Dit is de mooiste dood die je kunt aanschouwen, maar een ramp voor de wereld

Netflix staat vol met documentaires over klimaatveranderingen, ijskappen die verdwijnen, diersoorten die uitsterven, de regenwouden die worden gekapt en de effecten van onze moderne manier van leven op het milieu.

Dat de oceaan warmer is dan ooit tevoren lijkt het merendeel van de mensheid als iets positiefs te zien, als een geluk (zwembad temperaturen in de zee) bij een ongeluk (iets met koraal en vissen toch?), maar een klein percentage van ons is zich bewust van dit destructieve fenomeen.

Misschien omdat het merendeel van de westerse wereld niet ‘direct’ afhankelijk is van de gezondheid van de wateren, of misschien omdat we er gewoon niet genoeg vanaf weten.

Chasing Coral

Cue Chasing Coral is op Netflix te zien en daarmee wederom een poging tot een bewustwording van de effecten van onze leefwijze op ook de oceanen.

Wie z’n PADI (een chic woord voor duikbrevet) ooit op een tropisch eiland heeft mogen behalen heeft daarmee ook de schoonheid van de bijzondere, bontgekleurde, plant-achtige organismen in de wateren onder ons gezien: het koraal. Wat er uitziet als kleurige bloemen zijn kleine diertjes van maar een paar millimeter met tentakelkranzen. Deze diertjes, ook wel poliepen genoemd, leven vaak in kolonies waardoor je mooie gekleurde, waaierachtige, onderwater boeketten krijgt.

Ook al beslaat koraal niet meer dan 1% van de oceanen, ruim 25% van het leven onder water is afhankelijk van koraal, om in te leven, zich mee te voeden of ter bescherming. Maar niet alleen een kwart van de vissen is afhankelijk van de gezondheid van het koraal. Het rif dient ook als een buffer voor de stranden en ons land waarbij de koraalriffen de zee, golven en zelfs stormen omleidt en hiermee het verdwijnen van strandplaatsjes en zelfs hele delen van het land vermijdt.

Daarbij zijn grote economische markten afhankelijk van deze visserij waarbij de vishandel in Zuidoost Azië alleen al een jaarlijkse omzet van ruim 2.4 miljard dollar binnenhaalt. Wereldwijd leven meer dan 450 miljoen mensen binnen een straal van 60 km van een koraalrif waarvan de meerderheid direct of indirect afhankelijk is van het koraal als bron van inkomsten of voedsel. En als klap op de vuurpijl zijn koraal planten en dieren een belangrijke bron voor nieuwe medicijnen die kanker, artritis, alzheimer en andere ernstige ziektes kunnen behandelen.

It’s getting hot in here

Koraal reageert op de verwarming van de planeet en dan specifiek op de verwarming van de oceanen waardoor er een zogenaamd bleaching effect ontstaat. Vaak raakt het koraal eerst gestrest waardoor het een fluoriderende kleur roze, geel of blauw aanneemt. Prachtig maar dodelijk! Daarna trekt alle kleur uit het koraal en wordt het spierwit, skeletachtig en is de verbleking ingetreden.

Tot 1980 waren er niet meer dan 70 bleaching events terwijl er sinds 2002 ruim 400 hebben plaatsgevonden. Het verbleken van het koraal kan jaren duren maar in 2016 is er tijdens één bleaching event op sommige stukken van het Great Barrier Reef zelfs bijna 67% van het koraal verbleekt a.k.a gestorven a.k.a. verwoest.

Een derde van het CO2 dat vrijkomt door menselijke activiteiten wordt door de zee geabsorbeerd

Deze zogenaamde verbleking van koraal is een reactie voornamelijk op het verwarmen en verzuren van de oceaan. Dit wordt in verband gelegd met de uitstoot van CO2 wat wordt veroorzaakt door het verbranden van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas waarvan de giftige afvalstoffen in de lucht, water of grond terecht komen. Maar ook doordat wij graag even in de auto springen om naar de supermarkt op de hoek te gaan, weekendtripjes met het vliegtuig plannen of ons huis tot sauna temperaturen stoken.

Wij zorgen voor het afsterven van het koraal

Een derde van het CO2 dat vrijkomt door deze menselijke activiteiten wordt door de zee geabsorbeerd en ruim de helft van het CO2 dat door de verbranding van fossiele brandstoffen vrijkomt wordt door de zee opgenomen. Wij zorgen dus heel direct voor het afsterven van het koraal wereldwijd, voor het verdwijnen van diverse vissoorten, het verhongeren van grote bevolkingsgroepen, het belemmeren van medisch onderzoek en zelfs het inkrimpen van een hele economie.

Het is middernacht als de aftiteling van Chasing Coral voorbijkomt, maar ik lig klaarwakker in bed. Wat ik dacht dat een mooie natuurfilm over de oceaan zou zijn, bleek een mooie natuurfilm over een stervende oceaan. De mooiste dood die je kunt aanschouwen.

Hittegolf in 35 landen: het keiharde resultaat van de opwarming van de aarde?

Dat al deze schoonheid verdwijnt is natuurlijk pijnlijk voor het oog maar nog hartverscheurender voor de planeet, de dieren en de generaties na ons. Het witte verbleekte koraal staat nu nog statig onder water maar snel zal er een moslaag op ontstaan waardoor er een griezelig onderwater spookbos tevoorschijn komt.

Ik word er bijna zwaarmoedig van maar ik houd mij vast aan de woorden van Dr. Ove Hoegh-Guldberg: “It’s not too late for coral reefs… Indeed, for many other ecosystems that are facing challenges from climate change. It’s still possible to reduce the rate at which the climate is changing, and that’s within our power today.”

Meer lezen over de klimaatverandering?

Blijf je graag op de hoogte van alle verhalen, nieuwtjes en inspirerende content over duurzaamheid en meer? Meld je dan aan de de Bedrock Weekly!

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Dit is de mooiste dood die je kunt aanschouwen, maar een ramp voor de wereld
Sluiten