Rosa Bertram
Rosa Bertram Travel 13 feb 2020

Bedrock Travel: midweekje London? Pak deze zeilboot in plaats van het vliegtuig

Een paar dagen struinen door de straten van Londen, eten bij de leukste vegan hotspots, binnen gluren bij art galleries en wandelen langs de Theems. Londen is een perfecte citytrip, ware het niet dat het vliegtuig de makkelijkste (en meest vervuilende) manier is om erheen te reizen, ook al ben je er maar voor een weekend. 

Daar komt nu verandering in, er komt namelijk een wel héél bijzondere manier van reizen naar Londen aan.

Reizen naar Londen vanuit Nederland

Nu weten we natuurlijk allang dat je ook met de auto, bus of trein naar Groot-Brittannië kan reizen. Maar, dan moet je wel een auto hebben, zin hebben om die de gigantische stad in de rijden en je scheel te betalen aan parkeergeld.

En de trein? Zéker een goede optie. Die rijdt zo via Noord-Frankrijk het kanaal onderdoor. Binnen een uur of 5 ben je in de Londen! En de bus, ook die pak je zo naar Londen, als je zin hebt om 9 uur lang in een bus te zitten, tenminste.

Must read: Je vliegticket compenseren, betekent dat dat je nu schuldvrij kan vliegen?

Goede alternatieven op de vaak goedkope en vooral vervuilende vluchten zijn er dus heus wel, maar ideaal zijn ze niet altijd. Maar, dit gloednieuwe, avontuurlijke en vooral duurzame alternatief is wel héél bijzonder.

Sinds kort reis je namelijk niet alleen per bus, trein, auto of vliegtuig naar Londen. Je kan nu de zeilboot pakken. Ja, dat lees je goed.

Fair Ferry

Alleen om de naam al zouden we een keer mee willen. De Fair Ferry – vrij vertaald naar ‘eerlijke pont’ – is namelijk een veerdienst per schip. En niet zomaar eentje. Je kunt namelijk zelf meehelpen. Sterker nog: stap je aan boord van de zeilboot, dan kan je hier en daar meehelpen.

Het alternatieve reismiddel biedt een perfecte uitkomst als je een paar dagen wilt vertoeven in de Engelse hoofdstad, maar ook in bent voor een flink avontuur. Je hebt er wel voldoende tijd voor nodig, de oversteek duurt namelijk 36 uur. Ervaring in zeilen daarentegen weer niet, er is namelijk een professioneel team aanwezig (gelukkig!) dat het reilen en zeilen goed in de gaten houdt.

Oprichter Karel de Boer kwam met het concept, nadat hij zelf al liftend na zijn middelbare school via zeilschepen naar de Cariben reisde. Inmiddels staat de Fair Ferry en vertrekt de boot (Artemis genaamd) vanaf Londen naar Rotterdam en is het een heus succes.

Hoe duurzaam is reizen per boot?

Dat reizen per zeilboot duurzamer is dan het vliegtuig pakken, hoeven we je vast niet uit te leggen. Vliegen zorgt namelijk voor een gigantische uitstoot van CO2, en dat voor een reis van nog geen uur. De boot daarentegen, vaart wanneer de wind waait. Geduld moet je er dus wel voor hebben. Maar hoeveel CO-2 bespaart het nou precies?, vroegen we De Boer.

Must read: Vliegen is heilig (of toch niet?)

“De CO2-besparing is lastig te beantwoorden, omdat het afhankelijk is van de wind. Als de wind goed staat, kunnen we ook op de Nieuwe Waterweg en de Theems zeilen. De laatste keer was dit het geval en dan gebruik je op een overtocht van 36 uur maar 2 uurtjes de motor, alleen om even de haven uit te varen. Als we de motor moeten gebruiken op de Theems en de Nieuwe Waterweg dan komt hier 7 uur bij per overtocht, dus keer 2 voor een minicruise.”

Meer bestemmingen

Liever niet Londen bezoeken, maar New York of tussen Duitsland en Scandinavië reizen per boot? Die routes kun je ook doen met de Fair Ferry. Vanaf 14 februari fungeert ‘ie ook als Waddeneilanden-hopper, hoe leuk?

Een mooi alternatief voor wie minder vaak het vliegtuig wilt pakken en wel wat avontuur kan gebruiken!

Meer informatie over het duurzame bootavontuur, lees je op de website

Meer Bedrock Travel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Bedrock Travel: midweekje London? Pak deze zeilboot in plaats van het vliegtuig
Sluiten