Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 24 mei 2018

Trots! Minister Kaag verschijnt in een ‘circulaire’ jurk op handelsmissie in India

Tijdens de handelsmissie naar India draagt Sigrid Kaag – de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking – vandaag een ‘circulaire’ jurk. Hiermee vraagt ze aandacht voor de noodzaak én de nieuwe mogelijkheden om duurzame kleding te produceren. Het statement van de minister moge duidelijk zijn: zij vraagt aandacht voor de verduurzaming van de wereld, te beginnen bij de textielsector. Want de mogelijkheden om duurzaam textiel te creëren, worden steeds groter. Social designer Jalila Essaïdi zet bijvoorbeeld (koeien)mest om in duurzame kleding! Daarmee wil ze op grote schaal de wereld verduurzamen. Vandaag hoort ze of ze funding krijgt om het project uit te bereiden. Wij zijn benieuwd!

De nood is hoog

Volgens de minister is het belangrijk om juist nu de textielindustrie te veranderen. “Grondstoffen worden schaarser en de afvalberg groeit. Daar moeten en kunnen we met z’n allen iets aan doen. Deze prachtige, rode jurk laat zien dat je van textielafval nieuwe garens en hoogwaardige kledingstukken kunt maken”, legt zij uit. “Ik ben ervan overtuigd dat duurzaam en circulair ondernemen serious business kan zijn in de textielsector. En het biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor innovatieve samenwerking tussen Nederlandse en Indiase bedrijven. Ik hoop ook dat het ons bewuster maakt en dat dit soort initiatieven ons allemaal aanmoedigt om kritisch te kijken hoe en onder welke omstandigheden onze kleding is gemaakt.”

Dit vind je vast ook interessant: Welke kledingmaterialen zijn nou eigenlijk duurzaam? (en welke niet)

 

Geschiedenis in de modewereld

De Nederlandse modeontwerper Ronald van der Kemp ontwierp de circulaire jurk die de minister in bruikleen heeft. Met zijn fashion label ‘RVDK‘ werd hij wereldbekend en maakte prachtige kledingstukken voor onder andere Beyoncé en Katy Perry.  Maar van der Kemp bundelt nu zijn modetalent met de mogelijkheden tot duurzaam kleding produceren. Want dankzij de nieuwe technologieën én de hulp van andere initiatieven is het nu mogelijk om honderd procent gerecyclede garens en kleding te maken van textielafval, van hoge kwaliteit én voor dezelfde prijs als nieuwe kleding. Hoe goed is dat?! De mogelijkheid om kleding nu op grote schaal op een duurzame manier te maken, zorgt voor een revolutie in de mode-industrie.

100% Gerecyclede garen

De oud CEO van C&A, Pals Brust, is één van de initiatiefnemers. Samen met een groep ondernemers en MVO Nederland maakte hij het mogelijk om duurzame textiel te maken. Het merk UPSET biedt alle benodigdheden aan: de circulaire garen en textielproducten. “We moedigen alle textielbedrijven aan om gebruik te maken van deze gerecyclede garen. Met elkaar kunnen we enorm veel water, chemicaliën, CO2 en afval besparen. En tegelijkertijd bijdragen aan goede werkomstandigheden.”

Duurzame jurk van minister Kaag

Ben je benieuwd welke grote multinationals zich ook bezig houden met duurzaamheid? In onze rubriek ‘Multinationals en het klimaat’ wordt steeds een andere multinational uitgelicht, grote modeketen ONLY was vorige week aan de beurt!

Wil je op de hoogte gehouden worden van meer inspirerende verhalen over duurzaamheid? Meld je dan aan voor de Bedrock-nieuwsbrief!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Trots! Minister Kaag verschijnt in een ‘circulaire’ jurk op handelsmissie in India
Sluiten