Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Planet 12 aug 2018

Nature is taking over (en zo ziet dat eruit)

We zijn allemaal weleens te lui om op te ruimen, schoon te maken of een afspraak te maken met de schilder of loodgieter. Kleine troost: er zijn plekken op de wereld die nog veel meer vervallen zijn – en dat is nog mooi ook! Op deze locaties zag de natuur zijn kans schoon en kreeg volledig de overhand.

1. SS Ayrfield, Australië

In de Homebush Bay van Sydney vind je dit scheepswrak, dat niet op de bodem van de zee ligt, maar juist aan het oppervlakte. Aan het begin van de vorige eeuw vervoerde de SS Ayrfield kolen, olie en oorlogsmaterialen. Inmiddels groeit er een waar mangrovebos op het stoomschip, waar het de bijnaam ‘floating forest’ aan dankt. In de Homebush Bay liggen overigens meer van zulke verwaarloosde schepen, zij het zonder de vele begroeiing.

2. Kolmanskop, Namibië

Op deze plek in de Namibwoestijn (de oudste woestijn ter wereld) werden in 1908 diamanten gevonden. Er werd meteen een dorpje gebouwd om vanuit daar de mijnen in de gaan, dat al snel veranderde in een rijk Duits stadje. Toen er geen diamanten meer gevonden konden worden werd het dorp al snel weer verlaten, en overspoeld door de woestijn. Nu wordt het gebruikt als decor voor films én als bestemming voor fotografen.

3. Hotel del Salto, Colombia

In Hotel del Salta, gelegen bij de Tequendama Falls in Colombia, kun je inmiddels niet meer overnachten. Hoewel het pas aan het eind van de vorige eeuw is gesloten, lijkt dat al veel langer, wat wellicht te danken is aan het afval dat in de rivier bovenaan de waterval wordt gedumpt. Het gebouw wordt nu gebruikt als Museum of Biodiversity and Culture.

4. The Lost Gardens of Heligan, Verenigd Koninkrijk

Ook op ons eigen continent zijn er pareltjes te vinden. Eeuwenlang waren The lost gardens of Heligan onderdeel van het landgoed Heligan, tot ze in de Eerste Wereldoorlog in verval raakten. Sinds de restauratie zijn ze toegankelijk als botanische tuinen. Naast de prachtige begroeiing, zijn vooral de begroeide sculpturen het bekijken waard.

5. Quinta da Regaleira, Portugal

In Sintra (Portugal) vind je Quinta da Regaleira, een domein dat zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. In de negentiende eeuw werd het gekocht door een Braziliaanse handelaar in koffie en edelstenen, Antonio Carvalho Monteiro dos Milhoes. Hoewel alle gebouwen op het domein prachtig zijn, spannen de twee initiatieputten de kroon. Ze gaan negen verdiepingen onder de grond en vanaf daar kun je door ondergrondse gangen lopen.

6. Gouqi Island, China

Ooit was het een klein visserseilandje, maar de handel kwam nagenoeg stil te liggen door de opkomst van grote industrieën. Nu kúnnen mensen niet eens meer in deze huizen wonen, zelfs als ze dat zouden willen. Je vindt Gouqi Island ten oosten van Shanghai en je kunt er komen per boot.

7. Holland Island, Verenigde Staten

De Chesapeake Bay is een baai in het oosten van de Verenigde Staten. Aan het begin van de vorige eeuw was Holland Island één van zijn grootste bewoonde eilanden. Net als Gouqi Island, floreerde het ooit door de visserij, maar de ondergang werd niet veroorzaakt door de nieuwe industrie. Het was de natuur die met zijn erosie alle inwoners wegjaagde en inmiddels het hele dorpje heeft uitgevaagd.

8. Ta Prohm-tempel, Cambodja

Tempelcomplex Angkor Wat staat bekend als het grootste religieuze monument ter wereld, maar de meeste tempels op het complex worden een stuk beter bijgehouden dan de Ta Prohm-tempel. Dat heeft een heus bomenfestijn als resultaat. De tempel heette oorspronkelijk Rajavihara (dat ‘klooster van de koning’ betekent) en werd gebouwd aan het einde van de twaalfde eeuw. Door het bijzondere verval is het inmiddels één van de meest bezochte tempels in de Angkor-regio en staat het ook op de Werelderfgoedlijst.

9. Valle dei Mulini, Italië

In deze kloof, die ook wel de ‘vallei van de molens’ wordt genoemd, stonden vanaf de dertiende eeuw meelmolens voor gebruik van het dichtstbijzijnde dorpje. In de kloof konden ze mooi gebruikmaken van de stroom Vernotico, en door de nabijheid van de zee kon het eindproduct meteen worden geëxporteerd. De molens werden pas in de jaren ‘40 verdrongen door de pasta-industrie, maar zijn nu al compleet vervallen. Voor de toeristen worden ze ‘s nachts wel verlicht.

Meer lezen over onze prachtige natuur?

Blijf je graag op de hoogte van de beste Bedrock-content? Meld je aan voor de Bedrock-Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Nature is taking over (en zo ziet dat eruit)
Sluiten