Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 23 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Inspiratie nodig? Stel jezelf deze vragen en ontdek wat je écht in huis hebt

Hoeveel mensen ken je in je (directe) omgeving die zeggen dat ze hun baan niet leuk vinden? Waarschijnlijk teveel. Of ben je zelf degene die elke zondagavond een gevoel van paniek ervaart bij het idee dat de dag erna maandag is? De dag dat je weer naar kantoor moet.

Soms is het goed om stil te staan bij dit gevoel. Inspecteer het, analyseer het en doe er vervolgens ook echt iets mee. Door jezelf een aantal vragen te stellen, kun je erachter komen wat je nu écht uit het leven wil halen.

Als geld er niet toe deed, wat zou ik dan doen?

Een voor de hand liggende vraag, maar toch. De eerste reactie is misschien reizen, mooie huizen kopen voor jezelf en voor geliefden of een deel schenken aan een goed doel. Maar stel dat je dat al allemaal hebt gedaan. Zou je dan de rest van je leven op een wit strand cocktails drinken?

Probably not. Kijk maar naar Richard Branson of Mark Zuckerberg, die zouden nu kunnen stoppen met werken maar kiezen ervoor om door te gaan. Omdat ze iets doen waar ze gelukkig van worden. Dus, nog een keer: wat zou je doen als geld er niet toe deed?

Ook lezen: Maakt geld eigenlijk gelukkig? Een gelukspsycholoog vertelt

Waar praat ik graag over?

Zodra er een nieuwe artiest ontdekt wordt die muziek maakt waar je stil van wordt, wil je het er over hebben. Met je vrienden, vriendinnen, collega’s en familie. Want, die muziek grijpt je en doet iets met je én je weet er meer over dan een gemiddelde muziek-liefhebber.

Misschien is een stap in de muziekindustrie wel het overwegen waard? Of je maakt je extreem druk over een politieke partij én weet er echt alles over. De kennis die je vergaart tijdens de uren die je spendeert aan je inlezen zou je ook om kunnen zetten in een baan. Toch?

Als ik online artikelen lees waar klik ik het snelst op?

Los van de obvious achterklap-favorieten zoals een artikel over de nieuwe vlam van Justin Bieber of clickbait plaatjes van katten die lachen, waar klik je op? Zijn dat de verhalen over voeding en gezondheid? Of ben je eerder geneigd om veel te willen lezen over sport?

Met wie breng ik graag tijd door?

Soms kun je aan de hand van je vriendengroep ook een idee krijgen over wie jij zelf bent. Ga je bijvoorbeeld alleen om met hele creatieve vrije geesten? Dan is een baan in de creatieve sector misschien wel iets voor jou.

Soms is het ook handig om deze vriendengroep te vragen jou te omschrijven. Ben je heel erg outgoing, vinden ze je overtuigend en geloven ze elk verhaal dat je vol enthousiasme vertelt? Misschien zit er een ware pr-manager in jou.

Waarvoor komen mensen naar mij toe?

Krijg je rond etenstijd appjes van vrienden die om een recept vragen, omdat jij moeiteloos de lekkerste recepten op tafel tovert? Denk dan na over of een baan in de culinaire hoek wat voor jou is. Misschien krijg je iedere keer als een vriend of familielid verhuist de vraag of je mee wil kijken naar de inrichting, omdat je zo’n oog voor detail en een goede smaak hebt. Wellicht tijd voor een interior design cursus?

Lees ook: Wat als jij met persoonlijke groei bezig bent maar je partner niet?

Waar voel ik me het minst onzeker over?

Dus niet, waar voel je je het zekerst over. Dit omdat het soms moeilijk is om over jezelf te zeggen dat je bijvoorbeeld echt een hele goede schrijver bent. Als je dat al wist, deed je er waarschijnlijk al iets mee. Maar waar voel je je oké over?

Dus, als ik iets schrijf, krijg ik altijd positieve feedback en daarom voel ik me daar niet zo onzeker over. Dan zal dat wel voor een reden zijn, toch? Genoeg creative writing cursussen die je kunt volgen om te ontdekken of schrijven dan ook daadwerkelijk iets is waar je iets mee zou moeten doen.

Meer motivatie!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Inspiratie nodig? Stel jezelf deze vragen en ontdek wat je écht in huis hebt
Sluiten