Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 21 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Eco cleaning: 4 milieuvriendelijke merken om je huis mee te poetsen

De lente is aangebroken, dus wordt het weer tijd om je huis eens flink door te spitten en grondig schoon te maken. Welke kleding heb je al langer dan een jaar niet aangeraakt en mag door naar de kledingruil? En ook wordt het hoog tijd om alle hoekjes van je huis (ja ook onder je bed) eens goed te poetsen. Maar natuurlijk wel het liefst met schoonmaakmiddelen zónder toxische stoffen, en daar zijn er gelukkig meer dan genoeg van. 

Omdat de meeste schoonmaakmiddelen vol zitten met schadelijke stoffen om de bacteriën te doden, delen wij met liefde een lijstje van groene merken.

Dat je alleen heftige chemicaliën kan gebruiken om goed schoon te maken, is lang verleden tijd.

Natuurlijke en eco-friendly schoonmaakproducten

Sterker nog: deze natuurlijke en eco-friendly schoonmaakproducten bewijzen het tegendeel! Hiermee voorkom je dat je én geen chemische stofjes verspreid in je huis én het milieu microplastics en toxische stoffen bespaart die je anders weer door de wasbak, wasmachine of toilet zou spoelen.

Marcel’s green soap

Een toiletreiniger van natuurlijke producten? Yup, hij bestaat. En hij ruikt nog héérlijk naar sinaasappels ook! Marcel’s green soaps is een Nederlands bedrijf en heeft een hele collectie aan fijne huishoudelijke schoonmaakmiddelen zónder schadelijke stoffen.

Lees ook: Hoe de afwas doen helpt bij het verwerken van gedachten (no more excuses)

Van deze allesreiniger in cranberry & patchouli geur tot afwasmiddel van lavendel & rozemarijn en van wasmiddel van vanille & katoen tot een heel pakket aan verschillende schoonmaakmiddelen. Wat wilt je groene hartje nog meer?

Eco Max

Eco-Max is een Canadees eco-schoonmaakmiddelenmerk en is daar razendpopulair. Dat is niet gek, de schoonmaak middelen zijn namelijk hartstikke betaalbaar en hebben hypoallergene formules op plantaardige basis.

Nóg toffer is dat de schoonmaak middelen (zoals deze van citroengras, net alles alle andere producten eigenlijk) gemaakt zijn met 100 procent groene energie, zijn vegan en niet getest op dieren.

En als kers op de taart wordt het gebruik van plastic drastisch verminderd door de optie om heuse refillste kopen. Hoe tof? En extra leuk: de afwasmiddelen vind je er in heerlijke geurtjes (zoals deze met sinaasappel of deze met lavendel), maar als je daar niet van houdt, ook ‘gewone geurloze’ varianten. Handig voor als je kleintjes hebt!

Lees ook: Geen zin in schoonmaken? Zo zet je het om naar de ultieme zentraining

Ecover

Ecover hoort zeker in het lijstje van natuurlijke schoonmaakmiddelen thuis. De producten – van het inmiddels vrij bekende merk – zijn namelijk gemaakt van plantaardige en biologisch ingrediënten en mineralen én er bestaat een collectie om U tegen te zeggen.

Denk aan afwasmiddel met geur van citroen en aloë, maar ook natuurlijke vaatwastabletjes en een allesreinigerspray gemaakt van enkel natuurlijke ingrediënten! Ook fijn: de flessen zijn gemaakt van gerecycled plastic en suikerriet.

Delphis Eco

Dit milieuvriendelijke merk voor schoonmaakmiddelen is op gezet door twee chemici uit Liverpool, Engeland. Het doel van het Britse merk was het creëren van krachtige & effectieve producten die de impact op het milieu verminderen én zacht zijn voor de handen van de gebruikers.

Dat is gelukt! Je koopt de reinigers in ‘normaal’ formaat of in refill formaat, wat scheelt in verpakking (en is dus minder milieubelastend) en in de portemonnee.

Verder koop je eco-vloerreinigers (wie had gedacht dat dat überhaupt bestond?) en grote verpakkingen van eco-allesreiniger. En op de prijs lever je gelukkig niet in, zo’n 5 liter pak kost nog geen €22. En dat allemaal ecologisch.

Zo wordt schoonmaken toch een beetje leuk!

Meer duurzame tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Eco cleaning: 4 milieuvriendelijke merken om je huis mee te poetsen
Sluiten