Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Maatschappij 10 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Trend gespot: milieuvriendelijker leven populairder dan stoppen met roken

Goed nieuws voor de planeet! Maar liefst 72 procent van de Nederlanders geeft aan van plan te zijn om dit jaar het afval van wegwerpplastic te verminderen. En 25 procent van de mensen benoemde dit zelfs expliciet als goed voornemen, naast de gebruikelijke voornemens als meer sporten, gezonder eten en afvallen.

Het is hiermee een populairder voornemen geworden dan stoppen met roken (14 procent) en minder alcohol drinken (15 procent). Dit blijkt uit een onderzoek onder meer dan 1.000 respondenten dat SodaStream in Nederland liet uitvoeren.

Bewuster omgaan met plastic

Het grootste deel van de Nederlanders (65 procent) begon het nieuwe jaar met goede voornemens. Waar de goede voornemens traditiegetrouw betrekking hebben op een gezondere lifestyle, worden milieuvriendelijker leven in het algemeen (20 procent) en minder plastic gebruiken (25 procent) dit jaar ook veel genoemd.

Maar liefst 80 (!) procent laat weten dat zij het afgelopen jaar al bewuster om zijn gegaan met het gebruiken van wegwerpplastic.

Alleen plantaardig eten

Daarnaast zagen we dat niet alleen Dry January, maar ook Veganuary populair is geworden. Deze challenge (spreek uit: Ve-January) houdt in dat je een maand lang enkel plantaardig eet.

Ook dit is goed voor het milieu, aangezien het maken van dierlijke producten enorme hoeveelheden grondstoffen kost en daarnaast ook nog voor vervuilende afvalproducten zorgt. Dit alles bij elkaar, en op grote schaal, heeft een enorme impact op de planeet.

Lees ook: Het is bewezen: met dit dieet kunnen alle 10 miljard mensen duurzaam én gezond eten in 2050

Wereldwijd deden ruim 300 duizend mensen dit jaar mee aan Veganuary. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) heeft een eigen initiatief: de VeganChallenge. Die kun je overigens niet alleen in januari, maar op elk gewenst moment starten.

Rustig veganisme ontdekken

Veganuary was een leuke kennismaking met veganisme en voor veel mensen is een maand ook wel te overzien. Ben jij gewend om elke dag vlees en zuivel te eten, en is de overstap naar volledig plantaardig eten te groot?

Begin dan met een paar dagen per week om veganisme te ontdekken. Alle beetjes helpen en het is sowieso niet slim om je levensstijl drastisch om te gooien.

Benieuwd hoe het ons afging? De eerste week van Veganuary: zo verging het de Bedrock-redactie

Schuldgevoel over online shoppen

Ook op het gebied van e-commerce zien we dat het bewustzijn over de milieubelasting onder Nederlanders toeneemt. Uit een marktonderzoek van Descartes blijkt dat meer dan een kwart (28 procent) van de consumenten in Nederland een schuldgevoel heeft als hij een bestelling uit een ander werelddeel laat bezorgen.

Must read: Online winkelen is helaas niet zo onschuldig als het lijkt (en hoe jij het groener kan aanpakken)

Hoe kleiner de bezorgafstand van een pakket, hoe kleiner het schuldgevoel. Zo voelt slechts 1 op de 6 (16 procent) zich schuldig over een online bestelling in eigen land. Bij het retourneren van een pakket wordt dit schuldgevoel wel weer groter.

Algemeen groeiend bewustzijn

Er heerst een algemene bewustwording en we beseffen ons meer en meer dat we allemaal ons steentje kunnen bijdragen om beter voor de aarde te zorgen. Je hoeft heus niet op eigen houtje de wereld gaan zitten te verbeteren, maar samen kunnen we een hoop bereiken!

Bijdragen aan een groenere wereld?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Trend gespot: milieuvriendelijker leven populairder dan stoppen met roken
Sluiten