Monique van Loon over haar liefde voor heerlijk eten en waar ze van wakker ligt

Bij BEDROCK geloven we in eerlijkheid en oprechtheid en willen we the truth achter de persoon leren kennen. Waar gaat hun hart sneller van kloppen? Waar voelen ze zich onzeker over en hoe maken ze de wereld een stukje beter?

Deze week spreken we met Monique van Loon, online ondernemer en culinair schrijven, mede-oprichter en hoofdredacteur van Culy.nl.

5 dingen waar je goed in bent

“Organiseren en opruimen, delen, mensen inspireren, attent zijn en schrijven.”

5 dingen die je niet kunt

“Geduldig zijn, in grote menigtes zijn, omgaan met spontane verrassingen, uitslapen en maar één ding tegelijk doen.”

Wat zou je doen wanneer geld geen rol zou spelen?

“In een huis in Frankrijk alleen maar koken, schrijven en fotograferen. Beetje kippetjes houden, elke ochtend verse eitjes halen, schoffelen in een moestuintje en elke dag naar de markt.”

Wat doe je wanneer je gestrest bent?

“Lezen in bed met een kop thee (met mijn elektrische deken aan, haha!). Of alleen naar de film. Of iets zoets bakken en nergens anders aan denken dan aan bloem, eieren, suiker en boter.”

In een vorig leven was je.. ?

“Een strijdende feminist in de jaren zestig en zeventig en misschien wel lid van de Dolle Mina? Ik hoop dat ik zoveel moed had.”

Waar ben je bang voor?

“Muizen in mijn Amsterdamse keukentje. Treinen zonder wc – dan krijg ik spontaan buikpijn. Verder ben ik niet zo snel bang.”

Het grootste vooroordeel dat je hebt over iets of iemand.

“Wat ik heel stom vind aan mezelf, is dat ik zelf heel jong begonnen ben met ondernemen (ik was veertien toen ik mijn eerste site startte, ik verkocht deze op mijn achttiende). Maar als ik andere jonge mensen in de business zie, denk ik soms: ‘wat weet jij nou helemaal?’. Absurd natuurlijk, omdat ik weet dat jongeren net zoveel kennis kunnen hebben als doorgewinterde ondernemers, soms nog wel meer. Dat vooroordeel vind ik dan ook behoorlijk irritant.”

Ik geloof niet in healthy brownies met speltmeel zonder suiker. Bak er dan gewoon een met véél roomboter en basterdsuiker, echte chocolade, witte bloem, veel eieren…

Waarover lig je wakker?

“Meestal slaap ik goed, maar in drukke periodes kan ik nog wel piekeren over hoe ik alle bordjes in de lucht kan houden. Toen ik vorig jaar het Culy Food Festival organiseerde, had ik regelmatig slapeloze nachten. Dan schrok ik wakker met belachelijke gedachtes: van ‘wat nou als niemand een kaartje koopt?’ tot ‘zal er wel genoeg wc-papier zijn?’.”

Het meest eenzame moment uit m’n leven:

“Op de basis- en middelbare school had ik niet altijd even veel vrienden. Ik was een einzelgänger, was vooral bezig met verhaaltjes schrijven en later mijn website. Leeftijdsgenootjes snapten dat niet, logisch ook. Ik voelde me vaak eenzaam en dacht: waarom vind ik de dingen die zij doen niet leuk? Spelen op straat, naar het zwembad gaan met een hele groep, later met drugs op naar een groot festival… het trok me totaal niet. Dat voelde soms heel eenzaam.”

Hoe belangrijk is drama voor je algehele gemoedstoestand?

“Enorm. Ik ben dol op drama en creëer het graag. Dat werkt niet altijd even goed, haha. In relaties wil ik soms wel eens roepen: “alles gaat veel te goed! Er moet iets mis gaan!”. Wat ik natuurlijk helemaal niet écht wil. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet van een beetje reuring in de tent houd.”

Waar ging jouw laatste droom over?

“Ik droom vaak en veel en onthoud het meeste ook. Soms word ik daar een beetje moe van wakker. Meestal is mijn droom een combinatie van een dierbare, plus een verre plek, plus een bizar detail dat nergens op slaat. Vannacht droomde ik dat mijn collega teveel tabbladen in haar browser open had staan en ik haar ervan moest overtuigen dat dat dodelijk was. Heel vaag.”

Wat is jouw ultieme tip voor een betere gezondheid?

“Alles met mate eten, maar groots genieten. Ik geloof niet in healthy brownies met speltmeel zonder suiker. Bak er dan gewoon een met véél roomboter en basterdsuiker, echte chocolade, witte bloem, veel eieren… Snijd een mooi stukje af en geniet van elk hapje. En deel de rest uit.”

Als je één goede daad zou mogen verrichten, wat zou die zijn?

“Ik zou graag vrijwilligerswerk willen doen, maar het lukt me niet met mijn drukke agenda. En dat is natuurlijk onzin, want dat is gewoon een kwestie van prioriteiten stellen en doén. Dat moet me toch eens gaan lukken!”

De sleutel tot een betere wereld is?

“Meer delen. En dan zowel in de figuurlijke als letterlijke zin. Ik kan niet tegen egoïstische mensen die nooit iets voor een ander doen. Ik denk oprecht dat de wereld veel mooier is als we elkaar meer gunnen. Als een vriendin zegt ‘wat een leuk kettinkje!’, dan denk ik meteen: ‘oh, ik geef hem aan haar!’. Dat hoeft natuurlijk niet altijd, maar de gedachte alleen al is belangrijk. Bak een taart, deel ‘m uit!”

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Monique van Loon over haar liefde voor heerlijk eten en waar ze van wakker ligt
Sluiten