Rosa Bertram
Rosa Bertram Society 20 jun 2018

Nederlandse wetenschappers maken de eerste natuurlijke sulfiet ooit (goed voor je wijn!)

Wat ons betreft kunnen er nooit genoeg natuurlijke producten zijn of het nou gaat om kleding, verzorgingsproducten of eten gaat. En liefst drinken we ook natuurlijke wijn. Maar helaas zit ‘normale’ wijn vol met chemisch sulfiet, waardoor het langer houdbaar blijft. Maar vanaf nu bestaat er een natuurlijke vervanger! Nederlandse wetenschappers én wijnmakers deden namelijk samen onderzoek.

Van een goede wijn op z’n tijd wordt bijna iedereen wel blij. Toch weet niet iedereen dat een ‘standaard’ wijntje vol zit met chemisch sulfiet, waardoor het langer goed blijft. Maar de wijn wordt er niet lekkerder van, je kater wordt er zeker niet beter van én boeren hoeven niet te vermelden hoeveel sulfiet er precies in een fles gaat.

Chemisch sulfiet

Wat is dat sulfiet dan? Het ontstaat uit zwavel en zit als antioxidant in veel levensmiddelen – bijvoorbeeld in wijn, jam, schaaldieren en gedroogd fruit. Maar ook in je aardappelschijfjes, mango’s en groente zit het. Sulfiet gaat namelijk oxidatie en fermentatie tegen. Maar een groot nadeel is dat het een allergeen is dat bijvoorbeeld hoofdpijn, gewrichtspijn en ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Maar ook hartkloppingen of huidproblemen zoals netelroos of eczeem. Dus als je last hebt van astma, is de kans groot dat je niet tegen sulfiet kan.

Dit vind je misschien ook interessant: Cheers! Wijn bevat mogelijk meer alcohol dan je dacht

Natuurwijnen

De wijnkenners onder ons weten vast dat er ook wijnen zijn zonder sulfiet: ‘natuurwijnen’. Er zijn winkels, restaurants en barren waar je alleen natuurwijnen kan kopen. Helaas kan je deze flessen niet langer dan een dag of twee open laten. Maar hoe geniet je dan wél op een natuurlijke manier van een lekker wijntje? SURE komt met dé oplossing.

Als je dan toch wijn drinkt, kies dan goede wijn

De eerste natuurlijk sulfiet ter wereld

Wetenschappers van de HAS Hogeschool in Wageningen (dé hogeschool voor studies op het gebied van agro, food en leefomgeving), een oenoloog en initiatiefnemers van het natuurlijke sulfiet zijn maar liefst tien jaar (!) bezig geweest om een natuurlijke vervanger te zoeken. “In het laboratorium kwamen we per toeval achter de ingrediënten om een product op een natuurlijke manier langer goed te houden,” vertelt één van de initiatiefnemers Rolf van Milligen aan Bedrock. Wat er precies inzit? Dat wil hij niet vertellen. “Het zijn drie ingrediënten, de eerste twee zijn citroenmelisse en vitamine C. Het derde ingrediënt houden we geheim. We hebben er patent op aangevraagd.”

Het wordt hopelijk de vervanger van sulfiet niet alleen in wijn, maar in heel veel voedingsproducten.

De hele wereld over

Volgens van Milligen zijn wetenschappers uit andere Europese landen al twintig jaar bezig om een natuurlijke sulfiet vervanger te vinden. Het duurt dus ook niet lang meer voor het recept over de rest van de wereld wordt gebruikt. Er worden dan ook aanvragen gedaan naar het recept van over de hele wereld: Australië, Nieuw Zeeland, Zuid-Afrika. “Het wordt hopelijk de vervanger van sulfiet niet alleen in wijn, maar in heel veel voedingsproducten. We zijn begonnen met wijn, om dat dat de lastigste opgave was. De wijn is nu tenminste één jaar houdbaar, maar we schatten eigenlijk nog langer. Maar daar hebben we nog meer tijd voor nodig.”

Waar krijg je het?

De eerste 6500 flessen wijn zijn gemaakt met Duitse druiven: de Riesling. Wijnkenner Stan Beurskens vond een Duitse wijnmaker en vroeg hem met hun nieuwe, natuurlijke sulfiet een batch wijn te maken. Wat er precies met deze eerste batch gebeurt, moet nog beslist worden! We houden je up to date. Wat wij ervan vonden? HEERLIJK!

Meer lezen over natuurlijke producten?

De beste Bedrock-artikelen ontvangen? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Nederlandse wetenschappers maken de eerste natuurlijke sulfiet ooit (goed voor je wijn!)
Sluiten