Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Mind 9 jun 2018

Must-see: de duistere Netflix Original ‘3%’ benadrukt het verschil tussen arm en rijk

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: de steengoede Netflix Original-serie 3%. ‘The world has never been so divided and soon you’ll have to choose which side you are on. Al snel wordt duidelijk waarom: in 3% zien we een toekomstbeeld waarin een handjevol mensen op een rijk, welvarend en utopisch eiland in de Atlantische Oceaan leeft. De rest van de wereldbevolking moet zich met ontzettend weinig geld zien te redden op straat tussen het ongedierte (het Inland). Één keer per jaar mogen alle 20-jarigen zich opgeven voor een selectieronde genaamd ‘Het Proces’, waarvoor slechts drie procent van alle deelnemers wordt uitgekozen. Dat is de grote verhaallijn van de Netflix Original 3%.

Dit vind je vast ook interessant: Outside Man is een hele serie aan mini-docu’s die je moet zien (je bekijkt ze op Netflix)

In het eerste seizoen volgen we verschillende kandidaten in het 104e Proces. De opdrachten die de kandidaten moeten voltooien beginnen simpel: na een intake-gesprek moeten er in precies drie minuten zoveel mogelijk perfecte kubussen gemaakt worden. Degenen met de meeste kubussen mogen door naar de volgende ronde. De rest wordt zonder pardon weer terug de straat op gegooid. Omdat de deelnemers van het Proces zich jarenlang voorbereiden op deze selectieronde, wordt er niet raar opgekeken als een zelfverzekerde deelnemer die de eerste selectieronde niet haalt, zich direct van het balkon werpt.

3% laat je nadenken over de toekomst

De duistere serie laat zien dat mensen tot het uiterste gedreven kunnen worden. Mensen zijn tot alles in staat om tot die 3% te kunnen horen, zelfs als het om stelen, bedriegen en moord gaat. Daarna laat het de kijker nadenken over de (nabije) toekomst. In de serie speelt technologie een grote rol; ze registreren bijvoorbeeld de gehele bevolking door middel van een chip achter het oor. Hoe realistisch is dit toekomstbeeld?

De serie gaat om survival of the fittest, sociale verhoudingen en een utopisch paradijs. Een soort Expeditie Robinson, Hunger Games, Black Mirror en een greintje Braziliaans Carnaval in één. Een soort van. De serie komt uit Brazilië is dus ook oorspronkelijk Portugees gesproken. Deze taalbarrière draagt nog eens extra bij aan het gevoel van de serie, dat moeilijk te omschrijven is. We raden dan ook zeker aan om voor de Portugese versie te gaan, ook als je normaal gesproken alleen Engelse series kijkt.

Je kunt de eerste twee seizoenen van 3% bekijken op Netflix.

Meer series op Netflix

Naast deze verschikkelijk interessante en boeiende serie, staan er ook nog veel documentaires op Netflix die wij zeer aanbevelen. Wat dacht je van deze 6 docu’s over bewust leven en het klimaat? Of de levenslessen van de 96-jarige modeontwerpster Iris?

En blijf je graag op de hoogte van meer inspirerende verhalen en Netflix-tips? Schrijf je dan in voor de Bedrock-nieuwsbrief!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Must-see: de duistere Netflix Original ‘3%’ benadrukt het verschil tussen arm en rijk
Sluiten