Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 27 jan 2018

Museum Jan Cunen staat volledig in het teken van powervrouwen (en dat wil je zien)

Normaal vind je in het Museum Jan Cunen in Oss, Brabant, gewoon een aantal verschillende exposities. Maar eind vorig jaar besloten ze het anders te doen: voor het eerst in de geschiedenis van het museum werd een overkoepelend thema gegeven aan meerdere exposities die verder niet zoveel met elkaar te maken hadden. Wat dat thema dan was? De kracht van de vrouw. En dat hebben ze geweten: de tentoonstellingen waren een enorm succes, en zijn daarom verlengd tot 11 februari. Niet zo gek ook, want de werken zijn heel indrukwekkend.

Vrouwen van Oranje

Zo is er de expositie ‘Vrouwen van Oranje – Portretten van vijf koninginnen’. Hierin worden Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Máxima geportretteerd – niet alleen hun voorkomen, maar juist ook hun inspirerende persoonlijkheden en de manier waarop zij zich presenteerden. ‘Want een koningin is méér dan majesteit.’ Daarnaast biedt de expositie een uitgebreid overzicht van diverse kunstenaars, stijlen en media van eind negentiende eeuw tot nu, omdat de koninginnen allemaal door iemand anders vastgelegd zijn.

Naakte emotie

Daarnaast vind je de tentoonstelling ‘Naakte emotie’ in het museum, van fotograaf Micky Hoogendijk. Hierin laat zij zowel haar eigen kwetsbaarheid als die van andere vrouwen zien, en daarmee juist hun kracht. ‘Van alle eigenschappen vind ik kwetsbaarheid de sterkste, de mooiste, de eigenschap met de meeste power’, aldus Hoogendijk – en dat is precies wat wij bij Bedrock ook vinden.

Dit vind je vast ook leuk: De echte man, wie is dat eigenlijk? Mannelijkheid is een mysterieus fenomeen.

Iconisch

Margot Homan, die zelf uit Oss komt, maakt geen schilderijen of foto’s, maar beeldhouwwerken. In haar serie ‘Iconisch’ komen bronzen en marmeren dynamische vrouwen naar voren, die een balans tussen het verhevene en het menselijke moeten smeden. Door de emoties die de vrouwen uitstralen, zijn zij zowel krachtig als gevoelig.

De pil van Oss

Tot slot is er ‘De pil van Oss!’, een tentoonstelling over de uitvinding van de anticonceptiepil, die in 1962 door Organon werd geïntroduceerd in Oss. Wat was de impact daarvan op ons? We staan er misschien niet altijd bij stil, maar de pil is van enorme invloed geweest op het onafhankelijkheidsstreven, het zelfbewustzijn en de ontwikkeling van de vrouw: hij werd niet voor niets op de markt gezet als ‘de bevrijder van de vrouw’.

Je hebt dus nog twee weken om af te reizen naar Oss. Heb je morgen toevallig tijd? Ter gelegenheid van de verlenging van de tentoonstellingen biedt Museum Jan Cunen op zondag 28 januari gratis rondleidingen aan die gegeven worden door Micky Hoogendijk en Margot Homan zelf. Hoogendijk geeft tours om 2 en 3 uur ‘s middags, Homan om half 3 en half 4.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Museum Jan Cunen staat volledig in het teken van powervrouwen (en dat wil je zien)
Sluiten