Tim Lommerse
Tim Lommerse Body 23 mrt 2019

De natuurlijke EHBO-kit om altijd paraat te hebben: dit moet erin zitten

We hebben allemaal een EHBO-doos in huis. Zo’n plastic of ijzeren trommel met daarin de basisbenodigdheden voor alledaagse ongelukken in huis. Verband, wondzalf, ontsmettingsmiddel, pleisters. Dat idee. Maar waar is de natuur in deze set? De natuurgeneeskunst gaat net zo ver terug als het bestaan van de mens. Onze verre (verre) voorouders maakten al gebruik van planten en kruiden om bepaalde klachten te verhelpen. Tegenwoordig is het voor veel alledaagse kwaaltjes heel gemakkelijk om naar moderne medicijnen te grijpen. Maar zou het niet veel fijner zijn als je voor die kleine ongemakken gewoon bij de natuur terecht kunt? Daarom vind je hier de eerste ingrediënten die niet mogen ontbreken in je nieuwe natuurlijke EHBO-kit.

Arnica-crème of -tabletten

Arnica wordt gewonnen uit valkruid. Heel toepasselijk, want het wordt gebruikt bij kneuzingen, spierpijn en bloeduitstortingen, of na een operatie of tandheelkundige behandeling.

Bach rescuedruppels

Deze druppels helpen je om tot rust te komen in tijden van stress, bij paniek of na een schokkende ervaring. Ze bestaan uit verschillende Bachbloesems: extracten van planten en bloemen met een heilzame werking. Wil je weten welke Bachbloesems er nog meer meer zijn? Hier vind je een alfabetisch overzicht met inspiratie om je kit nog verder uit te breiden.

En stop je er ook meteen een tube rescuecrème in? Dat helpt bij allerlei huidproblemen: van brand-, schaaf- en snijwonden tot eczeem.

Ook leuk: Griepje te pakken? Bestrijd verkoudheid en griep met deze natuurlijke medicijnen

Echinaforce

Echinaforce is waarschijnlijk het bekendste middeltje van deze lijst. Echinaforce wordt gemaakt van de plant Rode Zonnehoed. Het ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand tegen bacteriën en virussen. Onmisbaar bij het opbouwen van een goede weerstand in de koude en natte maanden dus.

Valeriaanpilletjes

Valeriaanpilletjes zijn verkrijgbaar bij iedere drogisterij, gewoon in het schap met voedingssupplementen. Valeriaan helpt tegen stress en spanning. Sommige rijscholen raden het zelfs aan om te ontspannen in de aanloop naar een rijexamen; ik heb er mijn rijbewijs aan te danken! Wil je naast rescuedruppels en valeriaan nog meer natuurlijke middelen tegen angst of stress in je kit? Dan kun je hier nog wat inspiratie opdoen.

Eucalyptusolie

Eucalyptus heeft een weldadige uitwerking op de luchtwegen. Je kunt het branden op een oliebrander, maar ook een paar druppels sprenkelen op iets waar je gemakkelijk aan kunt ruiken, zoals een zakdoek. Of doe een paar druppels op je hoofdkussen voor het slapengaan zodat die verstopte neus je niet wakker houdt.

En er zijn nog veel meer natuurlijke geurtjes met een helende werking. Zo kan munt je van je misselijkheid afhelpen en is tijm uitstekend tegen kriebelhoest. Het zit niet voor niets in veel van die vieze hoestdrankjes (maar als je een paar druppels in een glas water met wat honing doet, smaakt het heel wat beter).

Toco-Tholin

Het klinkt misschien als een of andere enge nieuwe ziekte, maar Toco-Tholin is een oud huismiddel dat is samengesteld uit zuivere etherische oliën. Bij hoofdpijn enkele druppels op het voorhoofd en de slapen smeren; dat bevordert de ademhaling en doorbloeding en ontspant. Het is ook goed te gebruiken als spierolie.

Tim Lommerse werkt als contentmanager voor Inbox, bouwt in zijn vrije tijd aan een blog over natuurlijke geneeswijzen en probeert al een tijdje door te breken als YA-auteur. Daarmee combineert hij zijn passie voor schrijven met die voor de natuur. Tijdens zijn studie Nederlands volgde hij al extra vakken op het gebied van milieuwetenschappen. Tim stond 3 keer op de shortlist van een schrijfwedstrijd georganiseerd door een grote uitgeverij. Tot op heden goed voor een tweede en een derde plaats, maar hij weigert zichzelf nu al te bestempelen als ‘de eeuwige shortlister’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De natuurlijke EHBO-kit om altijd paraat te hebben: dit moet erin zitten
Sluiten