Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt News 12 nov 2018

Good News Monday: deze multinationals gebruiken straks geen wegwerpplastic meer

Wanneer het over het klimaat gaat, zakt de moed je soms in de schoenen. En dat snappen we. Want van al dat nieuws over hoe we de wereld met z’n allen kapot maken, wordt niemand vrolijk. Daarom hebben wij op deze maandag juist goed nieuws voor je: meer dan 250 multinationals gebruiken straks geen wegwerpplastic meer. Wauw!

‘s Werelds grootste organisaties zoals PepsiCo, CocaCola, SC Johnson en H&M hebben onlangs de Global Plastic Economy Global Commitment ondertekend. Kijk, met dit soort nieuws beginnen wij onze dag veel liever.

Geen wegwerpplastic meer in 2025

Dit contract houdt in dat deze bedrijven vanaf nu onnodige plastics verwijderen en waar het kan herbruikbare verpakkingen invoeren. Het plan is dat al hun verpakkingen herbruikbaar, recylcebaar of composteerbaar moeten zijn tegen 2025.

Daarnaast moet het ook gemaakt zijn met behulp van hernieuwbare energie. Dit is energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte, warmte uit net gemolken melk en biomassa.

Het Europese Parlement gaat wegwerpplastic verbieden vanaf 2021

Tijd voor verandering

Dit initiatief wordt geleid door de Ellen MacArthur Foundation en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, die hier al 4 jaar mee bezig zijn. Het begon allemaal als een onderzoek naar hoeveel gerecycled plastic er nu ook echt gerecycled wordt. En nee, dit is niet genoeg. Onderzoekers ontdekten dat 32 procent van ons plastic verdwijnt en we weten niet waar. Oftewel: waarschijnlijk in de oceaan.

Hoog tijd dat er iets aan gedaan werd dus. Daarom ging de organisatie om de tafel zitten met de industrieleiders die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 20 procent van de plastic verpakkingen in de wereld. En dat heeft goed uit gepakt. 

Fantastisch nieuws

Hoewel onze acties als individu zeker impact hebben op de aarde, is het toch effectiever als het probleem bij de bron wordt aangepakt. Daarom is het fantastisch nieuws dat de grootste probleemveroorzakers nu ook hun beste beentje voor zetten om de wereld te verbeteren.

Wil je de multinationals ondersteunen? Of juist andere bedrijven aansporen om ook deze stap te maken? Vermijd dan bijvoorbeeld producten van wegwerpplastic en kies voor herbruikbare items. Ben je een beginner op dit gebied? Geen zorgen. Er zijn genoeg manieren om kennis te maken met de zero waste lifestyle.

Meer goed nieuws over plastic verminderen

 

        

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Good News Monday: deze multinationals gebruiken straks geen wegwerpplastic meer
Sluiten