Alissa van der Voort
Alissa van der Voort Mind 5 nov 2018

Maak van elke dag een mindful-feestje: zo ontwikkel je een pura vida-lifestyle als nuchtere Hollander

Tijdens onze wereldreis mocht in onze zoektocht naar geluk één land beslist niet ontbreken: Costa Rica. Dit land domineert al jaren menig geluksonderzoek en we ontdekten tijdens onze reis al snel waarom. De lokale bevolking ademt hier de pura vida-lifestyle. Ook wel beter bekend als ‘het pure leven’. Het relaxte leven. En de ‘Tico’s’ waren maar wát bereid om ook met ons –nuchtere Hollanders- het geheim van de pura vida-lifestyle te leren.

Benieuwd? Dit zijn de geheimen uit Costa Rica. 

Vind jouw reden om elke dag op te staan

Het is misschien wel één van de meest waardevolle lessen die we in ons boek Gelukkigst meegeven: definieer jouw eigen versie van succes en geluk. En de lokale bevolking, ook wel Tico’s genoemd, hebben dit al langere tijd door. Work hard, play harder, lijkt het motto. Je vrije uren spenderen in de natuur is hierbij een favoriete bezigheid. Met name daadwerkelijk voor de natuur zorgen. Zoals de Tico’s het immers zouden zeggen: a happy planet is a happy you.

Family first

Een rondvraag over geluk onder de locals maakt één ding meer dan duidelijk: family happiness is belangrijker dan personal happiness. En de wetenschap onderbouwt dit. Sterke familiebanden geven een gevoel van veiligheid en verbondenheid. Ook wanneer er een belangrijke keuze moet worden gemaakt, gaat de regel ‘family first’ op.

Dat leerden we tenminste van de 25-jarige Costa Ricaanse Deiner. “Ik geloof dat je de beste keuze maakt wanneer je ook de mening van anderen weet. 3 paar hersenen weten meer dan één”, zo beredeneerde hij. Iets waar wij in het individualistische Westen absoluut iets van kunnen leren.

Een wereldreis maken je grote droom? Onbewust houdt dit je misschien tegen

Beweeg veel

We kennen inmiddels allemaal het advies dat je dagelijks minstens 30 minuten moet bewegen, maar de Tico’s doen hier moeiteloos een schepje bovenop. In beweging blijven is volgens hen hét geheim van een gelukkig (en lang!) leven. “Het actief bezig blijven, ook op hogere leeftijd, zorgt ervoor dat je fit blijft. En dat je je niet ouder gaat voelen”, vertelde local Giselle ons. Good to know: haar oma tuiniert nog elke dag en is inmiddels al 99 jaar.

Accepteer dat spullen niet definiëren wie je bent

De grootste nachtmerrie van iedere reiziger werd voor ons in Costa Rica realiteit: één van onze backpacks werd gestolen. Wat waren we boos en verdrietig. Maar als we iets van de Tico’s hebben geleerd, dan is het wel dat spullen niet definiëren wie je bent. We konden onszelf blijven kwellen dat we toch die tas uit de auto hadden moeten halen. Óf we konden accepteren wat is er gebeurd, erkennen dat het klote is, en vaststellen dat we hiervan hebben geleerd. Dat het ons geluk niet beïnvloedt.

En daar gaat het in de pura vida-lifestyle om: er bewust voor kiezen om niet bezig te zijn met wat anders had gekund. Het pure leven.

Meer lezen? In het boek Gelukkigst neemt schrijver én reizigster Alissa van der Voort je mee op haar reis en deelt ze met haar vriend de lessen van de inwoners van de meest, én van de minst gelukkige landen ter wereld. Van het Finse Sisu tot de Costa Ricaanse pura vida-lifestyle. De kleurrijke beschrijvingen van de landen en de bijzondere ontmoetingen zijn doorweven met wat wetenschappelijk onderzoek ons vertelt over het menselijk geluk. Ingrediënten uit de wereldkeuken om jouw persoonlijke versie van geluk te definiëren.

Meer lezen over het geluk van reizen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Maak van elke dag een mindful-feestje: zo ontwikkel je een pura vida-lifestyle als nuchtere Hollander
Sluiten