Nina Pierson
Nina Pierson Welzijn 27 jul 2017
Leestijd: 6 minuten

Een lijstje natuurlijke make-up en verzorging voor de huid

Al jaren ben ik bewust bezig met mijn voeding, zorg ik voor m’n psychische gezondheid door bijvoorbeeld te mediteren en let ik erop dat ik genoeg lichaamsbeweging krijg. Voor mij waren dit de drie duidelijkste manieren, om goed voor mijn lichaam te zorgen. Maar er zijn natuurlijk nog tal van andere manieren om dat te doen. Wat dacht je van massages of het gebruiken van schone huidverzorgingsproducten? Daarom, een ode aan lichaamsverzorging. Een kleine selectie van mogelijkheden die je kunt toepassen om dat levensvoertuig van je zo goed mogelijk te verzorgen. Want willen we tenslotte niet allemaal dat het zo lang mogelijk meegaat op een zo mooi mogelijke manier?

We smeren allerlei crėmes op ons lichaam om ons te hydrateren, wassen ons met zeep om lekker te ruiken en gebruiken dagelijks make-up om ons mooier te maken. Maar welke invloed hebben deze producten eigenlijk op ons lichaam? We vergeten dat onze huid met een gemiddeld oppervlak van 7m2, het grootste orgaan van ons lichaam is. Op 1cm2 vind je maar liefst 10 miljoen cellen. Dat betekent dat wat wij erop smeren net zoveel aandacht verdient als wat we erin stoppen.

Betere keuzes te maken

Volgens Marieke Eyskoot, auteur van het boek Dit is een Goede Gids, vind je in de gangbare verzorgings- en make-up producten gemiddeld 12.000 verschillende chemicaliën. Dan moet je denken aan ingrediënten als parabenen, ethanol of alcohol.

Ze verstoren niet alleen de balans en beschadigen de huid maar ze doden ook nog alle goede bacteriën die zich van nature in je huid bevinden. De stoffen die je in de meeste verzorgingsproducten vindt zijn zelfs in verband te brengen met bepaalde vormen van kanker, geboorteafwijkingen en vruchtbaarheidsproblemen. Maar er is meer. De stoffen kunnen een hormonale invloed hebben op onze groei en herstel en er zijn stoffen die ons lichaam niet zelf kan afbreken waardoor er allergieën ontstaan of ons afweersysteem verzwakt. Best wel heftig he?

Goed om te weten wat de status-quo is maar nog beter om te kijken hoe het beter kan. Wat je in gedachte moet houden is dat de natuur alle stoffen biedt die precies geven wat je nodig hebt. Meer heb je in de gangbare cosmetica en huidverzorgingsproducten dus niet nodig. Die zijn er vaak alleen om een product goedkoper te maken zodat het bedrijf meer winst kan maken. Better safe then sorry? Download dan de checklist voor een overzicht aan stoffen die je niet in je huidverzorging wilt hebben.

Gelukkig zijn er ook oneindig veel producten op de markt die schoon zijn en werken met de kracht van de natuur. Wanneer je wil beginnen met een schone lei adviseren we om een tijd even helemaal niks te gebruiken. Je huid vernieuwt zich namelijk om de zoveel tijd volledig en je zal verbaasd zijn over hoe goed je huid eigenlijk voor zichzelf kan zorgen zonder al die ingewikkelde crèmes.

Hieronder een kleine selectie van onze favoriete merken mede-samengesteld door Caroline van Eeuwijk, eigenaresse van de beautysalon met uitsluitend schone verzorgingsproducten C. Cosmetics & Care in Amsterdam:

