrand verkrijgbaar in een getinte of naturel versie, oceaan vriendelijk én geschikt voor het hele gezin.
- Little Urchin 100% Natuurlijke Zink Zonnebrand SPF 50+ verkrijgbaar in een stick en in een tube, laat geen witte waas achter, is oceaan vriendelijk, vegan en niet vet!
- Naïf Zonnebrand, een kindvriendelijke spf die zacht genoeg is voor zelfs de meest gevoelige huidtypes en niet schadelijk voor onze oceanen.
- The Lekker Company, Natuurlijke Zonnebrand spf 30 – Eucalyptus deze is niet alleen goed voor jou maar ook goed voor de planeet dankzij zijn duurzame verpakking.
Andere tips
En tot slot, draag: beschermende kleding en accessoires (een zonnehoedje bijvoorbeeld) en zoek de schaduw op rond het middaguur wanneer de UV-straling van de zon het sterkste is. Met deze tips kun jij voorbereid en veilig van de zomerzon genieten!
Dit gastartikel is geschreven door Nourished Europe, de webshop voor natuurlijke huidverzorging, cosmetica en living en al jouw clean & green must haves voor een gezond en gelukkig leven.