Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 22 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

De Mindful Single-met-kerst Survival Guide

Voor sommigen zijn de kerstdagen één groot feest, dat bestaat uit liefde, romantiek, cadeaus en gezelligheid, terwijl het voor anderen juist kan benadrukken wat een enorme leegte ze voelen in hun leven.

Laten we eerlijk zijn, single zijn met kerst kan best vervelend zijn als je niet zo ‘happy single’ bent. Het kan gevoelens van eenzaamheid, tekortkoming en frustratie aanwakkeren, waardoor je je niet echt verheugt op de feestdagen, of er zelfs tegenop ziet.

Mindful Single-met-kerst Survival Guide

In deze Mindful Single-met-kerst Survival Guide geven we tips hoe je kunt omgaan met eventuele nare gevoelens en redenen waarom je als single juist extra kunt genieten van de kerst.

1. Doe waar JIJ zin in hebt

Er is geen reden om thuis te gaan zitten mokken en te denken aan alle stelletjes die gezellig samen kerst aan het vieren zijn. Ga erop uit! Ga iets doen, waar je gedurende het jaar geen tijd voor hebt. Er zijn genoeg toffe en inspirerende dingen, die je in je eentje kunt doen.

De meeste musea, bioscopen en kerstmarkten zijn gewoon open tijdens de feestdagen. Doe wat je wilt, waar je wilt en hoe je het maar wilt.

2. Eet wat JIJ wilt

Bij veel families staat Kerstmis gelijk aan een vreetfestijn. Vaak begint het in de middag met bubbels en borrelhappen en gaat het langzaam over in een vier-, vijf- of zelfs achtgangendiner (vol vlees, vet en suiker) dat uiteraard gepaard gaat met de nodige wijn. Aan het eind van de avond kun je niets anders doen dan de gulp van je high rise broek openen, om je foodbaby wat ruimte te geven.

Lees ook: Waarom het leerzaam (en vooral heel leuk) is om vrijgezel te zijn

Als je ervoor kiest om alleen thuis te blijven met kerst, heb je daar allemaal geen last van! Je kunt gewoon vegetarisch, glutenvrij, suikervrij of lactosevrij eten (als dat jouw ding is) en hoeft je de dag erna ook nergens schuldig over te voelen.

3. Vier het met vrienden

Kerst gaat niet om het hebben van een partner, maar eerder om het samenzijn met de mensen waar je van houdt. Misschien is dit je eigen familie, maar misschien kun je ook wel een dag of avond met je vrienden spenderen. Er zijn altijd wel mensen in je omgeving te vinden die óók alleen zijn, of er bewust voor kiezen om niet alle kerstdagen met hun (schoon)familie door te brengen.

4. Extra tijd voor zelfontplooiing

Aangezien jij je op niemand anders hoeft te focussen, kun je deze periode ook gebruiken om juist wat meer naar binnen te keren en jezelf wat beter te leren kennen. Zet je telefoon op flight mode, schrijf je gedachtes op papier, mediteer, of probeer je met yoga- en ademhalingsoefeningen wat meer af te sluiten voor de buitenwereld.

Door rust in je lichaam en geest te creëren, ontstaat de ruimte om een helder overzicht te krijgen van de situatie waarin je verkeert en wat je daar eventueel aan zou kunnen veranderen.

5. Bezorg iemand anders een fijne kerst

Omdat jíj alleen bent, hoeft niet iederéén alleen te zijn. Je kunt deze kerst ook gebruiken om iemand anders blij te maken. Dat kan iemand zijn die je kent. Misschien kun je een vriendin, familielid of buurman trakteren op een etentje. Of een cadeautje kopen voor iemand, waarvan je weet dat hij of zij het heel graag wilt hebben, maar niet kan betalen. Maar het kunnen ook mensen zijn die je niet kent.

Vind je vast ook leuk: 5 tips om goed voor jezelf te zorgen tijdens de feestdagen

Zo kun je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen in een bejaardentehuis, koken voor daklozen of chocolademelk uitdelen op de plaatselijke kerstmarkt.

Kerstmis gaat over geven en barmhartigheid, dus hiermee houd je de kerstgedachte in stand en houd je gegarandeerd een voldaan gevoel over.

6. Alleen maar niet eenzaam

Het vrijgezelle bestaan heeft een ietwat zielig imago. En als jij je eenzaam voelt doordat je geen partner hebt, dan mogen die gevoelens er ook zeker zijn. Je hoeft niet te doen alsof je happy single bent, als je dat helemaal niet bent. Maar het gaat allemaal om de juiste mindset.

Er is helemaal geen reden om verdrietig te zijn met kerst, omdat je geen liefdesrelatie hebt. Jij kunt er nét zoveel van genieten! Probeer jezelf niet vergelijken met vrienden en familieleden die een relatie hebben, want wie zegt dat zij gelukkig zijn met hun situatie? En als ze dat wél zijn, gebruik deze relaties dan als voorbeeld en als bewijs dat echte liefde bestaat. Alleen omdat jij nu nog geen partner hebt, betekent het niet dat die er niet gaat komen.

Als je het geluk van anderen kunt voelen en delen, zal die energie je veel meer geluk geven, dan dat je jezelf de grond in boort. Uiteindelijk zul je je minder eenzaam voelen en beter voelen over jezelf.

7. Het is maar kerst

Neem het allemaal niet té serieus. Het zijn maar een paar dagen en die zijn ook zo weer voorbij. 2020 wordt jouw jaar!

More single vibe

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
De Mindful Single-met-kerst Survival Guide
Sluiten