Dit is waarom je nu een massage verdient (mocht je een excuus nodig hebben)

Geniet van een ontspannende massage met deze heerlijke geuren

Hoewel ik ervan overtuigd ben dat met de juiste input – voeding, beweging en mindfulness – ons lichaam is aangeboren met het vermogen om voor zichzelf te zorgen, denk ik ook dat het gezond is om af en toe op anderen te leunen om het interne welzijn van je lichaam te ondersteunen.

Een van de dingen waarbij ik graag gebruik maak van andermans kwaliteiten, is bij massages. Of het nu een ‘voor wat hoort wat’ overeenkomst is met je partner, een afspraak bij een massagetherapeut of af en toe een verwensessie in een luxe spa, je knapt er altijd van op. Een massage kan een heel positief effect hebben op zowel je geestelijk als je lichamelijk welzijn (en hoewel het niet onmogelijk is, is het niet zo makkelijk om het bij jezelf te doen!).

Een van mijn meest memorabele massages was bij een traditionele Ayurvedische praktijk in Udaipur, India. Een bijzondere massage die onvergetelijk was op zoveel manieren, maar vooral omwille van de geur van de traditionele Ayurvedische oliën die gebruikt werden. Bijna tien jaar verder en ik herinner me nog steeds de intense geur die de hele avond op mijn huid bleef hangen en me buitengewoon lucide dromen gaf die nacht.

Ons reukvermogen is het enige zintuig dat rechtstreeks in verband staat met het limbische (emotionele) gedeelte van de hersenen. Om deze reden worden geurende oliën gebruikt in allerlei stijlen van massages. Hiermee kunnen dingen uit het geheugen opgeroepen worden en emoties worden getriggerd. Dit kan helpen je hoofd leeg te maken van negatieve gedachten, energie en emoties.

Een echte Ayurvedische beoefenaar zal dingen als je elementaire onbalans beoordelen om de juiste mix van oliën voor jou te selecteren. Maar tegenwoordig, wanneer je een massage neemt (of bij het selecteren van oliën voor gebruik thuis) krijgen we vaak de optie zelf geuren te kiezen. Een echte luxe als je weet van welke specifieke geuren je houdt, maar dit kan ook nogal ontmoedigend voelen als je niet weet waar naar je op zoek bent.

Hieronder wat tips over het kiezen van geuren, afhankelijk van wat je zoekt in je massage.

  • Ontspanning: Kijk naar geurende oliën met kalmerende en slaap verbeterende eigenschappen – lavendel, koriander, kamille, sandelhout.
  • Stress verlichten: Om stress te verlichten en je hoofd leeg te krijgen, kan je het beste gaan voor zachte, warme kruiden zoals salie, gember en anijs of een verfrissende citrus zoals citroen.
  • Therapeutisch: Perfect voor een fysiek moe of een geblesseerd lichaam, zijn stimulerende en vaak antiseptische oliën zoals pepermunt, tijm en oregano.
  • Uplifting: Toe aan wat meer energie? Heldere geuren met een koelere noot geven je een energiek gevoel – salie, jeneverbes, wierook, basilicum.

Tip: Douche niet gelijk de olie van je huid af zodra je thuis komt! Om het meest uit de oliën te halen, laat je ze ‘s nachts op je huid zitten.

Op zoek naar een lokale massage plek? Hier zijn een paar van mijn favoriete adresjes in Amsterdam:

  • Phothie Medisch Centrum: Goedkoop, maar effectief. Een kleine simpele Chinese acupunctuur, drogist en masseuse. Een boeking is niet nodig en een half uur durende massage kost slechts €20. Hierdoor is het perfect is voor een last minute lunch break massage, of om op weg naar huis even te ontspannen na een stressvolle dag op werk. Waarschuwing: redelijke hardhandige massage, dus niet geschikt voor angsthazen!
  • MassageHuys: East meets West. In deze stijlvolle massagesalon in West kun je genieten van traditionele Oosterse massages. Dit is een geweldige mid price optie met een mooie reeks van natuurlijke geurende oliën (ook om mee naar huis te nemen) en thee die kan worden genoten voor of na de massage.
  • Akasha Spa: Super luxe. Voor de ultieme luxe, wint niemand het van Akasha. Deze zit gevestigd in het Conservatorium Hotel en biedt een keuze uit vele massagestijlen en andere behandelingen. Vergeet niet tijd over te laten om te genieten van alle faciliteiten in deze prachtige ondergrondse spa.