Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 6 nov 2017

Misvattingen over de kunst van het leren (en hoe het wél moet)

Wil je graag piano leren spelen? Of vloeiend Spaans leren spreken, zodat je volgende zomer eindelijk een gesprek kunt voeren met die leuke ober? Wat je kunt doen is jezelf opsluiten in een kamer, om te oefenen tot je erbij neervalt. Maar is dat ook de beste manier? We delen 7 misvattingen over de kunst van het leren en leggen uit hoe het dan beter kan.

Blijf herhalen tot je een ons weegt

Als je iets wil leren (bijvoorbeeld een specifiek liedje op de piano), dan kun je ervoor kiezen om net zolang te oefenen totdat je het liedje foutloos kan spelen. Want hoe vaker je iets herhaalt, hoe beter je er in wordt toch? Nou, niet per se. Als je iets alsmaar blijft herhalen verzwakt je focus en ga je over op de automatische piloot.

Hoe het wel moet: regelmatig, maar kort oefenen werkt beter dan urenlang achter elkaar liedjes spelen. Afwisseling zorgt ervoor dat je continu scherp moet zijn.

Iedereen heeft zijn eigen leerstijl

Er wordt vaak gezegd dat iedereen zijn eigen manier van leren heeft. De een is visueel ingesteld en de ander vindt het prettiger om teksten te lezen. Leermethoden worden vanwege deze reden wel eens aangepast aan voorkeuren. Maar dat is helemaal niet nodig, want uit onderzoek blijkt dat het de leerprestaties niet verbetert.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Hoe het wel moet: probeer verschillende leerstijlen uit. Als je enkel de focus legt op één leerstijl, dan ontwikkel je de andere niet goed. Door zowel visueel als tekstueel informatie tot je te nemen, stimuleer je verschillende hersendelen.

Afleiding is je vijand

Er zijn veel dingen die je uit je concentratie kunnen halen: de postbode die aanbelt, een appje van een vriendin, of de wasmachine die niet stopt met piepen totdat iemand hem uitzet. Lijkt vervelend, maar afleiding hoeft niet per se negatief te zijn. Af en toe wat anders doen kan juist van positieve invloed zijn op je leerproces, helemaal als je er even niet meer uitkomt. Uit een onderzoek aan de Lancaster Universiteit blijkt dat afleiding helpt om uit een vastgeroest patroon te komen.

Hoe het wel moet: zit je écht vast, dan is het goed om afleiding te accepteren. Ga even iets leuks doen, zodat je later weer met een frisse geest verder kunt. Zit je in een goede flow, probeer afleiding dan zoveel mogelijk te voorkomen.

Een vaste leerplek is effectief

Een vaste leerplek is praktisch. Je kan je rommel laten liggen en de plek helemaal inrichten naar jouw wens. Maar het is niet het meest effectief. Uit onderzoek blijkt dat als je mensen twee keer hetzelfde laat leren (bijvoorbeeld een lijst met Franse woordjes), ze dit beter onthouden als ze het in verschillende ruimtes leren, dan wanneer beide sessies in één ruimte worden gehouden.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Hoe het wel moet: kies voor variatie. In ruimtes, maar ook op andere fronten. Je kunt bijvoorbeeld de ene dag in de ochtend leren en de andere dag in de avonduren. Ook kan je zittend leren afwisselen met staand en liggend leren.

Als je slim genoeg bent kun je alles leren

Vaak wordt een hoog IQ gezien als voorwaarde om iets snel onder de knie te krijgen. Uit een studie van de Universiteit van Pennsylvania blijkt echter dat het doorzettingsvermogen van studenten een grotere voorspeller is voor hun studieresultaten dan hun IQ-score.

Hoe het wel moet: niet opgeven dus.

Oefen zoveel mogelijk

Oefening baart kunst, dat weten we allemaal. We oefenen daarom uren, dagen, weken, maanden en soms wel jaren om ergens in uit te blinken. Maar stel je gaat vanaf morgen 500 dagen piano spelen, kun je het daarna ook echt? Helaas werkt het niet zo. Niet het aantal uur bepaald hoe goed je ergens in wordt, maar de manier waaróp je oefent.

Hoe het wel moet: belangrijk is dat je met volle aandacht oefent. Werk gericht, bijvoorbeeld door te focussen op één specifiek liedje dat je wil leren. Vraag iemand om feedback en ga dan weer verder.

Door snel te lezen leer je meer

Snellezen kan best handig zijn, omdat je minder tijd kwijt bent met het lezen van een tekst. Maar, onderzoekers van onder meer de Universiteit van Californië en San Diego toonden aan dat een hoge leessnelheid ten kosten gaat van het begrip. Als je te snel leest mis je belangrijke informatie en sla je de stukjes die je niet goed begrijpt niet op.

Hoe het wel moet: werk aan je taalvaardigheid. Als die beter is begrijp je alles goed wat je leest, waardoor je ook sneller door een tekst gaat.

Meer lezen?

Dit is dé methode om namen (en tal van andere dingen) te onthouden.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Misvattingen over de kunst van het leren (en hoe het wél moet)
Sluiten