Deze films moet je zien op het Movies That Matter Festival 2018

Tijd voor het Movies That Matter Festival in Den Haag! Van 23 tot en met 31 maart kun je op dit filmfestival zo’n 70 speelfilms en documentaires kijken die als doel hebben om onverschilligheid te bestrijden. Allerlei onderwerpen komen aan bod - van Second Sex, over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, tot Save the Planet, over klimaatverandering en activisme. Wij delen onze favorieten.

Thank You for the Rain

‘Thank You for the Rain’ is een documentaire over een boer in Kenia die de gevolgen van klimaatverandering ondervindt. Hij heeft zelf gefilmd hoe de extreme weersomstandigheden – eerst enorme droogte, daarna een overstroming die alle gewassen verwoest – invloed hebben op zijn eigen leven en het dorp waarin hij woont. De boer is ook een lokale beweging voor boeren gestart om meer aandacht te krijgen voor de gevolgen van klimaatverandering, en reisde daardoor zelfs naar klimaatconferenties in Oslo en Parijs. Niet alleen eye opening, maar ook heel inspirerend! De documentaire draait op 25, 26, 28 en 31 maart. Regisseur Julia Dahr zal aanwezig zijn op het festival.

City of Joy

De docu ‘City of Joy’ gaat over vrouwen en meisjes die slachtoffer waren van verkrachting tijdens het conflict in de Democratische Republiek Congo, waarin verkrachting wordt ingezet als oorlogswapen. Daarna worden de vrouwen vaak buitengesloten of zelfs verbannen door hun gemeenschap. Gelukkig kunnen ze terecht in City of Joy, een centrum waar slachtoffers niet alleen moeten leren omgaan met hun trauma’s en zelfbeeld, maar ook worden omgevormd tot gemeenschapsleiders. De docu draait op 24, 25, 26 en 27 maart en er vindt een Q&A plaats met de regisseur en twee vrouwelijke activisten.

Dit vind je vast ook interessant: De Ocean Film Tour raast in april door Nederland en is een must-go.

 

Mr. Gay Syria

Over weer een heel ander onderwerp gaat de docu ‘Mr. Gay Syria’. Hoofdpersonage van deze film is Mahmoud Hassino, een homoseksuele man die gevlucht is uit Syrië: homoseksualiteit is daar nog steeds een groot taboe. Om dat te veranderen, geeft Hassino het allereerste Arabische homotijdschrift uit vanuit Berlijn. Maar dat niet alleen: in Istabul organiseert hij ook de eerste Mr. Gay Syria-verkiezing, een soort missverkiezing voor homo’s met als prijs een deelname aan de Mr. Gay World-verkiezingen op Malta. De 24-jarige Husein doet mee aan de verkiezing, maar zijn familie weet eigenlijk ook nog niet dat hij op mannen valt. ‘Mr. Gay Syria’ is te zien op 24, 25, 27 en 28 maart; de activist Hassino is aanwezig voor een Q&A.

Onderkomen

Op het Movies That Matter Festival draait ook een speciale selectie films in de categorie ‘Dutch movies matter’,  waaronder de documentaire ‘Onderkomen’ die op het festival in première gaat. Deze docu gaat over de Afghaanse jongens Ghullam, Keiber en Noori, die zonder ouders naar Nederland vluchtten toen ze minderjarig waren. Hun verledens worden afgebeeld met illustraties van de regisseur. De jongens zijn nu al jaren in afwachting van een verblijfsvergunning en mogen niet werken of studeren in die tijd. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren willen hen graag helpen. Je ziet deze docu op 24, 26, 29 of 30 maart. De regisseur is wederom aanwezig op het festival, samen met de jongens en Maastrichtse vrijwilligers.

movies that matter
Movies That Matter

Q&A’s

Op het Movies That Matter Festival kun je trouwens niet alleen films kijken, er zijn ook veel andere activiteiten. Zo zijn er dus Q&A’s met regisseurs en journalisten, kun je foto-exposities bezoeken en vindt er een event plaats over de toekomst van ons voedsel. Het hele programma vind je hier. Kaartjes voor de films koop je ook op de website.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Deze films moet je zien op het Movies That Matter Festival 2018
Sluiten