Joanne Wienen
Joanne Wienen Mind 25 aug 2016

Misschien is zelfliefde toch niet écht de sleutel tot een gezonde relatie

Is een hoog zelfbeeld echt de sleutel tot liefdesgeluk? Nee, zegt de wetenschap. Zelfacceptatie is veel belangrijker.

Er is een zin die elke vrijgezel ter wereld wel een keer gehoord heeft: ‘je moet eerst van jezelf houden/zelf gelukkig zijn/zelfverzekerder worden voordat je een gezonde relatie aan kan gaan’. Maar is dat ook zo? En wat betekent het eigenlijk om van jezelf te houden op een manier die niet alleen jou als individu, maar ook je relaties positief beïnvloedt?

Niet zwart-wit

Het is voor zelfverzekerde mensen over het algemeen makkelijker een stabiele relatie aan te gaan dan mensen met een laag zelfbeeld. Dat komt omdat zelfzekere mensen eerder geneigd zijn verbinding en genegenheid te zoeken in een relatie. Gezonde zelfverzekerdheid kan ik veel gevallen een zegen zijn voor een romantische relatie.

Lees ook: Zorg beter voor jezelf met deze dagelijkse rituelen voor meer zelfliefde

Máár, zeggen wetenschappers van de Northwestern University, soms is het ook een vloek. Met name als de zelfverzekerdheid doorslaat. Mensen met een heel hoog zelfbeeld hebben vaak trekjes die juist destructief zijn voor liefdesgeluk. Zo kunnen ze nukkig en dwars worden als ze het idee krijgen dat hun zelfbeeld of identiteit in het gedrang komt, bijvoorbeeld als ze zich beledigd voelen of weigeren compromissen te sluiten.

Daarnaast zijn mensen met een hoog zelfbeeld eerder geneigd de achterdeur op een kiertje te houden. Als het even niet zo lekker gaat, zetten ze sneller een exit-strategie in dan dat ze proberen een opbouwende oplossing voor hun relatie te vinden.

Rampscenario’s bedenken

Tegelijkertijd is een te laag zelfbeeld net zo funest voor een geslaagde relatie. In de eerste plaats omdat mensen die negatief over zichzelf denken vaak mensen aantrekken die dat slechte zelfbeeld bevestigen. Geen lieverdjes dus. Maar ook als ze wel een leukerd aan de haak hebben geslagen, kan onzekerheid een relatie nekken.

Iemand met een laag zelfbeeld kan maar moeilijk geloven dat iemand zo gek op hun is. Ze onderschatten de liefde die een ander voor hen kan voelen, waardoor ze extreem alert zijn op signalen die de ander afgeeft. Een late reactie op een berichtje kan al aanleiding zijn tot doemdenken in de categorie ‘hij gaat me sowieso verlaten’. Naast vermoeiend voor de personen in kwestie ook weinig constructief voor een gezonde relatie.

Heb jezelf lief (door te accepteren dat je niet perfect bent)

Maar hoe komen we dan wel aan die happily ever after? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Texas draait het wel om zelfliefde, maar dan wel de soort die niet de risico’s van een (te) hoog zelfbeeld met zich meebrengt. Het gaat erom dat je jezelf volledig accepteert, inclusief slechte eigenschappen of destructief gedrag.

Natuurlijk mag je hier wel aan werken, maar het gaat erom dat je niet eist dat dit binnen een dag gebeurt. Zelfacceptatie betekent: naar jezelf kijken zoals je naar je beste vriendin zou kijken.

Accepteer jezelf, vind liefdesgeluk

Wetenschappers Kristin Neff en Natasha Beretvas onderzochten honderd stellen. Eerst werd het niveau van zelfacceptatie onder de individuen gemeten. Vervolgens werd beide partners vragen gesteld over hun relatie en het gedrag van hun partner. Zo ontdekten ze dat mensen die hoog scoorden op zelfacceptatie een stuk positiever gedrag vertoonden in de relatie.

Ze waren zorgzamer, minder jaloers, minder verbaal agressief en voelden minder de neiging hun partner te controleren. Het logische gevolg: een gezondere relatie die voor iedereen leuker is.

Meer lezen over zelfliefde?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Misschien is zelfliefde toch niet écht de sleutel tot een gezonde relatie
Sluiten