Nina Pierson
Nina Pierson Column 20 aug 2016

Hoe belangrijk is dat moment voor jezelf nou eigenlijk écht? (vooral als jonge moeder)

Elke week deelt iemand van de redactie van BEDROCK een hersenspinsel. Een persoonlijk of spiritueel inzicht, een vertwijfelende gedachte, een uitdaging of oplossing. Vandaag hoofdredacteur Nina over dat moment voor jezelf als jonge moeder. Elke week deelt iemand van de redactie van BEDROCK een hersenspinsel. Een persoonlijk of spiritueel inzicht, een vertwijfelende gedachte, een uitdaging of oplossing. Vandaag hoofdredacteur Nina over dat moment voor jezelf als jonge moeder.

Wanneer je zwanger bent word je door menigeen gewaarschuwd voor de vele uitdagingen die het moederschap met zich meebrengt. Slapeloze nachten, babies die precies niet doen wat je wilt, de romance die in je relatie als een kaars langzaam uitdooft, het sociaal kluizenaarschap en het verliezen van de tijd voor jezelf. En over dat laatste wil ik het vandaag graag hebben, want daar bleek ik meer gesteld op dan ik dacht.

To do’s en plannen

Als geboren planner moest ik er behoorlijk aan wennen dat ik niet meer mijn lange to-do lijstjes als een efficiency-queen dagelijks kon afwerken. Ik volgde op mijn eigen manier de schema’s van baby guru Gina Ford om ervoor te zorgen dat ik in ieder geval overdag drie uur voor mezelf had naast de gebruikelijke avonduren (althans dat hoopte je dan).

Zorgt het krijgen van kinderen echt voor meer zingeving (of kun je dat uit iets anders halen?)

Vlak na Ella’s geboorte ging het nog prima, omdat ik vaak te moe was om überhaupt te voelen dat ik behoefte had aan tijd voor mezelf. Maar naarmate Ella iets ouder werd en de bevallingsroes van me afgleed merkte ik steeds vaker dat ik mijn frustratie moest onderdrukken als haar middagslaapje niet ging zoals ik het had gepland. Na een lange dag voor Ella zorgen kon ik niet wachten tot mijn man thuiskwam van werk en ik haar even aan hem kon geven zodat ik aan het gewilde momentje voor mezelf kon toekomen. Ik voelde me geleefd.

Kostbare tijd

Hoe moest dit gaan? Er waren nog behoorlijk wat onderbroken to-do lijstjes voor de boeg, dat wist ik zeker. En dit gevoel wilde ik niet vasthouden, niet voor mezelf en al helemaal niet voor Ella. Ineens vroeg ik me af waarom ik eigenlijk zo gebrand was op dat moment voor mezelf. Ik doorzag het spel dat mijn ego met mij probeerde te spelen. Haar voornaamste brandstof bestond namelijk uit momenten voor mezelf. En dat stond nu op een laag pitje.

Een warm nest voor je kinderen maken doe je zo (ook als je net gescheiden bent)

Want als ik even rationeel nadacht: waarom was het in godsnaam zo belangrijk dat ik een momentje voor mezelf uit een dag kon persen als ik welgeteld 30 jaren had gehad met alleen maar momenten voor mezelf? En het was daarbij niet zo dat ik mijn kostbare eigen tijd verspeelde aan iets onnozels: ik zie de opvoeding en verzorging van je kind als het belangrijkste dat je als mens kunt doen.

Moment voor jezelf

Er viel een last van mijn schouders. Ik schoof de echte momenten voor mezelf even op de lange baan en creëerde mini momenten voor mezelf: “sometimes the most important thing in a whole day is the rest we take between two deep breaths.” Het dwong me daarbij ook om efficiënter met de tijd om te gaan die ik wel had. Dat betekende alleen maar dingen doen die ik echt leuk vond en de krenten uit de pap te pikken als het aankomt op die to-do lijstjes.

Iemand op Instagram herinnerde me eraan dat je het moment met je baby juist kunt zien als een moment voor jezelf, en dat is ook zo. Door dit inzicht kwam ik ook tot de conclusie dat je niet zozeer moet proberen de situatie te veranderen, want die is zoals die is. Je eerste reactie (of emotie) op die gebeurtenis is ook een gegeven. Het enige waar je invloed op hebt is hoe je er vervolgens mee omgaat. Toen ik ging inzien dat ik genoeg momentjes voor mezelf had opgespaard in de afgelopen 30 jaar en dat diezelfde soort momenten zich echt wel op den duur weer gingen voortzetten viel er een enorme last van m’n schouders.

In hoeverre zijn ouders bepalend voor de levenskeuzes van hun kinderen?

Mijn ego stond in de schijnwerpers en haar eisen verdampten. Dat was voor mij het kantelpunt dat ik de uitdagingen die het moederschap met zich meebrengen ging zien als een spel en die wilde ik ten volste spelen. Er is namelijk geen andere situatie waarin je als mens zoveel over jezelf kunt leren als door het moederschap. En in plaats van telkens boos te worden op een bepaalde situatie probeer ik die nu aan te grijpen als een leermogelijkheid. En dat maakt het leven voor mezelf, mijn man en Ella een stuk leuker kan ik je vertellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe belangrijk is dat moment voor jezelf nou eigenlijk écht? (vooral als jonge moeder)
Sluiten