Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 14 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Moonlight op Netflix: over worstelen met je geaardheid in een homo-onvriendelijk milieu

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: Moonlight, een film die het prachtige verhaal vertelt van een zwarte homoseksuele jongen in een ruig, homo-onvriendelijk milieu.

Moonlight is een film die meerdere thema’s behandelt. Want hoewel homoseksualiteit de hoofdtoon voert, komen ook thema’s als racisme en het opgroeien in een kansarm milieu aan het licht.

Moonlight: het leven van Chiron

Moonlight volgt het leven van Chiron, een zwarte jongen die in een ruige buurt in Miami opgroeit bij zijn moeder. Zijn alleenstaande moeder is verslaafd aan drugs en in de wijk waar hij opgroeit is criminaliteit eerder regel dan uitzondering.

Chiron is gewend om zorg te dragen voor zijn moeder, in die mate dat hij zijn eigen ontwikkeling verwaarloost. Schrijnend genoeg maakt dat van Chiron een mikpunt van pesterijen.

Moonlight: over een kansarme kindertijd

De kindertijd van Chiron ziet er dus allesbehalve rooskleurig uit. Toch komt daar enige verandering in wanneer Chiron aansluiting vindt bij Juan, een oudere drugsdealer uit de buurt.

Must read: Het effect dat trauma’s in je kindertijd kunnen hebben op je volwassen leven

In tegenstelling tot alle anderen kan Juan verder kijken dan de kleine, verlegen jongen die achter Chiron schuilt. Al snel groeien de twee dan ook dichter naar elkaar toe, waardoor romantische gevoelens onvermijdelijk opduiken.

Moonlight: door merg en been

Het accepteren van die homoseksuele gevoelens blijkt een moeizaam proces. In eerste instantie kan Chiron de gedachte dat hij aangetrokken is tot mannen niet aanvaarden.

De eerste kus tussen de twee verrast Chiron zodanig, dat Chiron uit pure reflex fysiek uithaalt naar Juan. Dit soort pakkende scènes brengen het in de knoop liggen met seksuele gevoelens prachtig in kaart.

Wij snappen wel waarom deze film bekroond is met een Oscar: de film gaat simpelweg door merg en been.

Meer Netflixtips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Moonlight op Netflix: over worstelen met je geaardheid in een homo-onvriendelijk milieu
Sluiten