Bestaat er zoiets als natuurlijke antibiotica?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F10%2Fbrooke-lark-atzWFItRHy8-unsplash.jpg)
Steeds vaker zien we de term natuurlijke antibiotica voorbij komen. Vaak genoeg schrijven we bij Bedrock zelf ook over de helende krachten van specifieke planten of kruiden, of over hoe de juiste voeding je kan beschermen tegen bepaalde ziektes. Maar bestaat er écht zoiets als natuurlijke antibiotica?
Ja, schrijft Bindiya Gandhi die werkzaam is als arts bij de medische afdeling van de Georgia Regents University en schrijft voor health platform MindBodyGreen. Ze adviseert haar patiënten dan ook regelmatig verschillende natuurlijke antibiotica.
Wat is natuurlijke antibiotica?
De term antibiotica wordt vaak gebruikt om planten, kruiden, supplementen (natuurlijke uiteraard) of andere natuurlijke producten te omschrijven die helpen bij het tegen gaan van infecties, bacteriën of parasieten. Deze natuurlijke producten a.k.a. natuurlijke antibiotica worden vaak aangeraden bij kwaaltjes als blaasontstekingen, problemen met de darmflora (yup, ook bij diaree), keelpijn of verkoudheid.
Lees ook: Een blaasontsteking? Vergeet antibiotica even en leer van deze 11 Ayurvedische tips
Toch is er een belangrijke side note. Dat een bepaalde plant of kruid sterke helende krachten heeft, betekent niet dat het geen risico’s met zich meebrengt. Je zou het misschien niet direct denken, maar het teveel inkrijgen van een bepaalde natuurlijke antibiotica, kan risico’s met zich meedragen of zorgen voor bijwerkingen, aldus dokter Gandhi.
Het grote voordeel van natuurlijke antibiotica is uiteraard dat je de negatieve bijwerkingen van reguliere antibiotica voorkomt. Door het veelvuldig gebruik van antibiotica, wordt er onder andere ook een resistentie opgebouwd tegen het goedje.
3 natuurlijke antibiotica
Gandhi deelt om die reden 3 van haar favoriete natuurlijke antibiotica:
Oregano olie
We hadden er eerlijk nog nooit van gehoord, maar de Amerikaanse dokter Gandhi zweert erbij. In haar kliniek adviseert ze het regelmatig aan patiënten die last hebben van bacteriële infecties of van hun darmflora. Volgens onderzoek bestrijdt het bepaalde bacteriën, precies wat reguliere antibiotica doet dus.
Oregano werkt ook goed tegen verkoudheid, infecties en allergieën. Neem het in een capsule als je de intense smaak wilt vermijden.
Knoflook
Behalve zowat álles er lekker mee te laten smaken, is knoflook ook reuze gezond. Het heeft bijvoorbeeld een positieve impact bij hartziekten, hoge bloedruk en cholesterol. Maar dat niet alleen, knoflook werkt ook antibacterieel, en dat maakt het een uitstekend antibiotica.
Om die reden wordt knoflook ook veel gebruikt in Ayurveda (de oudste Indiase geneeswijze).
Er is echter een grote maar: wil je knoflook gebruiken als een natuurlijk antibiotica, dan wil je een heleboel knoflook eten. Rauw. Zodra je het kookt, verliest het namelijk zijn antibacteriële werking. Tip: neem het in een capsule.
Berberine
Nog nooit van gehoord? Neither did we. Het is de gele, bittere stof uit de berberiswortel (je lost het vaak op in water). Het werkt ontstekingsremmend, en werkt daarom uitstekend tegen koorts of bacteriële infecties. Het zou zelfs verlichtend werken bij diaree en voedselvergiftiging. Het wordt vaak voorgeschreven als geneesmiddel.
Ook interessant: Waarom we voorzichtig moeten zijn met het gebruik van antibiotica
Het wordt overigens niet aangeraden om te gebruiken tijdens de zwangerschap omdat het schadelijk zou kunnen zijn voor de baby.
Net als de andere natuurlijke antibiotica, raadt Gandhi aan om de berberine te nemen in een capsule. Je bestelt ze online als supplement.
Manuka honing
Honing is niet alleen een ontzettend lekker goedje, het heeft ook een krachtige helende werking. Mits je de juiste honing tot je neemt tenminste. Zoals manuka honing uit Nieuw-Zeeland. Het goedje is een bijproduct van de manukaplant en smaakt daarom ook anders dan de honing die je gewend bent.
Het bijzondere aan manuka honing is dat het een hoge antibacteriële en wondhelende (!) werking heeft. Wel even sparen voor je een potje wilt aanschaffen, voor een potje ben je tussen de €35 en €70 kwijt.
Schep een theelepetje in je kop thee.
Net als echte antibiotica, wil je ook met de natuurlijke variant oppassen voor een teveel. Een teveel aan deze natuurlijke, helende producten kunnen namelijk effecten hebben op je darmflora.
Meer natuurlijke tips tegen ziekten?
- Verkouden? Met deze natuurlijke huismiddeltjes ben je zo van je verkoudheid of griepje af
- Griepje te pakken? Bestrijd verkoudheid en griep met deze natuurlijke medicijnen
- Natuurgeneeskunde, wat is dat nou eigenlijk? Waarschijnlijk meer dan je denkt