 • De gezichtsverzorging van dr. Alkaitis: deze biologische crèmes bevatten uitsluitend rauwe, biologische ingrediënten en zijn vegan. Ze zijn zo geconcentreerd met verzorgende ingrediënten dat ze zelfs geen water bevatten.
 • De gezichtsverzorging van Esse: deze producten zijn niet alleen 100% natuurlijk maar ze houden ook rekening met het ecosysteem van de aarde. Ze gebruiken pre- en probiotica, vetzuren en andere actieve ingrediënten die ook het ecosysteem van de huid herstellen en ondersteunen.
 • Deodorant van Loveli: een stick zonder aluminium die echt werkt. 100% natuurlijk, gebaseerd
  op kokosolie en natriumcarbonaat die goed zijn voor je huid.
 • Zeep van Soapwalla: de handgemaakte zeep bevat zuivere en pure ingrediënten en bevat heerlijke geuren als de Citrus & Mint of de Cardamon Ginger Bar. Om op te eten.
 • Parfum van Abel Odor: 5 heerlijke geuren gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. De flesjes zijn een genot om naar te kijken en je hebt ook 15 ml flesjes voor het perfecte cadeautje.
 • Foundation van beMineral: 100% natuurlijk met maximaal drie ingrediënten. De 8 verschillende tinten komen in poedervorm en bevatten ook natuurlijke zonneblokkers.
 • Mascara van Hynt Beauty: een schone mascara die niet uitdroogt en volume geeft. In combinatie met een ‘lash builder’ van cellulose (plantenstof) kun je je wimpers een false lash effect geven.
 • Shampoo & conditioner van Less is More: gemaakt van essentiële oliën en 100% natuurlijke ingrediënten.
 • Nagellak van Intensae: volgens Caroline de schoonste nagellak die je maar kunt krijgen. En dat is maar goed ook want de stoffen in reguliere nagellak zijn toxic. Deze nagellak is 7-free wat betekent dat het vrij is van zeven schadelijke stoffen zoals formaldehyde.
 • Lipbalm van HURRAW!: deze sticks zijn raw en biologisch en hebben als basis ingrediënt vers geperste olie uit Californische amandelen. Ze komen in maar liefst 25 verschillende smaken voor. Onder andere chocolade, papaya pineapple, citrusvrucht en koffie.
 • Zonnebrand van Eco Cosmetics: een crème met een natuurlijke zonnefilter die je niet alleen beschermt tegen de zon maar ook nog eens je huid verzorgt. Daarbij is deze crème water resistant. Niet geheel onhandig wanneer je even moet afkoelen in de zee.
 • Verzorgingsproducten van Naïf: deze producten bevatten geen onzin, maar simpele ingrediënten die je huid laten stralen. Voor de nieuwste lijn vormen natuurlijke ingrediënten als lijnzaadolie, avocado olie en lycosol (tomaat-extract) de basis.

Wil je meer weten? Bij C Cosmectis & Care en Robin Bergamin vind je alleen maar natuurlijke merken. In de Cosmania Winkels in Amsterdam en Den Haag vind je ook hoofdzakelijk producten die schoon zijn. En het boek van Marieke Eyskoot staat vol met fijne producten waar je jaren mee vooruit kunt.

Massages

Het lichaam is met de juiste dosis voeding, beweging en mindfulness heel goed instaat om voor zichzelf te zorgen. Dat neemt niet weg dat het nooit kwaad kan om af en toe op anderen te leunen om het welzijn van je lichaam te ondersteunen. Uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine bleek dat er bij mensen die een massage ondergingen significante positieve veranderingen in de samenstelling van het bloed waren aan te wijzen. En dat is niet het enige. Wetenschappers van de Technische Universiteit van Californië ontdekten dat een massage een speciale zenuw activeert die verantwoordelijk is voor een fijn en aangenaam gevoel. Daarnaast is het ook een moment om onbereikbaar te zijn en de dagelijkse stroom van prikkels even op mute te zetten.

Een paar fijne massageplekken in onze hoofdstad:

The Rub: Jade heeft een kleine, stijlvolle massagestudio in Amsterdam Oost. Maar belangrijker nog met haar magische handen kan ze elk pijntje als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Met een combinatie van olie en hot stones kom je er weer herboren vandaan.

Kwikfix: een 100% schone (dus geen achter kamer praktijken) Aziatische massagestudio waar je voor weinig geld een goede massage kunt verwachten.

Het Massagehuys: in deze stijlvolle massagesalon kun je kiezen uit verschillende Oosterse massages. Thee en de keuze voor een geurende olie krijg je erbij.

Akasha Spa: voor wanneer je jezelf wil waden in luxe is dit dé plek om naar toe te gaan. Gevestigd in het Conservatorium Hotel bieden ze veel verschillende massagestijlen aan. En vergeet niet daarna gebruik te maken van de spa next door.

Robin Bergamin: een gezichtsmassage zoals je die nergens anders krijgt. De meeste massagesalons focussen zich op het lichaam in plaats van het gezicht. Bij Robin krijgt je hoofd, aansluitend op een gezichtsbehandeling 45 minuten lang een massage. Niet alleen ontspannend maar ook nog eens goed voor een stralende huid.

Meer lezen

Dit is waarom er meer geknuffeld moet worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een lijstje natuurlijke make-up en verzorging voor de huid
Sluiten